Složky krajiny a životní prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
Atmosféra Země.
Abiotické podmínky života
ATMOSFÉRA Obecná část Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
GEOGRAFIE KRAJINNÁ SFÉRA
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Životní podmínky organizmů
Vznik Země Vznik vesmíru= teorie Hot Big Bang =velký horký třesk = silná exploze před 15 miliardami let, vzniká po ní mračno plynů a prachu, z něj vznik.
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
Ekologické aspekty liniových staveb
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Mechanické vlastnosti plynů
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
Světlo.
Krajina a krajinná sféra
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
ZEMĚ výjimečná? ...nebo jen jedna z mnoha?.
HYDROLOGIE věda, která se systematicky zabývá poznáváním zákonů výskytu a oběhu vody v přírodě Voda - nejrozšířenější látka v přírodě. Vyskytuje se trvale.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI607 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
ATMOSFÉRA Vzdušný obal Země Video: počasí, klima, tornádo a hurikán.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Věda, která se zabývá PŘÍRODOU
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Krajina a životní prostředí
Atmosféra - Je vzdušný obal Země.
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
LES ŘASY.
Stavba a složení atmosféry. Globální oteplování.
Atmosféra.
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Atmosféra Filip Bordovský.
Atmosféra Země a její složení
Abiotické faktory Výukový materiál EK
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Vznik a vývoj atmosféry Země
B IOSFÉRA Magdaléna Vičarová. 1.O RGANISMY A JEJICH ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Na zemi žije velké množství různých druhů mikroorganismů, rostlin (flóra) a živočichů.
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
K RAJINNÁ SFÉRA. obsah krajina krajinná sféra příroda přírodní krajinná sféra litosféra pedosféra hydrosféra atmosféra biosféra kontrolní otázky.
Atmosféra.
Atmosféra je plynný obal Země, který je k Zemi připoután gravitační silou, která nám zaručuje, že plyny neuniknou do okolního vesmírného prostoru. Model.
EKOSYSTÉM SPOLEČENSTVO ROSTLINY ŽIVOČICHOVÉ HOUBY MIKROORGANISMY PROSTŘEDÍ SLUNCE VODA VZDUCH PŮDA.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dvořáček Josef. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Pedosféra.
Význam ovzduší, vodstva, půd, rostlinstva a živočišstva na Zemi
Atmosféra Země.
Součásti neživé přírody
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
VY_32_INOVACE_ Atmosféra Autor Mgr. Renáta Hořejšková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Geografie Krajinná sféra
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_13_20_životní prostředí.
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
ATMOSFÉRA.
Les 2. hodina Řasy LES – složitý ekosystém = společenstvo různých organizmů a jejich neživé prostředí Organismy z prostředí potřebují: světlo + teplo.
Transkript prezentace:

Složky krajiny a životní prostředí

Životní prostředí Existuje mnoho definic Ministerstvo životní prostředí České republiky Systém složený z přírodních, umělých a sociálních složek materiálního světa, jež jsou nebo mohou být s uvažovaným objektem ve stálé interakci. Je to vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů, včetně člověka a je předpokladem jejich dalšího vývoje. Složkami je především ovzduší, voda, horniny, půda, organismy, ekosystémy a energie. Je tvořeno neživými, živými a společenskohospodářskými vlivy a složkami, které působí společně, současně a nepřetržitě. Poskytuje organismům prostor a podmínky pro všechny jejich životní děje …

Životní prostředí Všechny živé organismy vliv na okolí tím i podmínky pro svoji další existenci Člověk ovlivňuje ŽP změny, které vykoná zpětně ovlivňují

Člověk a životní prostředí Zásadní změna Průmyslová revoluce Začátek využívání přírodních zdrojů Osidlování dosud neosídlených oblastí Znečišťování prostředí cizorod. látkami Vyhynutí mnoha živočišných, rostlinných druhů Zdravotní problémy lidí – Mostecko …

Abiotické (neživé) složky prostředí Abiotická složka Neživá složka Abiotická složka + Biotická složka přirozený Ekosystém umělý Soustava živých a neživých složek ŽP, které jsou navzájem spojeny výměnou látek, tokem energie a předáváním informací a které se vzájemně ovlivňují a vyvíjejí v určitém prostoru a čase.

Abiotické (neživé) složky prostředí Abiotické složky charakter fyzikální nebo chemický fyzikální, chemické vlastnosti vody, půdy, ovzduší Abiotické složky Slunce a jeho záření Voda Vzduch Minerální látky

Abiotické (neživé) složky prostředí Slunce a jeho záření Pohlcováno těly organismů zahřívání Malé množství k povrchu Země V malých dávkách potřebné (vit. D), ničí mikroorganismy Větší dávky – životu nebezpečné (brzdí růst rostlin, vodní org. ničí, působí zhoubně na tkáně člověka) Přímý zdroje energie pro rostliny Vyvolává pohyb rostlin, podmiňuje denní aktivitu živočichů Jaké pohyby vykonává země?

Abiotické (neživé) složky prostředí Atmosféra Atmosféra Co je to atmosféra? Jaký má význam pro život na zemi? Podmínka života na Zemi Atmosféra Plynný obal naší planety rozptyluje sluneční záření Nedochází k přehřívání zemského povrchu Brání unikání tepla Meteory, pevné částice Třením se zahřejou - shoří

Abiotické (neživé) složky prostředí Atmosféra V minulosti domněnky Teplota, tlak – snižují se vzdáleností od povrchu Chemické složení - neměnné Neměli ponětí Ionizace plynu Ozónová vrstva Pohlcení slunečního záření 9

Abiotické (neživé) složky prostředí Atmosféra - stavba

Abiotické (neživé) složky prostředí Troposféra Sahá průměrně do 11 km Probíhají zde meteorologické jevy a děje Soustředěn zde život organizmů Obsahuje všechnu vodu atmosféry Připadá na ni přes 80% hmotnosti atmosféry Probíhající procesy Vliv na vlastnosti a uspořádání celé krajinné sféry Neustálý pohyb a promíchávání ovzduší Stále složení

Abiotické (neživé) složky prostředí Složení troposféry 78% N 21% O2 1% vzácné plyny, CO2 Výskyt proměnlivého množství vodních par Příčinou tvorby oblak Vznik atmosférických srážek

Abiotické (neživé) složky prostředí Složení troposféry - kyslík Nezbytný pro život Vznik fotosyntézou rostlin Spotřebováván – dýcháním organismů Kyslík je v neustálém oběhu mezi atmosférou a organismy

Abiotické (neživé) složky prostředí Složení troposféry - dusík Nejvíce, ale do přírody ho vstupuje mnohem méně Do oběhu – z ovzduší skrze bouřky, deště Do ovzduší – kouřové, výfukové plyny, chemických průmyslových výrob

Abiotické (neživé) složky prostředí Složení troposféry - dusík Nejvíce, ale do přírody ho vstupuje mnohem méně Do oběhu – z ovzduší skrze bouřky, deště Do ovzduší – kouřové, výfukové plyny 15

Abiotické (neživé) složky prostředí Opakování Které vrstvy tvoří atmosféru? Které vrstva má největší význam z hlediska života na zemi? Určete složení ovzduší v troposféře?