Historie, zajímavosti, teorie atd… Lucie Řezníčková Petra Staňková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektromagnetické vlny a záření
Advertisements

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
OPTIKA ZDROJE ELEKTROMAGNETICKÉHOZÁŘENÍ
Elektromagnetické vlny
Elektromagnetické záření
Elektromagnetické vlny a záření nejdůležitějším druhem elektromagnetického záření je světlo světlo jsou elektromagnetické vlny o velmi krátkých vlnových.
VZNIK A VÝVOJ VESMÍRU.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Fyzika atomového obalu
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Elektromagnetické vlny a záření
OPTIKA 02. Elektromagnetické spektrum, IR a UV záření
Rozdělení záření Záření může probíhat formou vlnění nebo pohybem částic. Obecně záření vykazuje jak vlnový, tak částicový charakter. Obvykle je však záření.
26.Bezdrátový přenos informací
Elektromagnetické vlny a záření
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ELEKTROMAGNETICKÉ VLNY A ZÁŘENÍ
Elektormagnetické vlnění
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Elektromagnetické záření a vlnění
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Elektromagnetické vlny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Tato prezentace byla vytvořena
Světlo a světelné zdroje
ZEMĚ VE VESMÍRU 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
37. Elekromagnetické vlny
Přehled elektromagnetického záření
Rozvod elektrické energie
Přehled elektromagnetického záření
Rentgen Ota Švimberský.
Elektromagnetické záření
Tato prezentace byla vytvořena
Světlo.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Elektromagnetické vlnění
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 26. září 2012 Ročník: čtvrtý Vzdělávací oblast:
INFRAČERVENÉ ZÁŘENÍ Melicher Jan Středa Tomáš.
ELEKTROMAGNETISMUS Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 150, zpracovala Marie Kupková.
Vlastnosti elektromagnetického vlnění
Antény a laděné obvody pro kmitočty AM
Kosmonautika.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Infračervené záření Barbora Pagáčová IV.C
Elektromagnetické jevy a záření
ROZHLAS v 19. st. J JJ James Clerk Maxwell V roce 1865 vznikly jeho geniální práce, kde svými výpočty předpověděl, že z místa elektrického vzruchu (např.
Elektromagnetické záření 2. část
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
VY_32_INOVACE_B3 – 01 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
DÁLKOVÝ PRŮZKUM ZEMĚ.
Rozhlas AM - používané kmitočty
Stavba a složení atmosféry. Globální oteplování.
Základní škola Benátky nad Jizerou,Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název : Inovace.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Písně kosmické “Jen bychom rádi věděli,” vrch hlavy poulí zraky, “jsou li tam tvoři jako my, jsou-li tam žáby taky!” Heinrich Hertz ( ) Jan Neruda.
Kosík,Nebl,Novák,Stiskálek,Trhlík.  Rádiové vlny jsou části elektromagnetického záření s vlnovými délkami od 1 milimetru až po tisíce kilometrů  Mají.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_18 Název materiáluSpektrum.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Fyzika.
E LEKTROMAGNETICKÉ SPEKTRUM Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE Kód EVM: K_INOVACE_1.FY.12.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII RADIOKOMUNIKACE.
Rádio aspx?q= &id=1a408c.
Elektromagnetické záření. Elektromagnetická vlna E – elektrické pole B – magnetické pole Rychlost světla c= m/s Neviditelné vlny, které se.
OB21-OP-EL-ELN-NEL-M-3-007
Elektromagnetické vlnění
Elektromagnetické vlny a záření
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_20.
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Heinrich Rudolf Hertz
Transkript prezentace:

Historie, zajímavosti, teorie atd… Lucie Řezníčková Petra Staňková Radiové vlny Historie, zajímavosti, teorie atd… Lucie Řezníčková Petra Staňková

Co jsou to rádiové vlny? Rádiové záření (též rádiové vlny) je částí spektra elektromagnetického záření s vlnovými délkami od 1 milimetru až po tisíce kilometrů. Vzniká mimo jiné v obvodu střídavého proudu, k němuž je připojena anténa.

Alexander Popov (16. března 1859 - 13. ledna 1906) byl ruský fyzik a jedním z pionýrů rozhlasu. Historie rozhlasu se počala psát, když byl Popov požádán, aby pro petrohradskou meteorologickou stanici zkonstruoval registrátor bouřek. Později se ukázalo se, že jeho „bleskojev“ registroval nejen blesky, ale i na umělé záblesky, krátké a dlouhé - telegrafické tečky a čárky.

Zemská atmosféra nás chrání před škodlivými účinky krátkovlnných záření. Pohlcuje prakticky veškeré záření ultrafialové, rentgenové i gama záření. Z obrázku je vidět, že až na zemský povrch se dostane jen viditelné světlo, část infračerveného záření a rádiové vlny. Ostatní druhy je možno registrovat a pozorovat teprve ve velkých výškách, například pomocí umělých družic a kosmických sond.

K čemu jsou rádiové vlny? Rádiové vlny se používají především k přenosu informací, zpráv, hudby a obrázků při rozhlasovém a televizním vysílání. Aby elektromagnetická vlna mohla přenášet informaci, například zvuk nebo obraz, musí být příslušným způsobem upravena, modulována. Rádiové vlny slouží také především ke komunikaci a to v mnoha různých podobách.

Animace o šíření rádiových vln

Rozdělení rádiových vln Radiové vlny se obvykle dělí podle jejich vlnových délek. Tradiční je dělení na velmi dlouhé, dlouhé, střední, krátké a velmi krátké vlny. DV(LW) kilometrové (- dlouhé) SV(MW) hektometrové (- střední) KV(SW) dekametrové (- krátké) VKV(FM, UKV) metrové (- velmi krátké)

Rádiové vlny v praxi Rádioteleskopy používají se k přijímání rádiových vln z vesmíru.

Rozhlasový vysílač slouží k vysílání rádiových vln

Družice

ZDROJE: http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/519843-radiove-vlny http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:A-S-Popov.jpg http://www.cez.cz/edee/content/microsites/solarni/k12.htm http://www.fel.cvut.cz/vv/tymy/radiovlny.html http://www.obrazky.cz/detail?id=eJx9jL0OgjAYAPc%2BiGPLV0GoCSFG8CdRUYmupqmVFoXWFmN4e11c3W64u%2ByZatMZb5V0cnTTj166%0AFJDqezslRGnHtTe406LHtcGNJfaLLyfJutyV1X5VHAu8XC/%2BBAgYRZQGCOLgp7XyqjnF35eX3AmF%0AhWmJ9lkM0WFfzC5RPG94RYdw5qrFnY6bepOfc6XCwZaDOB3Ye4sAAAFNEggiSCCehDBh7Mo%2BmxRB%0Asg%3D%3D%0A&s=img http://www.topolna.cz/data/vysilace/DSCF0327.JPG http://www.obrazky.cz/detail?id=eJx1y0ELwiAYgOG7/6NuaepWFoxBUYegWhQE3Uy/piuXqRHr19elY8cXnrd8FDo8e/O8N1tYBf2L%0AvSUIBUUmJT8l5CWDbLF6kyQ9pI5YJ2uIJJmnO0fCBcONr/9hJRPU99Bhb3z5DasLyhHNh4hShrLf%0A5kBbybC3KoIMymB1d8TGchREex0sB3HUZmm9zfYPWFVBnGrH6X6zulama5rjrjrwHaJMoEkuNGfA%0AxpqqYT5hSn8AgnJIIw%3D%3D%0A&s=img