Devětsil Mgr. Lucie Rusová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prvorepublikový film Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Advertisements

Meziválečné české divadlo
Směrnicový a úsekový tvar přímky
Mgr. Martin Krajíc matematika 3.ročník analytická geometrie
Mgr. Martin Krajíc matematika 3.ročník analytická geometrie
Mgr. Martin Krajíc matematika 3.ročník analytická geometrie
Česká poezie 1. poloviny 20. století
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Nikola Šuhaj loupežník
Sdružení Devětsil a jeho podoby
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
¨-4-.
Osvobozené divadlo II Mgr. Lucie Rusová český jazyk a literatura 3. ročník/septima Moderní umělecké směry přelomu 19. a 20. ve světové a české.
Srovnávací a vědomostní test
Umění a kultura za 1. republiky
VY_32_INOVACE_2A8 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř.
Guilliaume Apollinaire Mgr. Lucie Rusová český jazyk a literatura 3. ročník/septima Moderní umělecké směry přelomu 19. a 20. ve světové a.
Česká meziválečná literatura
OSVOBOZENÉ DIVADLO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Polohové úlohy 1 Mgr. Martin Krajíc matematika 3.ročník analytická geometrie Gymnázium Ivana Olbrachta Semily, Nad Špejcharem 574, příspěvková.
Vzájemná poloha přímek daných obecnou rovnicí
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
PROLETÁŘSKÁ POEZIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vzájemná poloha přímek daných parametrickým vyjádřením
Identifikátor materiálu: EU –
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
VY_32_INOVACE_3D.9.01 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY NA POČÁTKU 20. STOLETÍ - OPAKOVÁNÍ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka,
Moderní umělecké směry v literatuře
Christian Morgenstern
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
VÍTĚZSLAV NEZVAL (surrealismus)
DADAISMUS Mgr. Lucie Rusová
Osvobozené divadlo I Mgr. Lucie Rusová
Periodizace nonartificiální hudby
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá.
POETISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Emil František Burian
KONSTANTIN BIEBL Mgr. Lucie Rusová
ČESKÝ SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová
SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová
Poetismus Daniela Mlatečková Michaela V. Vítková 1.
Osvobozené divadlo Semafor & Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_112 Téma hodiny: Jiří Wolker Doporučeno pro: 9. ročník základní.
Mgr. Marie Havránková ČESKÁ POEZIE- UMĚLECKÉ SMĚRY Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
SMĚRY V ČESKÉ POEZII V 1 POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastČeská poezie v 1. pol. 20. století.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.8 Osvobozené divadlo Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Básník Jiří … Básník Jiří …Básník Jiří …Básník Jiří … JEDNOTKA VÝKONU KOMBINÉZA.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_VLADIMIR_CELOUD_CESKA_LIT._1._POL._20._ST._PROLETARSKA_POEZIE_PREZENTA CE_03 Název školyStřední.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text se zabývá meziválečným obdobím v české literatuře,
POEZIE 1.POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPoezie 1.pol. 20. stol. Datum vytvoření
Proletářská poezie 20. století.
& Osvobozené divadlo Semafor
Česká literatura 1. poloviny 20. století Meziválečná česká literatura
Česká literatura 1. poloviny 20. století Meziválečná česká literatura
VY_32_INOVACE_14_Kultura za první republiky
Spisovatelé a ilustrátoři
Mgr. Marie Havránková PROLETÁŘSKÁ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol.
Česká meziválečná literatura
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Česká meziválečná poezie
Česká poezie 1. pol. 20. století - přehled
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Jiří Wolker životopis, literární.
POEZIE V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
Transkript prezentace:

Devětsil Mgr. Lucie Rusová Název projektu: Moderní škola Devětsil Mgr. Lucie Rusová   20. 04. 2014 český jazyk a literatura 3. ročník/septima Moderní umělecké směry přelomu 19. a 20. ve světové a české literatuře Gymnázium Ivana Olbrachta Semily, Nad Špejcharem 574, příspěvková organizace Nad Špejcharem 574, 513 01 Semily, Česká republika Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0047

DEVĚTSIL /Svaz moderní kultury Devětsil/ bratři Čapkové Devětsil = jarní bylina DEVĚTSIL /Svaz moderní kultury Devětsil/ Sdružení levicových umělců avantgardy založen 5. 10. 1920 v Praze V. Vančurou a K. Teigem a také J. Seifertem. Stal se živnou půdou pro proletářské umění Devětsil chtěl především pořádat kulturní akce, vydávat almanachy, nechat prostor divadlu a recitaci

Devětsil mění orientaci nejdříve revoluční směr – chce jít po boku dělnické třídy = proletariátu později se začíná stavět do opozice vůči ideologické poezii dává vznik poetismu – ryze českému uměleckému směru (v té době Devětsil opouští např. J. Wolker)

rysy proletářského umění umění třídní a proletářské revolučnost kolektivismus postaven nad individualismus optimistické umění (víra v revoluci a lepší zítřky) Texty: mluvčí A. M. Píša J. Wolker – Proletářské umění (1922) S. K. Neumann – O proletářské poezii (1924)

představitelé proletářského umění Jiří Wolker - Host do domu, Svatý kopeček, Těžká hodina Jindřich Hořejší – Hudba na náměstí, Korálový náhrdelník Jaroslav Seifert – Město v slzách, Samá láska Josef Hora – Pracující den, Srdce a vřava světa Stanislav Kostka Neumann – Rudé zpěvy, České zpěvy, Nové zpěvy V próze: I. Olbracht – Anna proletářka M. Majerová – Nejkrásnější svět V. Vančura – Pekař Jan Marhoul

Osvobozené divadlo vzniklo v únoru 1926 viz prezentace Osvobozené divadlo vzniklo v únoru 1926 bylo dramatickou sekcí Devětsilu stalo se nejvýznamnější divadelní scénou meziválečné kultury objevovaly se tu hry futuristů, dadaistů a poetistů 1927 na scéně dvojice J. Voskovec a J. Werich a přidává se také J. Ježek; režisérem tu je J. Honzl

otázky a úkoly Vysvětlete, co byl Devětsil. S jakými osobnostmi je spojený? Charakterizujte proletářské umění. Kteří autoři patří k proletářskému umění ?

zdroje PROKOP, Vladimír. Přehled české literatury 20. století: (pro výuku na středních školách). Sokolov: O.K.-Soft, 1998.