27.5.20081 AUTOMOBIL SNŮ Závěrečný projekt z designu průmyslových výrobků Ing. Eliška A. Kubičková Fakulta strojní ZČU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Portál jihočeských knihoven Jihočeská vědecká knihovna PhDr. Zuzana Hájková
Advertisements

OPEL AMPERA Brno Obsah prezentace OPEL AMPERA • Technické parametry • Jízdní parametry • Bezpečnost • Design • Výbava • Cena • Úspěchy • Velcí.
TZ 21 – navrhování otopných soustav
Automobilový průmysl země Sasko
Škoda 110 Super Sport „Ferat“. Škoda 110 Super Sport „Ferat“
Elektromobily Předpokládá se, že elektromobily se budou v budoucnosti stále více využívat. Jejich největší výhodou je převádění energie na pohyb s účinností.
Škoda auto Mladá Boleslav
Nový systém uskladnění sezónních pneumatik s ráfkem
Kontingenční tabulka (c) Ludmila Fridrichová 2008
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Společnost pro regionální ekonomické poradenství FAKTORY EFEKTIVITY SPOLUPRÁCE OBCÍ FINANCOVÁNÍ SVAZKŮ OBCÍ Práce s mikroregiony na úrovni krajů Metodika.
Základní koncepce vozidel
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Vize daňové reformy doc. Ing. Alena Vančurová, Ph.D. Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví Katedra veřejných financí
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
RNDr. Bc. Michal TRAURIG KARTOGRAFIE RNDr. Bc. Michal TRAURIG
Ekologie na silnicích Auta na elektřinu.
Výzkum a vývoj nových jaderných technologií
Hybridní pohon Vojtěch frajt
Obsah přednášky Způsoby připojení klasických snímačů k PLC
DRUHY DOPRAVY Lodní doprava Železniční doprava Letecká doprava
STAVEBNICE LEGO SLAVÍ 50 LET
Cenová rozhodnutí k cenám tepelné energie
MECHANIZMUS ŘÍZENÍ NÁKLADNÍHO AUTOMOBILU
Historie BMW 5 řady Řada 5 je jedním ze základních kamenů soudobé nabídky automobilky BMW.Opět jde o vůz, který ve své třídě určuje laťku pro všechny ostatní.
Vypracoval : Valla Martin Dne :
Tato prezentace byla vytvořena
Elektromobil automobil na elektrický pohon jako zdroj energie
Akreditační systém v ČR a v EU
České teplo s.r.o.březen České teplo s.r.o. KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ ENERGIÍ ENERGETICKÝ OUTSOURCING –Dodávky tepla, ele. energie a chladu –Facility služby.
První registrace nových osobních automobilů v zemích EU + EFTA za období 1990 až 2014 (z ) První registrace nových osobních automobilů Kontakt,
ROZLOŽENÍ NAPĚTÍ NA ŘETĚZCI IZOLÁTORŮ
Motorová vozidla Mtv.
MARKETING.
1 TP Interoperabilita Železniční Infrastruktury Praha, Expertní skupina Rozhraní v období Ing. Jiří Jelének VÚKV a.s. Bucharova.
Digitální učební materiál
4x4 LAND ROVER. O soutěži... -soutěží členné týmy studentů ve věku let -úkolem týmu je navrhnout.
Boeing 787 Dreamliner.
Daňová soustava Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (II) – Daň silniční 1.Poplatník daně. 2.Předmět daně. 3.Základ daně. 4.Sazby daně.
SIMPLY CLEVER Projektový management Prezentace
Seminární práce OSOBNÍ DOPRAVA historie napříč staletími
Technická příprava výroby
Automobily – koncepce, karoserie
Autor:Petr Koblížek Předmět/vzdělávací oblast: Provozuschopnost dopravních prostředků Tematická oblast:Konstrukční skupiny dopravních prostředků Téma:Kontrola.
Apollo Bridge Architect: Ing. Miroslav Maťaščík - Alfa 04 a.s., Bratislava Design: DOPRAVOPROJEKT a.s., Bratislava Nemetschek Engineering User Contest.
Tato prezentace byla vytvořena
Silniční daň zákon 16/1993 Sb. Předmět daně – silniční motorová vozidla a jejich přípojná vozidla, která jsou: registrovaná a používaná v ČR; používána.
I N S T I T U T D O P R A V Y VŠB – Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní 17. listopadu 15; Ostrava – Poruba tel.: ; 5210
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338 Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_C_06.
PRAVIDELNÉ TECHNICKÉ PROHLÍDKY SILNIČNÍCH VOZIDEL.
Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
SVĚT TECHNIKY A JÁ Vojta Hanke. LOGO ROZCESTNÍK auta Válečná technika Počítače zbraně.
Silniční daň zákon 16/1993 Sb. Předmět daně: Silniční motorová vozidla a jejich přípojná vozidla, která jsou: registrovaná a používaná v ČR; používána.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 3. Pomůcky a zásady kreslení Název sady: Technická dokumentace pro 1.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338 Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_C_05.
Strojírenské výrobky Zbožíznalství 1. ročník Strojírenské výrobky ➔ Tvoří výrobní základnu každého průmyslově vyspělého ➔ státu ➔ Výroba navazuje na.
VY_32_INOVACE_AUT1_14 Základní koncepce osobních automobilů.
Zdanění provozu motorových vozidel v České republice
Toleranční analýza Zpracoval: Prof. Ing. Ladislav Ševčík, CSc
SKORO ZAPOMENUTÁ ČESKÁ AUTA.
Bezpečnost silniční a železniční dopravy
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Tepelné motory - proudové a raketové motory
POČÁTKY AUTOMOBILISMU
Jízdní stabilita silničních automobilů.
Transkript prezentace:

AUTOMOBIL SNŮ Závěrečný projekt z designu průmyslových výrobků Ing. Eliška A. Kubičková Fakulta strojní ZČU

Něco z historie automobilového designu Tříkolka Karla Benze z roku 1885

První automobily z konce 19.století byly v podstatě motorizované kočáry (Meteor, Kopřivnice, 1899).

Již v počátcích automobilismu se objevily snahy o dosažení maximální rychlosti. Důkazem je i tato ALFA 40/60HP vyrobená v Itálii v roce 1914.

Nejkrásnější karoserie vznikly zřejmě v období od 20. do 50. let 20.století. Tyto automobily jsou dnes předmětem zájmu sběratelů. Cord L-29 z r. 1929

Bentley Continental – 1952 Ford Thunderbird – 1958

Karoserie osobních automobilů se postupně vyvíjely, vznikaly stále jednodušší tvary, které měly lepší vlastnosti z hlediska aerodynamiky, jednodušší konstrukci i technologii výroby, avšak za cenu ztráty krásy a malebnosti.

V současné době slaví největší úspěchy malé praktické automobily vhodné zejména pro městský provoz. Zde se také ukazuje, že praktický účelný vůz může mít i velice přitažlivý design. Nissan Micra – 2003

Návrh vlastního automobilu Projekt je zaměřen zejména na návrh designu karoserie, který byl navržen ve třech variantách, z nichž byla vybrána poslední varianta, která se jeví nejmalebnější a nejvíce odpovídá záměru přiblížit se v návrhu zašlé kráse automobilů, které jsou dnes označovány jako veterány...

Navržené varianty – A

Navržené varianty – B

Navržené varianty – C

Vybraná varianta C byla rozpracována do několika typů vozů řady s označením Elephant. Jednotlivé varianty se liší zejména typem karoserie. Jedna z variant má hybridní ekologický pohon a nese označení Green. Ostatní typy jsou nazvány Silver elephant (sedan), Gold elephant (limuzína) a Red elephant (roadster). Tyto varianty mají také mírně odlišnou výbavu danou předpokládaným využitím.

Pokud jde o technické parametry, zvolený typ motoru, koncepci pohonu, řízení, převodovku a další konstrukční skupiny, tak tyto části se také odlišují podle předpokládaného využití vozidla. Nejčastěji je použita klasická koncepce, pouze u sportovního typu red elephant je navržen přední pohon s motorem napříč, který se často používá zejména pro vozy sportovního charakteru.

Standardní pohon – koncepce a zástavba ve vozidle

Sedan – nejčastější typ pro běžný městský i silniční provoz

Limuzína je luxusní provedení s nadstandardní výbavou. Je vhodná i pro reprezentativní účely.

Roadster je vybaven předním pohonem a je vhodný pro sportovní jízdu. Očekává se využití zejména na rekreaci, apod.

Red elephant – logo slona

Red elephant