Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338"— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_B_03 Tematická oblast: PŘEVODOVKY Téma: Dvouhřídelová převodovka Autor: Ing. Miroslav Bodlák Datum vytvoření: prosinec 2012

2 Anotace Metodický pokyn
Materiál je určen pro 3. ročník studijního oboru Silniční doprava, předmětu SILNIČNÍ VOZIDLA. Inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky a schématy doplněných textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 Dvouhřídelová převodovka
Patří do skupiny mechanických převodovek s ozubenými koly a pevnými osami hřídelů. Jde o převodovku nesouosou s jednoduchými převody, neboť je hnací moment přenášený u každého rychlostního stupně vždy jen jedním párem ozubených kol (kromě zpětného chodu). Hnací a hnaný hřídel jsou vedle sebe.

4 Dvouhřídelová převodovka
Cesta toku hnacího momentu, je-li zařazený kterýkoliv označený rychlostní stupeň: hnací hřídel, soukolí rychlostního stupně, hnaný hřídel.

5 Dvouhřídelová převodovka
Vlastnosti dvouhřídelových převodovek: jsou výhodné svou konstrukční i výrobní jednoduchostí, zejména ve spojení s přímým řazením, mají velmi dobrou mechanickou účinnost (v záběru je pouze jeden pár ozubených kol), mají omezenou možnost dosažení velkého rozpětí převodových poměrů. Použití dvouhřídelových převodovek: nejčastěji u vozidel se zkrácenou koncepcí předního nebo zadního pohonu.

6 Dvouhřídelová převodovka
Příklad konstrukčního provedení dvouhřídelové převodovky s 5-ti rychlostními stupni: řazeny jsou jištěnou synchronizací, zpětný chod zubovou spojkou, hřídele jsou uloženy na valivých (kuželíkových) ložiskách ve skříni, součástí je stálý převod hnací nápravy.

7 Dvouhřídelová převodovka
OPAKOVÁNÍ: 1. Zařaďte dvouhřídelovou převodovku z hlediska dělení převodovek. 2. Nakreslete a popište schema dvouhřídelové převodovky. 3. Popište cestu přenosu hnacího momentu prvním rychlostním stupněm. 4. Jakými vlastnostmi se dvouhřídelové převodovky vyznačují?

8 Použité zdroje: VLK Klaus a kol. PŘÍRUČKA PRO ELEKTROTECHNIKA. Praha: Europa-Sobotáles cz, s.r.o., 2006, ISBN JAN, ŽDÁNSKÝ, ČUPERA: Automobily – Převodná ústrojí motorových vozidel (2). Nakladatelství Avid s.r.o. Brno 2007, ISBN Příručka pro automech. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338"

Podobné prezentace


Reklamy Google