VEDOUCÍ: Mgr. Vladislava Krejčová  A. Stoletá kráska  B. Chrámy Páně  C. Mlčící svědkové dějin  D. Žili, studovali, tvořili …

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
a jeho proměny ( I.díl ) Rozdíl 120 let. Týnem se označovala pevnost, ohrazené místo. Osada vznikla na poč.11. stol. v místech,
Advertisements

Klub UNESCO Kroměříž byl založen dne 9. září 1991 představiteli společenského, kulturního a politického života Kroměříže s cílem naplňování programu UNESCO.
KOSTELY A KAPLE V MĚSTSKÝCH ČÁSTECH BRNĚ
Kostel Nejsvětější Trojice v (ne)proměnách času
Gymnázium Víťězslava Nováka v Jindřichově Hradci: Vítejte u prezentace akce „HUDBA V NÁS – hudební toulky d ě jinami m ě sta“
 467 m. n. m.  27- metrová vyhlídková věž  vyčnívá nad severním okrajem Varnsdorfu, přímo na státní hranici s Německem  otevřeno je denně (leden.
Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
Trutnov Centrem města, obklopeného až do roku 1861 kamennými hradbami ze 14. století, je Krakonošovo náměstí . Jeho domy se středověkým podloubím, rekonstruované.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka, přírodověda Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_06_01.
Památky Unesco Česká republika.
ČESKÉ ŠKOLY V BLÍŽEJOVĚ Od roku 1894 až do konce první světové války-1918 Jana Braunová.
SOU a SOŠ Weilova – Praha 10 Automobilní a informatiky
neboli chrám svatého Štěpána ve Vídni
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Lov černých skládek Týniště nad Orlicí a blízké okolí.
Památky Nizozemska Sara Stojkovičová. Euromast Věž Rotterdam Postavena v letech Architekt : Maaskant Byla postavena speciálně pro Floriádu 1960.
Valašská Polanka Andrea Polanská.
Valná hromada MAS Šluknovsko Společenský klub Střelnice Varnsdorf 19. října 2013.
Kolja 5 (první část). Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
KOSTELY A KAPLE V MĚSTSKÝCH ČÁSTECH BRNA Foto grafie pořízeny v roce 2012 První část-střed města.
Romantismus v hudbě skladatelů z českých zemí
 Vznik vesnice se datuje do 1. poloviny 13. století  První písemný záznam z roku 1357  1849 : Varnsdorf se spojil s pěti okolními osadami a vznikla.
Doba Jaroslava Vrchlického
Milánský dóm – Duomo di milano
Lounky PRO Vratimov, o.s. ( 1 Charitativní sbírka Lounky 06/2013.
Jan Palach VY_32_INOVACE_2A2.
Rumburk Rumburk je v Šluknovském výběžku. Je to nejdůležitější město ve Šluknovském výběžku. Sousedí se Starými Křečany,Varnsdorfem a Šluknovem.
Historie naší školy Vypracovala: Monika Landerová.
Katedrála v Charter.
Architekt a stavitel Přeštice – Praha
Vizovice Eliška Kratinová.
Jakub Jan Šimon Ryba Přeštice
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno v rámci.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Občanská výchova 6. ročník
Dolní náměstí / rynek Hlavní náměstí 1.Rok pořízení: konec 19. století 2.Které stavby stojí: kostel sv. Martina, … 3.Socha uprostřed: Neptun.
Praha.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
b. kolínková, l. swiatková, p. poremski a v. valková
PRAŽSKÉ PARKY Lunick Destin Ondongo Jakub Svoboda Lukáš Ridvan.
Významné budovy v obci Kostel Pošta Prodejna Škola.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.
Česká románská kultura
PAMÁTKY PRAHA.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Opava.
LOZA (přeloženo ze španělštiny) nádobí
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Naše město Vizovice Nela Svačinová.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
PETR PARLÉŘ Mgr. Michaela Psíková.
Hradec Králové město+akvárium. Historie  Z archeologických průzkumů vyplývá, že lokalita na soutoku Labe a Orlice byla osídlena již v období pravěku.
Město Dačice a okolí Historie a současnost.
CZ.1.07/1.4.00/ METODIKA Výkladová prezentace – přechod stránky kliknutím, nadpis automatický, informace přicházejí po kliknutí, fotografie nabíhají.
PAMÁTKY UHERSKÉHO BRODU Hana Mandincová.  Město Uherský brod je jedno z nejstarších sídel jihovýchodní Moravy.  Jeho bohatá historie utvářela ráz města.
Stopami dějin obce Rybníky a SDH Rybníky. Obec Rybníky.
Výlet Akademie třetího věku, Totem RDC obor Historie místopis, pod vedením lektora pana Jiřího Oudese, začal na Dešenickém nádraží.
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Nejvýznamnější gotické památky v Evropě Iva Závišková 6.A.
Nový Bydžov město českých královen a studentských merend
JOSEFOV (PRAHA) - městská čtvrť obklopená Starým Městem, pojmenovaná
Zručský park.
Svitavské památky – Langrova vila
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
Katedrála v Charter.
Královské město Rakovník
Transkript prezentace:

VEDOUCÍ: Mgr. Vladislava Krejčová

 A. Stoletá kráska  B. Chrámy Páně  C. Mlčící svědkové dějin  D. Žili, studovali, tvořili …

Budova – Střelecká 1800 Vše co je možno spojit s budovou naší školy: její historie historie škol absolventi, učitelé interiér

 Dne 21. října 1904 městská rada rozhodla, že nová škola se postaví na prostranství v 5. okrese.  Vypracováním projektu byl pověřen Anton Möller.  Dokončení stavby se zdrželo kvůli nepřízni počasí a stávce zedníků, takže školu mohli otevřít až 19. září  Stavební náklady činily korun.

Starokatolický kostel Kostel sv. Karla Boromejského

 Varnsdorfský farář Anton Nittel založil roku 1872 ve Varnsdorfu první starokatolickou farnost na našem území. Roku 1877 byla starokatolická církev v rakouské monarchii oficiálně uznána.  Stavba starokatolického kostela v novorománském slohu ve Varnsdorfu byla zahájena v roce 1873 a již příštího roku v říjnu bylo možno usadit věžní špici. K slavnostnímu otevření kostela pak došlo 27. prosince  Koncem srpna 1880 začala stavba fary.  K 1. lednu 1897 došlo k přeložení biskupského sídla z Vídně do Varnsdorfu a povýšení kostela na katedrálu.

 Místními obyvateli nazývaný „Kostel bez věže“

 Slavnostní výkop ke stavbě velkého novogotického chrámu (délka 50 m, šířka 24 m) byl proveden  Základní kámen byl posvěcen  Stavbu podle projektu místního architekta Antona Möllera financovali sami věřící, přesto postupovala poměrně rychle.  Svěcení proběhlo  Kostel se podařilo dokončit mimo helmici hlavní věže. Na její zřízení se nepodařilo vinou I. světové války a následného politického vývoje sehnat dostatek prostředků.

Pracovní název křížky a malé sakrální památky.

 V katastru obce Varnsdorf studenti vyfotografovali a pomocí GPS zaměřili 16 křížků.  Jako výstup (ve spolupráci s odbornou firmou) by mohla vzniknout mapa s jejich přesnou polohou.  Další zmapované křížky se nacházejí v obcích Dolní Podluží a Studánka.

 Kříž se třemi sokly, byl původně umístěn u staré cesty vedoucí nad domkem čp  Musel být přemístěn na prostranství v majetku MÚ, neboť cesta s pozemkem byla přiřknuta k uvedenému domu a majitelé si kříž na pozemku nepřáli.  Slavnostní vysvěcení kříže po opravě se uskutečnilo v říjnu roku N: 50°54,805´ E: 14°38,972

 Přírodní skalka ze zvětralého vulkanitu.  V nice vytesané do skalky je umístěna na plechu malovaná postava Panny Marie.  Je to připomínka na švédské tažení generála Wrangela r a místní potyčku jednoho z jeho oddílů s posádkou hradu Tolštejn. N: 50°54,507´ E: 14°35,460

Anton Möller Bjarnat Krawc Martin Louka

 významný varnsdorfský městský architekt a stavitel přelomu 19. a 20. století  tvořící převážně v secesním stylu  je autorem několika významných staveb ve Varnsdorfu

Bývala jatka Kostel bez věže Hrádek Gymnázium

 Narodil se v kantorské rodině v Horní Lužici.  Hudební pedagog, skladatel, dirigent a sbormistr.  Za druhé světové války byla jeho díla zakázaná.  Při bombardování Drážďan přišel o všechen svůj majetek a v roce 1945 se přestěhoval do Varnsdorfu.  Zemřel  Je pohřben na zdejším hřbitově.

 Současný starosta Varnsdorfu.  Navštěvoval základní školu ve Střelecké ulici v letech  V rozhovoru se studenty zavzpomínal např. na kryty, které byli v prostorách našich šaten v suterénu, na zahradní činnost na zahrádkách kousek od školy, nebo na školní jídelnu, která stávala na místě, bohužel už zbourané, burzy na náměstí.

Děkuji za pozornost.