Hliník Jakub Doležal, sexta A.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alkalické kovy Prvky alkalických zemin Další kovy
Advertisements

PČ_136_Kovy_Nejčastěji používané kovy v technické praxi
Alkalické kovy.
Jan Lamacz, sexta A Zlato (Au).
Titan.
Kovy Fe, Al, Cu, Zn.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Další průmyslové kovy – měď, hliník
D-prvky.
Hliník Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 14
VY_52_INOVACE_02/1/21_Chemie
Chemie – kovy, nekovy, polokovy
KOVY.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech
Chemie 8. ročník Kovy.
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Redoxní děje Elektrolýza
Kovy Mgr. Helena Roubalová
Další kovy Sn, Pb, Ca, Cr, Ni, Hg, Ti, U, Pt.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím železa,
Hliník Stříbrolesklý měkký kov III.A skupiny Vodič tepla, elektřiny
Kovy 1 Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Železo Richard Horký.
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné kovy Hliník Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník / Nepřechodné.
Kovy Fe, Al, Cu, Pb, Zn, Ag, Au.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Ch_094_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Železo, hliník
Radovan Hanslík, sexta A. Vlastnosti:  kovový prvek, ušlechtilý, bílé barvy  vykazuje nejlepší elektrickou i tepelnou vodivost  má dobrou kujnost a.
Mgr. B. Nezdařilová H LINÍK. O BSAH Výskyt Vlastnosti Příprava Významné sloučeniny Využití.
KDO JSEM?....  jsem chemický prvek středního rodu  moje protonové číslo je 79, oxidační číslo mám 3,1, moje elektronegativita je 1,4 a moje hmotnostní.
Jsem ušlechtilý stříbrolesklý bílý kov, na vzduchu stálý Patřím do pevného skupenství a mám dobrou kujnost Jsem výborným vodičem elektrického proudu Jsem.
Objeven roku 1781 Wilhelmem Scheelem. Izolován roku 1783 Fausto de Elhuyarem a Juanem de Elhuyarem.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Pč_136_Kovy_Nejčastěji používané kovy v technické praxi
VYPRACOVALY: LUCIE KUBÍKOVÁ, DENISA PROCHÁZKOVÁ, SEXTA A
ELEKTROLÝZA.
Hliník Mgr. Jitka Vojáčková.
Nejpoužívanější kovy na Zemi Železo, měď, hliník Autor: Mgr. Vlasta Hrušová.
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
Cín, olovo Autor: Mgr. Alena Víchová Škola: Střední umělecká škola v Ostravě Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo dum: VY_32_INOVACE_CHE_1_56.
Tento projekt je spolufinancován z Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Kovy hliník železo měď olovo Al Fe rtuť Pb Cu Přiřaď značky prvků k názvům.
KOVY I ŽELEZO, HLINÍK. ŽELEZO latinský název Ferrum značka Fe vlastnosti: šedý, lesklý, pevný, magnetický kov, vysoká hustota, nesloučené se v přírodě.
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
NEKOVY: uhlík, síra, fosfor Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Au Pt Ti Kovy budoucnosti Zlato, platina, titan platina zlato.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 144_Kovové nerosty TEMA: Neživá.
Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M Charakteristické vlastnosti kovů a slitin.
Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! „K O V“ Používání kovů lze právem považovat za velmi důležitý mezník v lidských dějinách. Pomocí kovů člověk mnohonásobně.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Sodík Radek Horký. je nejběžnějším prvkem z řady alkalických hojně zastoupený zemské kuře, mořské voděi živých organismech. Sodík je měkký, lehký a stříbrolesklý.
LEHKÉ NEŽELEZNÉ KOVY A JEJICH SLITINY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Autor: Mgr. M. Vejražková
MOLYBDEN.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Mgr. M. Vejražková
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_16
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Ch.8.We.02_Kovy_priklady_vlastnosti_vyuziti.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
HLINÍK ( Aluminium) Al nejdůležitější prvek III.A = triely
Transkript prezentace:

Hliník Jakub Doležal, sexta A

Základní charakteristika Hliník, chemická značka Al, (lat. Aluminium), je velmi lehký kov bělavě šedé barvy, velmi dobrý vodič elektrického proudu, široce používaný v elektrotechnice. Hliníkový prášek:

Základní fyzikálně - chemické vlastnosti Neušlechtilý stříbřitě šedý, nestálý, kujný kov, elektricky velmi dobře vodivý. V přírodě se vyskytuje zejména ve formě sloučenin, nejznámější je bauxit. Hliník byl objeven roku 1825 dánským fyzikem Hansem Christianem Oerstedem.

Výskyt Díky velké reaktivitě hliníku se v přírodě setkáváme prakticky pouze s jeho sloučeninami. Krom bauxitu se vyskytuje také v křemíku, titanu a železa. Bauxit:

Výroba Přestože hliník patří mezi prvky nejvíce zastoupené v zemské kůře, patřila jeho průmyslová výroba do ještě poměrně nedávné doby k velmi obtížným procesům. Teprve zvládnutí průmyslové elektrolýzy taveniny kovových rud umožnilo současnou mnohasettunovou roční produkci čistého hliníku. Hliníkové mince:

Využití Vyrábějí se z něj např. některé drobné mince, ale i běžné kuchyňské nádobí a příbory. Po vyválcování do tenké folie se s ním setkáme pod názvem alobal při tepelné úpravě pokrmů nebo jako ochranného obalového materiálu. Dá se také skvěle využít na brankové konstrukce, např. pro fotbalisty. Hliníková pánvička: Hliníková lampa:

zdroje: www.wikipedia.cz