Kultura.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Společenská kultura Kulturní instituce v ČR ; VY_32_INOVACE_D3_09
Advertisements

Klub UNESCO Kroměříž byl založen dne 9. září 1991 představiteli společenského, kulturního a politického života Kroměříže s cílem naplňování programu UNESCO.
Renesanční památky v okolí Olomouce
Naše obec – Rožmitál p. Tř
Památky Unesco Česká republika.
 Inspirace minulostí (zejména středověkem), exotickými zeměmi a životem na venkově  Důraz na city a prožitky, často pocit odcizení, záliba v tajemnosti.
SADA č. VIII Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA VIII_ČJS, DUM 11 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Název: Co vím.
Tematický okruh: Člověk ve společnosti (Kulturní život)
Významné památky ČR.
Kultura raného středověku
BAROKO I..
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Název Renesance v Čechách
… správný cíl vaší cesty!
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA ROTHOVÁ Název:VY_32_INOVACE_641_CESTOVNÍ RUCH V ČR Téma: CESTOVNÍ RUCH.
ŽÁNRY LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Volný čas a kultura Kultura pro děti a kultura dětí.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Mgr. Vendula Báčová
Památky UNESCO v ČR V České republice je do Seznamu
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
MGR. MICHAL OBLOUK KULTURA A JEJÍ PROJEVY. KULTURA slovo latinského původu, colere = pěstovat od 16. století se používá pro označení vybraných lidských.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Baroko.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Pietrová. CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_1.3.AJ3,4.01/Pv.
Historie a současnost ochrany přírody v České republice
Anotace Žáci se seznámí s životem a dílem Mikoláše Alše, jeho typickými kresbami, ilustracemi… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci.
zpracovaný v rámci projektu
HLAVNÍ MĚSTO PRAHA Mgr. Michal Oblouk.
11 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_04_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č.22I Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Baroko Život v barokní době.
Život v barokní době 17. st. a 1. polovina 18. st. VY_32_INOVACE_143
ÚVOD DO DĚJEPISU III. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Praha,
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PŘÍRODNÍ A KULTURNÍ BOHATSTVÍ
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_19
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
1 LUŽANY Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Rozsáhlé oblasti se specifickým historickým vývojem, během kterého se vyvinuly charakteristické kulturní znaky obyvatelstva. SVĚTOVÉ.
Historické památky v Lokti Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
Ve znamení gotického slohu
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Zš a Mš Brno, Křídlovická 30b Veronika Topolářová VII.C 2011/2012
KULTURNÍ INSTITUCE Mgr. Michal Oblouk.
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
České středohoří.
Baroko, prvky baroka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:Mgr. Dana Zischková Název:VY_32_INOVACE_41_PODZIM Téma: Výklad na téma PODZIM Číslo.
Dánsko- vzdělání, kultura a kulturní osobnosti
ČR – PAMÁTKY UNESCO K/41, M/01

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, UNESCO,
Kulturní předpoklady cestovního ruchu Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
KULTURA Barbořáková Šárka, Pěkníková Noemi. KULTURA (LAT. CULTURA, „CO JE TŘEBA PĚSTOVAT“)  V užším slova smyslu: soubor vybraných a tvůrčích lidských.
VY__III/2__INOVACE__130 Prvouka Frýdlant. AnotaceŽák ve skupině sleduje prezentaci se současným komentářem učitele a odpovídá na kladené otázky. V prezentaci.
Úvod do historie, periodizace dějin, historické prameny OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Autor prezentace: Vojtěch Kolařík Autor obrázku: 1 - Podzemnik (CC-BY-SA) 2, 3 - Karl Gruber - 2, 3 - Karl Gruber - karl.gruber[at]mmcx.net.
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_252_PAMÁTNÉ OBJEKTY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Transkript prezentace:

Kultura

= to, co informuje, vzdělává, rozvíjí osobnost člověka Kultura v širším smyslu = vše, co vytvořil, nebo z přírodních zdrojů přetvořil člověk v užším smyslu = to, co informuje, vzdělává, rozvíjí osobnost člověka

1. Kulturní památky hmotné Kultura historická 1. Kulturní památky hmotné stavby – hrady, zámky, kostely… umělecká díla hmotná – sochy, obrazy… instituce, které uchovávají dědictví předků – muzea, skanzeny… městské památkové rezervace

2. Kulturní památky nehmotné jazyk národa zvyky a tradice (svátky a jejich oslavy…) lidová slovesnost (písně, pohádky, básně, pověsti…) tance, hry, hudba… poutní místa… náboženství…

Kultura současná 1. Kulturní instituce divadla kina kulturní domy koncertní sály domy dětí a mládeže kluby…

2. Sdělovací prostředky = masmédia noviny časopisy rozhlas televize internetové portály… → hromadné působení – naráz může sledovat velké množství lidí na různých místech

Vývoj kultury Umění → s životem člověka je spojena již od pravěku → původně bylo cílem zajistit dobré podmínky života → v současnosti je kultura nezbytnou součástí životního stylu, vyjádření pocitů, vidění světa… Umění Produkční Reprodukční = něco nového vytvářím = předvádím díla (obraz, hudba, román…) někoho jiného (zpívám, tančím…)

KULTÚRNÍ PAMÁTKY PŘEROVA Městské opevnění s 10 baštami a fortnou

Socha Neptuna

Zámek Přerov

Zámecká kaple svatého Jiří

Socha sv. Rocha

Pomník Jana Blahoslava

Radnice

Měšťanské domy http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_kulturn%C3%ADch_pam%C3%A1tek_v_P%C5%99erov%C4%9B

Další památky v Přerově http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_kulturn%C3%ADch_pam%C3%A1tek_v_P%C5%99erov%C4%9B