TAXONOMIE POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. 2 ROZDĚLENÍ POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ Pokud nás bude zajímat dosah sítí, rozdělí se na sítě lokální (LAN, Local Area Network), na.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Průmyslové využití sítí
Advertisements

Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Počítačové sítě.
Informatika Počítačové sítě.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.10 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě PC SÍTĚ PODLE ROZLEHLOSTI Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
ÚVOD DO POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ
Počítačové sítě.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
PC SÍTĚ I.
Internet - historie.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_140_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Historie počítačových sítí a jejich postupný vývoj
Informatika Internet.
Počítačová síť a typy sítí
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Návrh počítačové sítě malé firmy
DATOVÉ MODELY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
David Škaroupka S49 FSI VUT Brno Systém DNS (Domain Name System) (v rámci cvičení VPN)
1 Počítačové sítě Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky FAST VUT v Brně © 1999 – 2002, Michal Vojkůvka Základy informatiky a výpočetní techniky.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_051 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Počítačové sítě. je skupina počítačů (uzlů), popřípadě periferií, které jsou vzájemně propojeny tak, aby mohly mezi sebou komunikovat. Počítačová síť.
Počítačové sítě LAN Pavlína Kolbábková.
Diskové systémy.
Internet Eva Suchardová. Co je to internet Internet je celosvětová síť (WAN). Prakticky se skládá z mnoha menších sítí, jež jsou vzájemně propojeny. Pro.
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí Maturitní téma č.6.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Mobilní telefonní síť GSM
Počítačové sítě Počítačová síť vzniká propojením skupiny počítačů a dalších zařízení (tiskáren, pamětí, …) tak, aby tato zařízení mohla vzájemně komunikovat.
INTERNET Filip Fiala, 4C.  Internet je globální systém vzájemně propojených počítačových sítí. (World Wide Web)  Pro vzájemnou komunikaci v síti se.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_540.
Firewall.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. Co to je PC síť  PC síť - propojení dvou a více PC za účelem sdílení dat nebo komunikace.
Počítačové sítě Autor: Marek Jiruš.
CLIENT- TO- SERVER server = řídící počítač klienti = počítače zapojené do sítě PEER- TO- PEER všechny počítače jsou rovnocenné.
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí.
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
Informatika Milan Šimek
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_389_Počítačové sítě AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 NázevVY_32_INOVACE_182_Deleni_poc.siti_teorie.
Úvod do počítačových sítí
Úvod do počítačových sítí
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
 Počítačová síť je souhrnné označení pro technické prostředky, které realizují spojení a výměnu informací mezi počítači. Umožňují tedy uživatelům komunikaci.
Počítačové sítě Katharina Kočí.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ učební texty pro deváté ročníky ZŠ
Wifi, LAN a internet v elekt. drátech Počítačové sítě naší školy.
Sítě - nástin 5. AG. Sítě Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se zapomenout pobavit o sítích. Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se.
Počítačové sítě Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Co se všechno naučíme??? Počítačová síť LAN WAN Firewall.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_02.
Úvod do databází zkrácená verze.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Pojmy internetu - test Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2013.
Počítačové sítě 7. Topologie sítí © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● LAN, WAN ●
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Pojmy internetu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2012.
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
The Anh Nguyen, Martin Němec
Typy připojení k internetu
Internet,Historie,možnosti připojení,služby
Počítačové sítě – drátové i bezdrátové
Orientace a vyhledávání na internetu
Internet - historie.
Živočichopis (taxonomie) sítí
CHARAKTERISTIKA INTERNETU
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice
Počítačová síť.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Předmět: Informatika Ročník: VI.
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

TAXONOMIE POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ

2 ROZDĚLENÍ POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ Pokud nás bude zajímat dosah sítí, rozdělí se na sítě lokální (LAN, Local Area Network), na sítě rozlehlé (WAN, Wide Area Network), a třeba také na sítě metropolitní (MAN, Metropolitan Area Network), či na sítě PAN (Personal Area Network). Ještě další kritérium, beroucí do úvahy účel provozování sítě, zase vede k dělení na intranet (pouze pro potřeby interního fungování), na extranet (pro fungování směrem ven) atd. PŘEDSTAVA SÍTĚ PAN

3

4 Z pohledu uživatelů se rozdíl mezi lokálními, metropolitními a rozlehlými sítěmi postupně vytrácí, s tím jak tyto sítě začínají splývat. Toto splývání je nejčastěji zapříčiněno tím, že lokální sítě již nejsou izolované a zcela oddělené od ostatních sítí a okolního světa. Právě naopak, většina lokálních sítí se dnes propojuje mezi sebou, buďto přímo nebo přes jinou síť, kterou může být i síť rozlehlá. Výsledkem pak je větší či menší soustava vzájemně propojených sítí (anglicky: "internetwork", zkráceně "internet"), jejíž vnitřní struktura bývá pro uživatele nepodstatná.

5 Dobrým příkladem může být jedna konkrétní soustava vzájemně propojených sítí, neboli jeden konkrétní internetwork alias internet - ten celosvětový, který se dokonce jmenuje Internet. Jelikož je to jeho vlastní jméno, je vhodné jej rozlišit velkým počátečním písmenem od druhového jména internet, které označuje obecně jakoukoli soustavu vzájemně propojených sítí. Pravdou ale je, že dnes už velká část našich médií obě jména nerozlišuje, a i pro celosvětový Internet používá malé počáteční písmeno.

6 VNITŘNÍ STRUKTURA INTERNETU

7 VNITŘNÍ STRUKTURA TELEFONNÍ SÍTĚ

8 VNITŘNÍ STRUKTURA INTERNETU ISP, Internet Service Provider

9 Na obou uvedených příkladech si můžeme také názorně ukázat, čemu se v praxi říká poslední míle (anglicky: last mile). Jde vlastně o úsek, který má za úkol překlenout přístupová síť - tedy úsek mezi místem, kde končí síť internetového providera (resp. telefonní ústředna), a místem kde se vyskytuje zákazník. Přívlastek "poslední" si tento úsek vysloužil kvůli pohledu ze strany provozovatelů sítí, resp. poskytovatelů služeb, kteří své páteřní sítě považují za začátek (někdy označovaný také jako "první míle"). Úsek, končící u zákazníka, jim pak skutečně musí vycházet jako "poslední míle". POSLEDNÍ MÍLE

10 DOMÁCÍ SÍTĚ, FIREMNÍ SÍTĚ

11 PŘEDSTAVA FIREWALLU

12 Trend připojování většího počtu koncových sítí k Internetu vedl k zavedení dalšího zajímavého pojmu a řešení, kterým je tzv. poslední metr a jeho překlenutí. Představme si například dům, ve kterém je hned několik bytů. Každý z nich se může k Internetu připojit individuálně, prostřednictvím vlastního překlenutí poslední míle (třeba tak, že v každém bytě si pořídí vlastní ADSL, a na něj si připojí jediný počítač v domácnosti, nebo celou domácí síť s více počítači). POSLEDNÍ METR

13 PŘEDSTAVA SOUSEDSKÉ SÍTĚ Nově se formující kategorií sítí jsou tzv. sousedské sítě, označované také jako sítě NAN (od: Neighbourhood Area Network). Lze si je představit jako sítě, které mají za úkol překlenout poslední metr a rozvést jedno společné připojení do více bytů v rámci nějakého objektu. Případně mohou takto propojit několik sousedních objektů (například sousedních domů), a v rámci nich rozvádět připojení k Internetu. CAN-Community Area Network

14 PŘEDSTAVA SERVEROVÉ SÍTĚ A SÍTĚ PEER- TO-PEER

End of Lecture Good Night.