Didaktické zásady výuky přírodopisu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Advertisements

Anotace: Soubor se skládá z teoretického příspěvku, který je námětem
Formy dějepisného vyučování Přednáška č. 7 ZS AR 2013/2014.
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
AV stručná prezentace.
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Motivace ve vzdělávání dospělých Lektor: Mgr. Šárka Prachařová
Možnosti vizualizace výuky
Ekosystém les a kurikulum základního vzdělávání Doc.PaedDr.RNDr.Milada Švecová, CSc. Univerzita Karlova v Praze, PřF Univerzita Mateja Bela v Banské Bystrici,
Role školního koordinátora EVVO
ŘASY- lesní Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Typologie vyučovacích hodin v ekonomickém vzdělávání, použitá kritéria a závěry pro zvyšování kvality výuky © prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Mgr. Libuše VODOVÁ, Ph.D Katedra biologie PdF MU
Struktura výuky.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Učivo o živé přírodě v přírodopise
Metody a organizační formy při výuce fyziky Jiří Tesař.
 obsah vyučování nebo vzdělávání  Tento obsah potom můžeme rozdělit do tří základních skupin:  vědomosti,  dovednosti,  hodnotová orientace žáka.
Motivace ve výuce přírodopisu
Odborný styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝU.
Environmentální výchova a
MECHY Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
EKOSYSTÉM L E S Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Cíle studia didaktiky pedagogiky
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
Autorem učebního materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
ANALÝZA UČIVA V EKONOMICKÉM VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Didaktické zásady Vědeckost
Teorie vzdělávání dospělých
VYUČOVACÍ METODY V PŘÍRODOPISE
Vyučovací metody Školní pedagogika 2013.
Rámcový vzdělávací program (RVP)
Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Didaktika přírodopisu 2 Mgr. Libuše VODOVÁ Katedra biologie PdF MU.
Vyučovací metody v přírodopise
DIDAKTIKA LYŽOVÁNÍ.
SC2MP_DPV Didaktika přírodních věd povinný předmět povinný předmět 7-8 bloků dvouhodinových, 1 čtyřhodinový.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 1 Fyzikální vzdělávání
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
Učitelská praxe 2 Mgr. Libuše VODOVÁ,Ph.D Katedra biologie PdF MU.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_19.
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Formy dějepisného vyučování Přednáška č. 7 ZS AR 2014/2015.
Pedagogické zásady. 1. Zásada cílevědomosti Znamená: - jasně stanovit cíle - cíle zdůvodnit a motivovat - přiměřeně cíle objasnit - důležitá je i aktivní.
Chemický experiment. Školní a vědecký experiment Školní experiment: Dříve řešený problém Známý výsledek pro experimentátora Vyvození výsledku na základě.
Školské dokumenty. Osnovy Dříve dány centrálně. Jednotné pro všechny pro všechny školy daného typu. Od roku 2007 si osnovy vytváří každá škola na základě.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Praktická aplikace teoretických poznatků z hláskosloví Online diskuse k virtuální hospitaci – Open Gate, gymnázium.
Didaktika přírodopisu 1 Přednáška Úvodní informace, Didaktika přírodopisu jako věda a její historie Mgr. Libuše VODOVÁ, Ph.D. Katedra biologie PdF MU.
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Učivo o živé přírodě v přírodopise
Didaktické zásady edukačního procesu
TYPY VÝUKY výuka produkční výuka regulativní výuka heuristická
Didaktika učiva biologie člověka
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
Teorie vzdělávání dospělých
Neživá příroda ve výuce přírodopisu
VÝZNAM DEMONSTRAČNÍHO POKUSU VE VÝUCE CHEMIE
DIDAKTICKÉ ZÁSADY obecné požadavky uplatňované v procesu výuky zajišťují kvalitu výchovně vzdělávacího procesu vztahují se na všechny stránky výuky, na.
Didaktika učiva biologie člověka
Autor: Mgr. Eva Procházková Název: VY_32_INOVACE_21_Příroda u nás doma
Učivo o živé přírodě v přírodopise
Vyučovací metody v přírodopise
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Didaktické zásady výuky přírodopisu hovoří o obsahu výuky, organizaci a používaných výukových metodách

Didaktická zásada vědeckosti Didaktická zásada uvědomělosti a aktivity Didaktická zásada soustavnosti a vytrvalost Didaktická zásada názornosti Didaktická zásada spojení teorie s praxí Didaktická zásada přiměřenosti Didaktická zásada environmentálního a regionálního řístupu

1. Vědeckost - žák by si měl osvojit takové poznatky, které odpovídají současným vědeckým poznatkům vědecké poznatky - aktualizace učiva (poznatky vztaženy k aktuálnímu dění- např. zemětřesení) modernizace učiva (aktuální a vědecky prokázané poznatky současné vědy) současné osnovy - 20-30 % časové rezervy- modernizace učiva ŠVP - zapracování do vlastních osnov - respektovat očekávané výstupy dané RVP Do výkladu nepatří- sporné a vědecky nepodložené informace - antropomorfismy a antropocentrismy - lidové pověry (např. síla kamenů)

2. Uvědomělost a aktivita - vytvoření kladného vztahu žáků k učení - vnitřní motivace ovlivňování hodnotového žebříčku žáků - spravedlnost a důslednost ze strany učitele logická stavba vyučovací hodiny přiměřenost probíraného učiva pochopení učiva již při vyučování sebehodnocení každého žáka

3. Soustavnost a vytrvalost Systematičnost uspořádání učiva – logická stavba učiva dle různých způsobů strukturace učiva přírodopisu Strukturace učiva – dle ekosystémů (ekologický přírodopis) dle evoluce jednotlivých skupin organismů dle systému organismů dle vědeckých poznatků (obecná biologie – systémy organismů – genetika) U učiva je třeba zdůrazňovat využitelnost v praxi (např. v laboratorních pracech, v terénu při poznávání přírodnin, první pomoc apod.) - Systematičnost učiva podporuje u žáků soustavnost v získávání poznatků z učiva přírodopisu Uvědomění si využitelnosti učiva v praxi je základem vytrvalosti v učení se nových poznatků

4. Názornost zprostředkování přírodopisného učiva pomocí názorně – demonstračních prostředků výuky (didaktické pomůcky – modely, obrazy, přírodniny, …) Bezprostřední názornost - vázána na vnímání a manipulaci přírodniny samé b) Zprostředkovaná názornost - nahrazení skutečných přírodnin a přírodních dějů filmem, diapozitivy, modelem apod. Bezprostřední i zprostředkovaná názornost musí být doplněna o slovní výklad.

5. Spojení teorie s praxí ve výuce přírodopisu rozlišujeme 3 formy spojení teorie s praxí: praxe = pramen poznání (z praxe vyvozujeme teoretické poznatky – např.pěstováním pokojové rostliny zjišťujeme, co vše potřebuje ke zdárnému růstu) praxe = kritérium poznání (prověřujeme kvalitu a pravdivost již získaných teoretických poznatků – např. znalost vývojových stádií motýla prověřujeme pozorováním líhnutí při chovu daného organismu) praxe = cíl poznání (při řešení úkolu si žáci sami stanoví cesty a způsoby jeho realizace na základě získaných teoretických poznatků)

6. Přiměřenost obsah a rozsah učiva, obtížnost, vyučovací formy a metody musí odpovídat věkovým zvláštnostem, stupni rozumového vývoje žáků a jejich dříve osvojeným přírodovědným poznatkům Předávání přírodovědných poznatků postupuje: - od známého k neznámému (popis organismu x zařazení do systému) od jednoduchého ke složitému (např. vnější stavba org. X vnitřní stavba org.) od méně náročného k náročnějšímu (např. stavba buňky x rozmnožování buňky) od blízkého k vzdálenějšímu (např. ekosystémy)

7. Environmentální a regionální přístup Základem je přímý kontakt s přírodou a ekosystémy Budujeme kladný vztah žáků k přírodě Využíváme maximálně příkladů z regionu školy Do výuky vhodně zařazujeme poznávací vycházky a exkurze Podporujeme u žáků zásady ekologického chování