Zálohování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor Ing. Martin Allmer Škola Euroškola Strakonice Datum
Advertisements

Zoner Foto Studio Bohumil Bareš.
Odborná praxe 01 Mgr. Milan Randák.
Obecně o operačních systémech
Záznamová média.
Paměti Karel Brambora Martin Císař.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Souborové systémy.
Dlouhodobá paměť autor : Tomáš Geryk kontakt : web :
Jitka Banetková Delta – SŠIE 5.MA. Externí pevné disky jsou ideálním médiem pro zálohování a pro přenášení souborů. Pokud často cestujete a chcete mít.
INFORMATIKA 9 Zálohování dat III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
INFORMATIKA 4_10_ HODINA 10. TÝDEN
Diskový oddíl Souborový systém RAID 9/2012.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Záznamová média Obsah: Rozdělení ZM…………………… HDD………………………………
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
OS Windows 7 I. Úprava a nastavení PC Práce se složkami a soubory
Pravidelné zálohování dat
Zálohování dat Karel Schwarz KFA Praha 26.dubna 2010.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_044 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
VY_32_INOVACE_48_OS_Windows_7_II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Paměťová média.
ZÁLOHOVÁNÍ A KLONOVÁNÍ
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
NERO 11 praktický kurz Ing. Jaroslav Parma.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Zálohování dat MS Windows - Aktovka.
Základy informatiky. 4 DATA DATA – vytvoření – ochrana – uchování 3.
NAS NAS - Network Attached Storage NAS - Network Attached Storage Je to síťové datové úložiště, které bývá nejčastěji použito jako centrální úložiště dat.
T1: Základy práce s počítačem
Opakování hardware a software.
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
NeoSync on-line zálohování pro každého / pro každou firmu
Petr Krčmář Vzdálený přístup k firemní síti (bezpečně)
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Zálohování, migrace a deduplikace!
Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.
Bezpečnost počítače – viry a antivirové programy
VY_III/2_INOVACE_30_Operační systémy Operační systémy Miroslav Kaňok.
Martin Pacholet: Zálohování pro malou firmu Advokátní kancelář, lékařská ordinace
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-13.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_536.
Z ÁLOHOVÁNÍ. Jediná data, která není potřeba zálohovat jsou ta, o která už jste přišli. Více než 87% počítačů v České republice není dostatečně zálohováno.
Jak učit ochranu počítače ? Malý, L. ZČU Plzeň. Úvod Každé PC, ať už je připojeno k internetu nebo ne, se stane dříve či později terčem útoku nějaké havěti.
Základy práce s PC , SB 104, 9.15 – h doc. Ing. Tomáš Kubálek, CSc. kancelář: NB 246.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Záznamová média Informatika – 6. ročník
K LONOVÁNÍ HDD. C O TO JE ? Klonování disku je proces, jehož cílem je získání dvou obsahově identických pevných disků. Klonování disku umožní zkopírovat.
- CO TO JE A ROZDÍLY MEZI NIMI Zálohování, archivace a komprimace dat.
Zálohovací a archivační systémy. Zálohování dat Zajišťuje ochranu proti Ztrátě dat díky hardwarové poruše Ztrátě dat díky uživatelské „blbosti“ Poškození.
ZÁZNAMOVÁ MÉDIA. Podle principu čtení se datové nosiče dělí na : Magnetická média, tzn. disketa, pevný disk, magnetická páska (audiokazeta, videokazeta,
Zálohování dat. Zálohování dat (podle CHIP) důvody zálohování – problémy HW, SFTW, viry, chyby uživatele, viry, hackeři, přírodní katastrofy, krádeže.
WINDOWS Základní popis a údržba operačních systémů.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_16_ZALOHOVANI_A_KLONOVANI.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Počítačové sítě.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání v informačních a komunikačních technologiích.
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Bezpečnost dat.
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Software počítače 2 - opakování
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Správa disků
INFORMATIKA – záznamová media
Datový nosič, záznamové médium Slouží k ukládání či zálohování dat
Transkript prezentace:

Zálohování

Co to je? K čemu to je? Překopírování souborů na bezpečné místo 2 typy: Ochrana před selháním hardware a přírodními katastrofami Ochrana před lidskou blbostí

Zálohování X Klonování Zálohování = překopírování jednoho nebo více souborů a složek Klonování = vytvoření identické kopie celého disku (ta se však dá použít i jako záloha)

Typy záloh Nestrukturovaná – diskety, CD, DVD, pásky na jedné hromadě bez větších informací o tom, kde co je Úplná + inkrementální – nejprve záloha všech dat, pak se zálohují jen soubory, které se změnily od předešlé úplné nebo inkrementální zálohy Úplná + rozdílová – zálohuje soubory, které se změnily od vytvoření úplné zálohy, i když jsou soubory obsaženy už v předešlé částečné záloze Průběžná ochrana dat – okamžitý zápis změny do žurnálu (logu), umožňuje získat obraz dat tak, jak existovaly v minulosti. Zapisují se jednotlivé byty nebo bloky bytů, nikoliv soubory.

Zálohovací média Magnetická páska – některé moderní pásky mají rychlost zápisu/čtení vyšší než pevné disky Pevný disk – výhodou nízká přístupová doba NAS – Network Attached Storage – disk nebo pole pevných disků připojených k lokální síti. Optický disk – CD, DVD, DVR-RAM, HD-DVD, Blu-ray Disketa – muzejní záležitost USB flash disky, paměťové karty Záloha pomocí internetu – nehrozí zničení, nebezpečí zneužití (hackeři)

Manipulace s daty Zálohovaná data je vhodné z důvodu rychlosti zálohování určitým způsobem zpracovat Komprese – často u magnetických pásek De-duplikace – odstraňují se duplicitní soubory (zálohuji 20 systémů Windows = některé soubory jsou úplně stejné) Duplikace – vytvoření 2 záloh na rozdílných médiích a místech, větší bezpečnost i rychlost obnovy Šifrování dat – omezení nebo znemožnění přístupu k datům nežádoucím osobám

Zásady zálohování dat Kontrola záloh – kontrola archivu, čitelnosti vypáleného CD… Popisky záloh – co obsahují, datum vytvoření Instalační média – vytvořit z nich alespoň 1 kopii, originál uložit na bezpečném místě vč. Instalačních čísel a hesel, vlastní instalaci provádět z kopií Ukládat zálohy na různá fyzická místa, ne hned u počítače (požár) Zajištění důvěrnosti (utajení) dat – fyzicky nebo alespoň zašifrováním, zaheslováním Volba média – podle životnosti, kapacity, rychlosti čtení/zápisu, ceny, spolehlivosti, kompatibility

Ukázky zálohovacího software (vybráno podle časopisu CHIP)

GFI Backup Kopíruje soubory, registr Windows, rozpozná poštovního klienta, instant messenger a další aplikace Provede zálohu e-mailů, kontaktů, nastavení účtů, konfigurace programů Cena: zdarma – nutnost registrace (jméno a e-mail) Profesionální verzi jsem nenašel – nejspíš není

Norton Ghost 14 Profesionální nástroj Zdarma dostaneme aktuální verzi antiviru Ruční i automatické zálohování Záloha celých diskových oddílů i konkrétních složek Zálohování i na FTP nebo NAS Vytvoření bootovacího disku – Symantec Recovery Disc Bod obnovení pro všechny interní i externí disky, bod obnovení možno uložit i mimo počítač Cena: 1405,- Kč vč DPH na www.sw.cz

Acronis True Image Vytvoří obraz pevného disku Zázálohuje úplně vše včetně operačního systému Po havárii je možné kompletní obsah obnovit na nový disk Ze zálohy možno obnovit i jednotlivé soubory Usnadňuje například výměnu harddisku v notebooku za větší Cena: zdarma k vyzkoušení po dobu 15 dní, 1 133,- Kč bez DPH

Zpátky k GFI Backup Postup při zálohování

GFI Backup – úvodní obrazovka

GFI Backup – vytvoření zálohy 1

GFI Backup – vytvoření zálohy 2

GFI Backup – vytvoření zálohy 3

GFI Backup – vytvoření zálohy 4

GFI Backup – vytvoření zálohy 5

GFI Backup – vytvoření zálohy 6

GFI Backup – vytvoření zálohy 7

GFI Backup – vytvoření zálohy 8

Zdroje Klega, Vratislav, časopis CHIP 12/09, publikováno 3.12.2009, GFI Backup 2009, dostupné z WWW: http://www.chip.cz/cs/clanky/gfi-backup-2009.html Článek o zálohování, Wikipedia, dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Záloha_(informatika) Společnost Acronis, informace o produktu: http://www.acronis.cz/domacnosti-a-kancelare/produkty/true-image-home/

Děkuji