Stejnorodé směsi (Homogenní )

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pokročilé výpočty s hmotnostním zlomkem
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Roztok, hmotnostní zlomek
Jméno : Ing. Renata Šandová Škola : Základní škola Pohořská 8, Odry Předmět: Anorganická chemie Třída: 8.ročník Téma: Složení roztoků.
Hmotnostní zlomek a koncentrace roztoku
ZÁKON ZACHOVÁNÍ HMOTNOSTI
Roztok homogenní směs 2 a více látek.
6.1 Hmotnostní a objemový zlomek
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ALKALICKÉ KOVY Vlastnosti, použití
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Hmotnostní zlomek převáděný na %
ROZTOKY.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
FYZIKÁLNÍ VELIČINY Co a jak měříme?
SLOŽENÍ ROZTOKŮ.
Vlastnosti, příprava a použití
Rozlišování látek podle vlastností
Vlastnosti a použití Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 294, zpracovala Marie Kupková.
CHEMIE ROZTOKY.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Vlasta Havránková Název.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Výpočet procentové koncentrace roztoku
CHEMIE ROZTOKY - CVIČENÍ.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: listopad 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
zpracovaný v rámci projektu EU
Obecná chemie SMĚSI VY_32_INOVACE_04 - SMĚSI.
RoztokyRoztoky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Způsoby vyjadřování složení směsí
Roztoky Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0111.
R O Z T O K Y.
ROZTOKY Obr Obr. 2.
složení roztoků, hmotnostní zlomek, procentová koncentrace
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Hmotnostní zlomek složky směsi
Roztoky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
VY_52_INOVACE_02/1/2_Chemie SLOŽENÍ ROZTOKŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a.
OSOBNOSTI ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 283, zpracovala Marie Kupková.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: listopad 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Chemické výpočty II.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Složení roztoku Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka.
SMĚSI. OBSAH Co jsou směsi Skupenství směsí Stejnorodé směsi Různorodé směsi Rozpustnost složek směsí.
Základní škola Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Složení roztoků – 8. ročník Mgr.Jitka Říhová.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Hmotnostní a objemový zlomek Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky s pojmy hmotnostní zlomek a objemový zlomek látky.
Hmotnostní zlomek Mgr. Helena Roubalová
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Rozlišování látek podle vlastností Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
SLOŽENÍ ROZTOKŮ. OBSAH Složení roztoků Vyjádření složení roztoků Nasycený roztok Nenasycený roztok Zředěný a koncentrovaný roztok Hmotnostní zlomek Procentní.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_11_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Riskujeme v chemii Směsi a jejich oddělování Soutěžíme před testíkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
VY_32_INOVACE_C8-005 HMOTNOSTNÍ ZLOMEK Název školy
VY_32_INOVACE_467 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Roztoky.
Ředění a směšování roztoků pomocí směšovací rovnice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Směsi Chemie pro ZŠ 8.ročník.
Hmotnostní zlomek převáděný na %
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_06
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Výpočty hmotnostní zlomek HRA
celková hmotnost roztoku
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_INOVACE_Slo_I_01 Směsi 1 ppt.
Výpočet procentové koncentrace roztoku
Transkript prezentace:

Stejnorodé směsi (Homogenní ) Roztoky Stejnorodé směsi (Homogenní ) Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 281, zpracovala Marie Kupková

Složení kapalných roztoků Voda, benzín, ethanol (líh), toluen. Pevná látka, kapalina. Rozpouštědlo Rozpouštěná látka

Na čem závisí rychlost rozpouštění? Ve 4 zkumavkách připravte vždy směs 5cm3 vody a 0,1g modré skalice za různých podmínek. Voda o pokojové teplotě a krystalická látka. Stejné podmínky, ale směs míchejte tyčinkou. K vodě přidávejte jemně rozetřenou látku. Voda zahřátá k varu a krystalická látka.

Jaké jsou závěry pozorování?

Správná odpověď Rozpouštění pevných látek v kapalině urychluje: míchání roztoku, rozetření pevné látky, teplota rozpouštědla. Došli jste ke stejnému závěru?

Množství rozpuštěné látky se vyjadřuje různými způsoby Roztok nasycený, nenasycený, roztok koncentrovaný, zředěný, v procentech.

Za dané teploty se v kapalině nerozpustí více látky. Nasycený roztok Za dané teploty se v kapalině nerozpustí více látky. Údaje o rozpustnosti najdeme v tabulkách. Rozpustnost udává hmotnost látky, která se rozpustí ve 100g rozpouštědla za dané teploty (20°C).

Procenta Hmotnost celého roztoku je 100%. Hmotnost rozpouštěné látky je x%. Úkol: Uveď některé běžně používané roztoky jejíchž složení se vyjadřuje v procentech.

Řešení úkolu Např. Ocet = 8% roztok Peroxid vodíku = 3% roztok

Vyjadřuje poměr mezi hmotností rozpouštěné látky a celého roztoku. Hmotnostní zlomek Vyjadřuje poměr mezi hmotností rozpouštěné látky a celého roztoku. Vyjadřuje se jako desetinné číslo < 1 nebo v %.

Výpočet hmotnostního zlomku Hmotnost rozpouštěné látky –> složky = m(s), hmotnost celého roztoku = m(r). Vzorec: w = m(s) : m(r)

Už víš, jak připravit roztok daného složení? Vyzkoušej si to!

Vypočítej Urči hmotnostní zlomek roztoku, který vznikne rozpuštěním 5g soli v 50g vody. Kolik gramů modré skalice obsahuje 100g 5% roztoku? 100g roztoku obsahuje 2,5g cukru. Kolika procentní roztok jsme připravili?

Výsledky Došli jste ke stejným výsledkům? Výborně! w = 0,09 m(s) = 5g w=2,5g Došli jste ke stejným výsledkům? Výborně! Pokud ne, příště to bude určitě lepší!

ZDROJE Použitá literatura: BENEŠ, P. a kolektiv. Základy praktické chemie (1. díl). Praha: Fortuna 2003, ISBN 80-7168-879-7 Použité obrázky http://www.chinaenvironmentallaw.com/wp- content/uploads/2008/04/chemicals.jpg http://xantina.hyperlink.cz/spravce2/pomucky/kadinky.html http://img.mf.cz/349/512/otaznik.jpg

Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 281, zpracovala Marie Kupková v rámci projektu EU PENÍZE ŠKOLÁM – operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost, projekt: Moderní škola.