KARTOGRAFIE = nauka o mapách Mapa - zmenšený, zjednodušený

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Měření na mapách.
Advertisements

Určení světových stran VY_32_INOVACE_12 Sada 4
PROJEKT ZACHRÁNÍME PLANETU
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
Orientace na mapě a v krajině
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
MAPA – Zmenšený obraz povrchu Země
Geometrická podstata map
KARTOGRAFIE.
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Poměr Výpočet vzdáleností
Mapa a buzola.
Orientace na mapě a v krajině
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Školní atlas světa ☺ fyzické a obecně zeměpisné mapy
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
MAPY A PLÁNY, MĚŘÍTKO MAPY
Mapa.
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Kartografie.
Registrační číslo projektu
Mapové zobrazení.
Mapa – obraz Země Mapa = zmenšený obraz planety Země.
Vrstevnice čára spojující místa se stejnou nadmořskou výškou
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
MAPA A JEJÍ OBSAH.
Kartografie a topografie
Prezentace na téma - Obsah map
MAPA A JEJÍ OBSAH Co je to mapa? Proti skutečnosti vypadá mapa jak?
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se způsobem zaznamenávání nadmořské.
MAPY.
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Autor: Mgr. Helena Nováková
Prvouka 3.ročník ZŠ „Mapa a krajina, světové strany na mapě“
Kartografie a topografie
MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě
Člověk a příroda Zeměpis Praktický zeměpis Měřítko mapy 4 VY_32_INOVACE_07 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracoval:
Výškopis, polohopis, popis VY_32_INOVACE_16 Sada 4
Vzdělávací obor: Zeměpis Třída:VI. A Vyučující: Mgr
DRUHY MAP.
Elektronická učebnice - I
K ARTOGRAFIE – OBSAH MAP Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů
K ARTOGRAFIE – MĚŘÍTKO MAPY Autor: Hana Brýdlová.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV:VY_32_INOVACE_02A_03_OBSAH MAPY TEMA:Přírodní obraz Země.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Venclová Monika Název: VY_32_INOVACE_4B_15_Měřítko mapy Téma: 4B_VL4.roč.
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o kartografii Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: získá nové informace a základním.
GLÓBUS. obsah  pohled do historie  glóbus  barevnost na glóbusu  měřítko glóbusu  kontrolní otázky.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_II.VL2 Vytvořeno:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_Z6-002 Předmět ZEMĚPIS 6.ROČNÍK.
P RÁCE S MAPOU VELKÉHO MĚŘÍTKA Autor: Hana Brýdlová.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
* Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov * Autor : Mgr. Irena Nešněrová * Datum : září 2012 * Název :VY_52_INOVACE_5.2.4.
ORIENTACE V KRAJINĚ. Světové strany Hlavní světové strany jsou: sever (S) jih (J) východ (V) západ (Z) Pro přesnější určení směru používáme vedlejší světové.
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Mapa buzola
úvod a kartografická zobrazení
Mapa – obraz Země Mapa = zmenšený obraz planety Země.
Šablona VY_52_INOVACE_Z
URČOVÁNÍ SVĚTOVÝCH STRAN V PŘÍRODĚ
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
6. a MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě Existují mapy celého světa světadílů států menších území.
Opakování - mapy Vyber z uvedených slov 3 a vytvoř z nich definici
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Předmět: Zeměpis Ročník: 6. Tématický celek: Glóbus a mapa
Transkript prezentace:

KARTOGRAFIE = nauka o mapách Mapa - zmenšený, zjednodušený a zkreslený rovinný obraz zemského povrchu Glóbus - zmenšený model Země znázorňuje zemský povrch bez zkreslení

Měřítko mapy ČÍSELNÉ b) GRAFICKÉ délce na mapě = poměr zmenšení délky ve skutečnosti k téže délce na mapě ČÍSELNÉ 1: 100 000 (čteme jako 1 cm na mapě se rovná 100 000 cm ve skutečnosti) - pro výpočet je lépe si cm převést na KM - posuneme desetinou čárku o 5 desetinných míst dopředu (1: 1,00 000 tedy 1 cm je 1 km) b) GRAFICKÉ

DRUHY MAP OBECNĚ ZEMĚPISNÉ TEMATICKÉ TURISTICKÉ - fyzická mapa – povrch, vodstvo,… TEMATICKÉ - mapa podnebí, hospodářství, geologická mapa, politická mapa,… TURISTICKÉ

Obecně zeměpisné mapy (fyzické) znázorňují členitost území, povrch, vodstvo… např. mapa Afriky, Ameriky,…

HLEDÁNÍ V MAPĚ (ATLASU) - pomocí rejstříku Najděte ve školním atlase: ONTARIO MT.BRUCE POOPO YUCATÁN KONYA ABIDJAN CEJLON SYRDARJA 9) TITICACA 10) JAKARTA 11) MANILA 12) KLJUČEVSKAJA 13) MATERHORN 14) BALCHAŠ MONTEVIDEO COLORADO

na obecně zeměpisných mapách VÝŠKOPIS na obecně zeměpisných mapách Nadmořská výška = výška určitého bodu nad hladinou moře Znázorňujeme pomocí: BAREVNÉ STUPNICE zelená – nížiny ---- oranžová ----- hnědá – pohoří b) VÝŠKOVÝCH BODŮ (KÓT) ( označený tečkou s popisem)

na obecně zeměpisných mapách polohopis na obecně zeměpisných mapách Pomocí mapových značek Nutná legenda = vysvětlivky ČINNÁ SOPKA HLAVNÍ MĚSTO

Tematické mapy Zaměřené na jednotlivé jevy, každá má své vlastní vysvětlivky Např. mapa politická – státy světa + města geologická mapa mapa rozmístění obyvatelstva

TURISTICKÉ MAPY velmi podrobné nejčastější měřítka 1: 50 000 1: 100 000

na turistických mapách VÝŠKOPIS na turistických mapách Určujeme pomocí VRSTEVNIC = čára na mapě spojující místa se stejnou nadmořskou výškou

Charakteristika vrstevnic: Vždy jsou uzavřené Na většině map znázorněny hnědou barvou Mírný svah  vrstevnice daleko od sebe Prudký svah  vrstevnice hustě vedle sebe Nadmořská výška se udává číselným údajem, který je uváděn u výškového bodu - výšková kóta nebo u vrstevnice

Vrstevnicím 1-6 přiřaď tvar reliéfu A-F.

na turistických mapách POLOHOPIS na turistických mapách Je znázorněn pomocí mapových značek a popisu

URČOVÁNÍ SVĚTOVÁCH STRAN a) na mapě Práce s mapou URČOVÁNÍ SVĚTOVÁCH STRAN a) na mapě - sever na mapě je vždy nahoře, práce s busolou a azimutem b) v krajině Pomocí busoly Pomocí hodinek (malou ručičku namíříme na Slunce, úhel mezi 12 (v létě 13) a malou ručičkou rozpůlit  jih)

Pomocí Polárky (najdeme Velký vůz, prodloužíme 5x zadní kola  Pomocí Polárky (najdeme Velký vůz, prodloužíme 5x zadní kola  Polárka  sever Pomocí přírodních úkazů a) mraveniště b) letokruhy na pařezu hustě u sebe  sever c) lišejníky na stromu d) kostel  oltář směrem na východ …….aj.

http://www.mapy-stiefel.cz/detail.asp?polozka=77770 http://pohlednicemest.wz.cz/ http://www.supergamer.cz/levitujici-globus-zlaty-p-49433.html http://www.puzzleshop.cz/d-2031-puzzle-5000-historicka-mapa-sveta-ravensburger.html http://mapy-kanta.sweb.cz/11-svet.htm http://www.mapy.cz/ http://www.kralovstvimap.cz/afrika-obri-obecne-zemepisna-mapa-155-x-205-cm/d-73989/ http://www.zemepis.com/huz.php http://www.sgs.edu.sk/HTML/geodezia2_1.htm