Charakteristické rysy a typy jednorozměrného rozdělení četností.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Statistika.
Advertisements

Statistické funkce v tabulkovém kalkulátoru Excel MS
Třídění dat OA a VOŠ Příbram. Třídění  rozdělení jednotek souboru do takových skupin, aby co nejlépe vynikly charakteristické vlastnosti zkoumaných jevů.
Statistické charakteristiky variability
Název školy Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb,
Hodnocení způsobilosti měřících systémů
Charakteristiky variability
Statistika Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
Obsah prezentace Náhodná proměnná Rozdělení náhodné proměnné.
Charakteristiky polohy hodnoty znaku - čísla popisující polohu znaku na číselné ose -můžeme zvolit: -Aritmetický průměr -Modus, medián -Harmonický průměr.
Základní statistické pojmy a postupy
PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA
„EU peníze středním školám“
Obsah statistiky Jana Zvárová
Statistika 8. ročník Autorem materiálu je Mgr. Jana Čulíková
Statistický soubor, jednotka, znak.
Základní statistické charakteristiky
STATISTICKÉ CHARAKTERISTIKY
Statistika Ukazatelé variability
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_09C17 AutorMgr. Monika Chvostková Období vytvořeníŘíjen.
Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná.
Charakteristiky variability
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady30Číslo DUM17.
Statistika 2 Aritmetický průměr, Modus, Medián
- Pojmy - SPSS Statistické zpracování kvantitativních šetření.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_09/C1 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníSrpen.
Charakteristiky variability
Popisná statistika III
Popisné statistiky. Výskyt strupovitosti se zdá být ve vztahu s obsahem některých chemických prvků “ve slupkách“ hlíz. Některé odrůdy trpí strupovitostí.
Náhodné výběry a jejich zpracování Motto: Chceme-li vědět, jak chutná víno v sudu, nemusíme vypít celý sud. Stačí jenom malý doušek a víme na čem jsme.
Základy zpracování geologických dat
Náhodné výběry a jejich zpracování Motto: Chceme-li vědět, jak chutná víno v sudu, nemusíme vypít celý sud. Stačí jenom malý doušek a víme na čem jsme.
Mgr. Marcela Sandnerová Pojem charakteristiky variability Variabilita (proměnlivost)  Odlišnost hodnot příslušného znaku Čím větší je variabilita sledovaného.
Na co ve výuce statistiky není čas
Základy matematické statistiky. Nechť je dána náhodná veličina X (“věk žadatele o hypotéku“) X je definována rozdělením pravděpodobností, s nimiž nastanou.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Základy statistiky Autor: Jana Buršová.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA Cvičení 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
(Popis náhodné veličiny)
VY_32_INOVACE_21-16 STATISTIKA 2 Další prvky charakteristiky souboru.
Kurzy eura v roce 2009 k prvnímu dni v měsíci zaokrouhlené na celé Kč Kč28.
© Tom Vespa STATISTICKÉ ZPRACOVÁNÍ DAT (JEDNOROZMĚRNÉ SOUBORY)
Statistika Statistika je matematická disciplína, která zpracovává výsledky hromadného pozorování (o objemu výroby, dovozu či vývozu zboží, výdajích a příjmech.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
K OMBINATORIKA, PRAVDĚPODOBNOST, STATISTIKA Charakteristiky variability VY_32_INOVACE_M4r0120 Mgr. Jakub Němec.
Popisná statistika úvod rozdělení hodnot míry centrální tendence
Základy popisné statistiky
Základy statistiky Základní pojmy. Základy statistiky Statistiku můžeme chápat jako činnost - získávání stat. údajů, jejich zpracování a vyhodnocení jako.
STATISTIKA 1. MOMENTY Vztah mezi momenty v rámci skupin a celku Data rozdělena do několika skupin S 1, …, S k Počty objektů v jednotlivých skupinách n.
Popisné charakteristiky statistických souborů. ZS - přesné parametry (nelze je měřením zjistit) VS - výběrové charakteristiky (slouží jako odhad skutečných.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Charakteristiky variability Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Charakteristiky úrovně Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Statistika 2.cvičení
STATISTICKÉ ZPRACOVÁNÍ DAT (JEDNOROZMĚRNÉ SOUBORY)
Popisná statistika: přehled
STATISTICKÉ CHARAKTERISTIKY
Statistika - opakovací test k procvičení
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Spojitá a kategoriální data Základní popisné statistiky
Metodologie pro ISK 2 Úvod do práce s daty
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Analýza kardinálních proměnných
Autor: Honnerová Helena
Základy statistiky.
Základy popisné statistiky
Náhodné výběry a jejich zpracování
Charakteristiky polohy
Transkript prezentace:

Charakteristické rysy a typy jednorozměrného rozdělení četností

Stojíme před úkolem porovnat navzájem několik statistických souborů z hlediska jednoho znaku: Ve 20 vybraných českých domácnostech jsme zjistili počty: 1, 0, 2, 0, 1, 3, 1, 2, 0, 1, 4, 1, 0, 3, 2, 1, 2, 1, 0 Ve 20 vybraných německých domácnostech jsme zjistili počty: 1, 3, 5, 7, 4, 0, 2, 5, 3, 4, 6, 2, 5, 3, 6, 4, 3, 4 např. počet kreditních karet v české a německé domácnosti (srovnatelného typu).

Rozdělení četností sice poskytuje užitečnou informaci a celkový přehled o základní struktuře zkoumaného statistického souboru, ale popisovat a zejména porovnávat několik souborů pouze pomocí tabulek rozdělení četností by bylo značně pracné a těžkopádné a je otázka, zda by to vedlo k nějakému rozumnému výsledku.

Vizualizace dat většinou nabídne názornou a přehlednou představu o tendencích a charakteristických rysech analyzovaných jevů, ale i vypovídací schopnost grafů je omezená a neumožní jednoznačně a přesně analyzovaná data popsat.

Tomuto číselnému vyjádření říkáme charakteristiky (míry, statistiky) a ty nám shrnují informace o statistickém souboru a vyjadřují je v koncentrované podobě. Několika málo charakteristikami tak nahradíme celé rozdělení četností daného znaku v konkrétním statistickém souboru při co nejmenší ztrátě informací. Hledáme proto určité obecné vlastnosti (charakteristické rysy) statistického souboru, které by šly číselně vyjádřit.

polohuúroveň Za základní vlastnost rozdělení četností stat. souboru považujeme jeho polohu, úroveň.

Pomocí nich můžeme nahradit a zobecnit hodnoty souboru. Rychle zjistitelnou mírou je modus (značíme ) = nejčastěji se vyskytující obměna znaku. Přesnějšími mírami jsou medián (značíme ) = prostřední hodnota uspořádaného souboru a průměry (značíme ). Měříme ji středními hodnotami (= míry úrovně, míry polohy).

variabilita rozptýlenostměnlivost Dalším důležitým rysem je variabilita, rozptýlenost, měnlivost.

Rychle zjistitelnou, ale i nejhrubší mírou je variační rozpětí (značíme R) = x max - x min. Přesnější mírou je rozptyl (značíme  2 ), respektive jeho odmocnina směrodatná odchylka (značíme  ). Pro porovnávání variability mezi soubory se pak nejčastěji používá variační koeficient (značíme V) = Měříme ji mírami variability.