04 SOCIÁLNĚ POLTICKÉ DOKTRÍNY, PRINCIPY SOCIÁLNÍ POLTIKY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Advertisements

AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Sociální spravedlnost,
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Ochrana, přerozdělování,
Občanská nauka Politické strany ; VY_32_INOVACE_D2_16
Tři politické ekonomie sociálního státu
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ÚVOD DO SOCIÁLNÍ POLITIKY
Přerozdělování jako hlavní nástroj sociální politiky
Principy sociální politiky Funkce a cíle sociální politiky
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Sociální politika,
IDEOVÁ KONFERENCE TOP 09 Olomouckého kraje Konzervativní hodnoty a politika 21. století – , Olomouc Anna Putnová.
Vybrané oblasti sociální politiky
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Trh práce „pomyslný prostor, v němž zaměstnavatelé hledají pracovní sílu a pracující ji nabízejí ve snaze obstarat si prostředky k obživě. Vzájemný poměr.
01 ÚVOD DO SOCIÁLNÍ POLITIKY, OBJEKTY A SUBJEKTY SOCIÁLNÍ POLTIKY
TEORIE SOCIÁLNÍ POLITIKY
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Nemocenské pojištění Principy.
Finanční právo Zdenka Papoušková, 2013.
Výukový program:Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Průřezová témata.
Cíle sociální politiky „Základní“ cíle (sociální), obecně: Dimenze ochrany před riziky: –Ochrana před chudobou –Ochrana navyklého životního standardu –Přesun.
Daňová teorie a politika
ÚVOD DO PRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Albert Camus Barbora Vaňková.
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Sociální zabezpečení Sociální služby
Sociální politika Limity liberalismu nebo limity solidarity?
Význam hodnotové orientace v OM Osnova Hodnoty obecně a hodnoty týkající se nás samých 4 kardinální ctnosti a nově diskutované hodnoty Hodnoty jako zdroj.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
Správa sociálního zabezpečení
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 5. Sociální politika státu Název sady: Občanská nauka Ročník: 1.
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Právo sociálního zabezpečení
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
Základní principy SUC II Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Subjekty a objekty veřejných politik
Stát Definice, funkce, typy.
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Michala Čepková Název materiálu:
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Úvod, základní principy a cíle
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Správa sociálního zabezpečení
Politické strany VY_32_INOVACE_03-57 Ročník: 9. Vzdělávací oblast:
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Úvod do problematiky sociální politiky
SOCIÁLNÍ POLITIKA.
Správa sociálního zabezpečení
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
AUTOR: Kateřina Křížová
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Velká rodina z pohledu rodinné politiky aneb
Transkript prezentace:

04 SOCIÁLNĚ POLTICKÉ DOKTRÍNY, PRINCIPY SOCIÁLNÍ POLTIKY Sociální politika 04 SOCIÁLNĚ POLTICKÉ DOKTRÍNY, PRINCIPY SOCIÁLNÍ POLTIKY

Téma přednášky Sociálně politické doktríny Principy sociální politiky

Principy sociální politiky základní zásady, myšlenkové postupy volba konkrétních principů je do značné míry ovlivněna uplatňováním sociálně politických doktrín

Principy sociální politiky Pro volbu a interpretaci těchto základních myšlenkových postupů mají zásadní význam sociálně politické doktríny. V evropském regionu se setkáváme: Konzervatismus Křesťanské sociální učení Demokratický socialismus

sociálně politické doktríny 1) Konzervatismus staví na osobní svobodě a individuální odpovědnosti každého usiluje o ekonomickou efektivnost nepodporuje solidarismus a redistribuční (přerozdělovací) procesy

sociálně politické doktríny 2) Křesťanské sociální učení není za sociální situaci odpovědný jen jeden jedinec, ale i společenský systém klade důraz na sociální dávky, na dobrosrdečnost a charitativní aktivity uznává, že určitý díl odpovědnosti za sociální skutečnost padá i na mocné a bohaté určující je odstranění bídy – dobročinné a charitativní aktivity.

sociálně politické doktríny 3) Demokratický socialismus značný díl, odpovědnosti přímá za jedince stát probíhá zde rozsáhlé přerozdělování a solidarismus

sociálně politické doktríny Uvedené doktríny ovlivňují volbu principů, jejich vnímání a interpretaci a způsoby uplatňování. Řešení každé sociální situace vždy vyžaduje aplikovat určité, pro danou situaci adekvátní myšlenkové postupy, principy:

1) Princip sociální spravedlnosti V sociální politice neexistuje obecně akceptovaná představa o tom, co je a co není sociálně spravedlivé

1) Princip sociální spravedlnosti V sociální politice hovoříme o třech zásadách spravedlnosti: A) každému stejně – zásada je často nevykonatelná; musí být zde autorita, která rozhodne jaké potřeby budou uznány a kdo je bude uznávat. Autoritou je často stát. Lze tuto zásadu použít jen v určitých situacích (otázka chudoby, zdravotně postižených…)

1) Princip sociální spravedlnosti B) podle potřeb – zásada života  znamená konkrétní sociální situaci; volbu těch zásad, které znamenají největší štěstí nejmenšího počtu lidí C) každému podle jeho zásluh – co je odměnou zásluhy, jak ji měřit, kdo je má stanovovat, dnes jsou zásluhy usuzovány z pracovního výkonu

2) Princip sociální solidarity sounáležitost a vzájemná podpora je výrazem lidského porozumění, soudržnosti a také odpovědnosti souvisí s utvářením a rozdělováním životních podmínek a prostředků v moderních společnostech se realizuje především pomocí redistribuční a transferové potřeby státu

2) Princip sociální solidarity Můžeme tak rozlišit například: solidaritu mezinárodní, solidaritu regionální, solidaritu jednotlivců a vnitrorodinnou solidaritu, solidaritu mezigenerační atd.

2) Princip sociální solidarity Významná je však i solidarita jedinců, spolků, sdružení apod., často založená na filantropii a uskutečňující se zpravidla mimo státní redistributivní mechanismus nebo jen s jeho částečným využitím. Význam takovéto dobrovolné solidarity v sociální politice je značný a se změněnou rolí státu v sociální politice v současné době roste.

Z tohoto úhlu pohledu tedy rozlišme mezi: a) solidaritou dobrovolnou (altruismus, filantropie) a b) solidaritou vynucenou (povinná redistribuce příjmů – daně, odvody do pojišťovacích schémat).

3) Princip subsidiarity Podle tohoto principu je každý zavázán nejdříve pomoci sám sobě, pokud to nejde, měla by mu pomoci rodina. Rodině pak rovněž přísluší, aby si pomohla sama svými silami a teprve pokud si nemůže sama pomoci, obrací se na další subjekty sociální politiky, na místní organizace, dobrovolná sdružení.

3) Princip subsidiarity Teprve na posledním místě figuruje stát. Jeho povinností je primárně pečovat o vytvoření podmínek, aby si každý mohl pomoci vlastním přičiněním a sám pomáhá až na posledním místě, jsou li ostatní možnosti pomoci vyčerpány.

3) Princip subsidiarity stále více aktuální přistupuje k člověku jako k jedinci s určitými schopnostmi a dispozicemi, které by měl využívat k sociálnímu zabezpečení svému i ostatních

4) Princip participace Lidé mají mít možnost se účastnit procesu tvorby a realizace opatření, která se pak týkají jich samotných. Jde o dlouhodobý proces, který lze ve zkratce nazvat jako „...přechod od člověka, jako převážně objektu sociální politiky k člověku, jako plnoprávnému, odpovědnému a respektovanému subjektu.

4) Princip participace Člověk přestává být pasivním příjemcem sociálně-politických opatření (převážně státu), ale sám se na jejich tvorbě podílí a spolurozhoduje o jejich realizaci

LITERATURA KELLER, J. (2005). Soumrak sociálního státu. Praha: Sociologické nakladatelství. KREBS, V.; DURDISOVÁ, J.; POLÁKOVÁ, O.; ŽIŽKOVÁ, J. (1997). Sociální politika. Praha: Codex.