Kulturní dědictví, péče o krajinu a komunitní práce v globalizovaném světě Pokročilá komunitní práce, KSP FF UK Praha PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CESTOVNÍ RUCH V CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍCH Rešerše odborné literatury
Advertisements

Aktualizace Rozvojového konceptu CR na Šumavě Regionální marketing Vimperk
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Zelené stezky Greenways
Setkání informačních center Zlínského kraje Kroměříž
… správný cíl vaší cesty!
Společně a každý zvlášť po stezkách Ing. Lenka Klimková MAS – Partnerství Moštěnka, o. s.
Ekonomická geografie Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
Ekologický urbanismus zkušenosti z Úval JUDr. Ing. P. Petržílek, Ph.D. místostarosta Seminář pořádaný Ekologickou platformou při ČSSD a Masarykovou.
TÝMOVÁ SBOROVNA LEKTOŘI: Mgr. Tomáš Habart, Mgr. Adéla Lábusová
INTERPRETACE místního dědictví aneb jak objevit, pečovat a „provozovat / užívat si“ Genius Loci místa.
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
SEMINÁŘ PRO PEDAGOGY ZŠ 15. dubna 2013 v 9:00 hodin.
Podpora nevládních a neziskových organizací v oblasti cestovního ruchu
Místní akční skupina SPOLEČNÁ CESTA Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Konice je výchozí bod pro Vaše kroky v našem regionu.
Královéhradecký kraj Lucie Kurová, IX.C.
Potenciál území v oblasti integrace a inovace Ekonomika a zaměstnanost (spolupráce škol a lokálních firem, coworkingová centra, podnikatelské inkubátory,
Aktivity v Karpatech 2007 – 2008 v oblasti kulturního a přírodního dědictví ČR region.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
1 Pro koho je venkovská turistika a agroturistika největší příležitostí ? Ing. Marie Stříbrná.
Konference pracovních skupin a veřejnosti ke tvorbě Integrované strategie území – Dolní Žandov.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_15_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Základní pojmy + Historie
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
DĚDICTVÍ NAŠICH PŘEDKŮ OBLASTI PODPORY: v. Udržení kulturního dědictví venkova realizací stálé výstavní expozice a muzea s nabídkou místních kulturních.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Ústav světových dějin Obor Historie – evropská studia.
Komunitní vzdělávání Kurz Pokročilá komunitní práce KSP FF UK PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Ing. Michal Unzeitig ARTIO s.r.o..  Co je Museo24  Vize a cíle  Role společnosti ARTIO  Technické řešení –CIDOC CRM –Sémantický web Obsah.
Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV. Téma: Regiony ČR
Hodnoty a normy Svatava Navrátilová. Hodnoty – vědy technické, přírodní, ekonomické, humanitní, sociální v sociálních vědách: jedincem, skupinou, společností.
Občanská společnost a občanský sektor PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Marketingové prostředí obce
CVIČENÍ Z HODNOCENÍ KRAJINY CHÁPÁNÍ KRAJINNÉHO RÁZU V POJETÍ BRITSKÉ KRAJINÁŘSKÉ ŠKOLY Mgr. Ondřej Herzán.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Model transkulturní péče
Ústav světových dějin Obor Historie – Obecné dějiny.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Městská knihovna Sedlčany Strom v nás - lokální historie prostřednictvím sedlčanské knihovny Městská knihovna v Českém Těšíně Konference Další možnosti.
NOVÁ TVÁŘ ÚSTECKÉHO KRAJE TISKOVÁ KONFERENCE Krajský úřad Ústeckého kraje.
ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Fráni Šrámka Praha 5 Jak přistupují školy k autoevaluaci PhDr. Mgr. Milan Matějů Jak přistupují školy k autoevaluaci PhDr.
Marketingové aktivity sdružení České dědictví UNESCO.
Uhlířský vrch u Bruntálu Vítáme Vás, Vítáme Vás, seznámit se s lokalitou Uhlířského vrchu Vám pomůže naučná stezka se svými pěti zastaveními. Počátek.
Regionální operační program pro NUTS 2 Střední Čechy 2007 – /11/2008 Mladá Boleslav Ing. Jan Přikryl.
Shibam Jemen Manhattan pouště Shibam je historické město v Jemenu. Nachází se ve středu vádi Hadramaut a má obyvatel. Staré město se rozkládá na.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Cyrilometodějské jubileum 2013 Přehled aktivit Zlínského kraje Ing. Ladislav Kryštof Výroční konference cestovního ruchu Východní Moravy, 29. ledna 2012.
Koncepce účinnější podpory umění Ministerstvo kultury 4. dubna 2007 Marta Smolíková.
Poznejte regiony České republiky Středočeský kraj.. přirozené centrum České republiky Střední Čechy jsou místem, kam se dá přijet na návštěvu,
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
statutární náměstkyně hejtmana
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
PROGRAM ROZVOJE OBCE TUPESY NA OBDOBÍ 2017–2024 Úvodní informace
Ústav světových dějin Obor Historie – Evropská studia.
SDRUŽENÍ NERATOV,z.s.
Aktualizace SUR ČR – Analýza podkladových dokumentů
Subjekty a objekty veřejných politik
Cestovní ruch v přeshraniční spolupráci
Rekonstrukce Horského hotelu a televizního vysílače Ještěd
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Výsledky projednávání
Specializace na nepříznivé sociální situace rodin s dětmi
VY_32_INOVACE_20_Slabiky začínající písmeny M, L, P, S
Transkript prezentace:

Kulturní dědictví, péče o krajinu a komunitní práce v globalizovaném světě Pokročilá komunitní práce, KSP FF UK Praha PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.

Interpretace místního dědictví Posilování identity místa v globalizované společnosti Kulturní a přírodní dědictví, historické události Posilování komunity Příspěvek k místnímu blahobytu

formy Naučné stezky Expozice Materiály pro informační centra a jiné publikace prezentace místa na www Šetrné formy cestovního ruchu Tradiční aktivity (Jízda králů, ……..) Založení nových tradic (Máslovické muzeum másla…)

Cílové skupiny Místní uživatelé: posílení, sounáležitost, sociální kapitál, komunitní vzdělání, nové pohledy Turisté: zaujmout, poznání, zážitky Noví obyvatelé: sounáležitost, inkluze,

Výraz : transnacionální identita (inkluze versus transnacionalita) koncept glob á ln í etnografie Michala Burawoye (Burawoy et al., 2000), který rozv í j í komplexnost pozn á n í glob á ln í ch proces ů, r á mce glob á ln í moci struktur a jejich transnacion á ln í inkorporace Nebo d á le co v praxi znamen á zam ěření trasnacion á ln í ch výzkumu na komplexn í každodenn í životn í sv ě ty migrant ů, kter é se zkoumaj í v r ů zných perspektiv á ch (zvyky, jídlo, oblečení, vztahy v rodině……..) (viz. soubor pdf)

Plánování interpretace Co budeme interpretovat S kým (muzea, místní osobnosti, další instituce) Využití místních příběhů Pro koho (jednotlivci, rodiny s dětmi, sportovci, cizinci, tématicky zaměření…..) Cíle (kulturní,ekonomické……) Formy, média interpretace

Komunitně orientovaný výzkum – pro účely přípravy projektů Vizuální „výzkum“, principy vizuální antropologie - využití pro účely komunitního rozvoje Příběhy lidí, příběhy území – využití pro účely ozřejmění místního příběhu. Projekty liberec---reichenberg-149/ liberec---reichenberg-149/ d=663http://puvodni.knir.cz/index.php?kam=projekty&i d=663

Krajina a genius loci Krajiny vnější a vnitřní; Makom – Kniha míst; Dýchat s ptáky (V. Cílek) – útěšná místa, usebrání, příjemná místa, příběhy, sepětí se spiritualitou, proměna krajiny Barokní kompozice krajiny – kulturní krajina okoli/537-barokni-komponovana-krajina-na-jicinsku/ Léčivá síla místa (aleje, kapličky, polní cesty, kameny, vyhlídky, rozhledny…..) marie-a-kolektiv.htmhttp:// marie-a-kolektiv.htm