Farmakologie Seminář 1 Zdeněk Kučera.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Advertisements

Jištění kvality technologických procesů
RNDr. Božena Macešková, CSc.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Úvod do farmakologie Co je to farmakologie???.
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
RNDr. Božena Macešková, CSc.
Osnova přednášek: 1.Základní právní pojmy, zásady správního řízení, státní správa a územní samospráva 2.Základy struktury a orgánů Evropské unie Zásady.
Úvod do farmakologie Co je to farmakologie.
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Farmakoinformatika seminář - 1 Mgr. Zdeněk Kučera, Ph.D. Remedia s.r.o kucera.xf.cz.
Medikace – aktuální stav a vývoj
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
ZÁVADY V JAKOSTI LÉČIV © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Dostupnost léčiv pro pacienty
LEGISLATIVA PRO VETERINÁRNÍ LÉČIVA (VČETNĚ VAZBY NA LEGISLATIVU EU)
DOSTUPNOST LÉKŮ V ČR © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
RNDr. Božena Macešková, CSc.
Požadavky na žádost k ověřování nových poznatků anebo při posuzování metod dosud nezavedených v klinické praxi,které jsou spojeny s ozářením.
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
Aktuální otázky regulace léčivých přípravků v roce 2003
Praktika z farmakokinetiky MUDr, P. Potměšil, PhD.
3.ročník technické lyceum
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Autor: Andrea Šimánková Zaměstnání: distribuce léků
Úvod do farmakologie Co je to farmakologie ? Mgr. Michaela Procházková
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
[ 1 ] PharmDr. Ivan Buzek Praha, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Kontrola veterinárního lékaře Kontrola veterinárního lékaře v souvislosti s používáním léčiv Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv.
Zkušenosti z kontrol: skot Větrný Jeníkov Bureš J., Pokludová L., Koutecká L.ÚSKVBL.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
[ 1 ] MVDr. Vratislav Krupka © 2013 Státní ústav kontrolu léčiv.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Legislativní minimum veterinárního lékaře – specialisty na nemoci prasat P. Chloupek J. Bernardy 2010.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Biologická léčba doc. MUDr. Martin Vališ, PhD.
[ 1 ] Cesta k medicínskému využití konopí a derivátů Martin Beneš ředitel SÚKL.
[ 1 ] Ing. Helena Daněčková, Ing. Dana Donátová oddělení posuzování farmaceutické dokumentace © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
EPreskripce – lékařský záznam – pozadí a zkušenosti z Dánska 17. prosince 2008 SÚKL Praha Příprava lékáren na ePreskripci a poskytování údajů o vydaných.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Stanovení maximálních cen a stanovení výše a podmínek úhrad léčivých přípravků - změny od.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Role SÚKL v novém systému regulace cen a úhrad LP a PZLÚ Praha Role SÚKL v.
Jak se kontrolují léky a jejich testy před příchodem na (český) trh? PharmDr. Josef Suchopár Praha,
[ 1 ] MUDr. Eva Jirsová © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv NOVÁ FV LEGISLATIVA NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY MUDr. Eva Jirsová Oddělení farmakovigilance Státní.
VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP SÚKL.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
[ 1 ] Mgr. Linda Grohsová Seminář 8 – Registrační sekce, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Mgr. Linda Grohsová PPK, sekce registrací Státní.
[ 1 ] PharmDr. Kamil Kalousek Seminář správné distribuční praxe, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Pokyn DIS-13 PharmDr. Kamil Kalousek.
[ 1 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Sekce dozorových činností SÚKL pro výrobce a distributory léčivých přípravků, © 2010 Státní ústav kontrolu.
© 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv [ 1 ] Kdy bude konopí lék? Martin Beneš ředitel SÚKL.
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
[ 1 ] MUDr. Jana Mladá; Oddělení farmakovigilance Inspekce FV systému © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv.
Zelená nafta Seminář k novele zákona o spotřebních daních
Ochrana veřejného zdraví
Přínosy inovativní léčby seminář
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Jištění kvality technologických procesů
Sponzorování setkání odborníků na odborných akcích
Máme se bát biosimilars?
Legislativní rámec Regulace cen a úhrad LP – novela 48/1997 Sb., součást 261/2007 Sb. Prováděcí předpisy Správní řízení – 500/2004 Sb. správní řád.
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
INFORMACE O LÉCÍCH A PROPAGACE LÉKŮ
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
SKLADOVÁNÍ A LIKVIDACE LÉKŮ
Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněná úřední.
Transkript prezentace:

Farmakologie Seminář 1 Zdeněk Kučera

Obsah semináře Základní terminologie (Zákon o léčivu 378/2007) Český lékopis 2005 Úvod do předepisování léčiv

Ad) Základní termíny Základní legislativní normou zabývající se léčivy je: Zákon č. 378/2007 Sb. o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů (zákon o léčivech) Sladěno s legislativou Evropské unie Stanovuje podmínky pro: Výzkum, výrobu, přípravu, distribuci, kontrolu a odstraňování léčiv Registraci, poregistrační sledování, předepisování a výdej léčiv Mezinárodní spolupráci při zajišťování ochrany veřejného zdraví Vedení dokumentace pro výše uvedené činnosti

Ad) Základní termíny Látka Jakákoli látka bez ohledu na její původ (lidský, živočišný, rostlinný, chemický) Léčivé látky – způsobují účinek léčivého přípravku Pomocné látky – usnadňují výrobu či uchovávání nebo příznivě ovlivňují farmakokinetické vlastnosti Pozn. u IVLP: Remedium cardinale, adjuvans, corrigens, constituents (z. 378/2007 nedefinuje)

Ad) Základní termíny Léčivý přípravek Látka nebo kombinace látek prezentovaná s tím, že má léčebné nebo preventivní vlastnosti Látka nebo kombinace látek, kterou lze použít u lidí či podat lidem/zvířatům, a to buď za účelem obnovy, úpravy či ovlivnění fyziologických funkcí prostřednictvím farmakologického, imunologického nebo metabolického účinku, nebo za účelem stanovení lékařské diagnózy

Ad) Základní termíny Léčivý přípravek: Humánní léčivé přípravky Humánní imunologické přípravky – vakcíny, séra, alergenové přípravky Autogenní vakcíny Homeopatika Radiofarmaka – včetně kitů, radionuklidových generátorů, radionuklidových prekurzorů Krevní deriváty (albumin, koagulační faktory, imunoglobuliny) Rostlinné léčivé přípravky Transfuzní přípravky (Vyhrazené léčivé přípravky)

Ad) Základní termíny Název léčivého přípravku (= originální název) název, který může být buď smyšlený název nezaměnitelný s běžným názvem nebo běžný či vědecký název doprovázený jménem nebo značkou označujícími držitele rozhodnutí o registraci Běžný název Mezinárodní nechráněný název (INN) doporučený WHO Týká se účinné látky Příklad: Paralen vs. paracetamol Risperidon Actavis 1 mg vs. Risperidon Sutent vs. sunitinib

Ad) Základní termíny Síla LP Vyhrazené LP obsah léčivých látek vyjádřený kvantitativně vzhledem k jednotce dávky, objemu nebo hmotnosti podle lékové formy Vyhrazené LP Volně prodejný léčivý přípravek i mimo lékárny

Ad) Základní termíny Generikum Originální léčivo „Me-too“ drug NME – new molecular entity – originální léčivo nebo me-too drug

Ad) Základní termíny „Neoficiální“ obecné termíny: Léčivo Léčivé látky, jejich směsi anebo léčivé přípravky – takto definováno v předchozím zákoně o léčivu 79/1997 Sb. Lék Významově odpovídal léčivu,nebyl definován ani předchozím zákonem o léčivu 79/1997 Sb. Farmakon, preparát, …

Ad) Základní termíny SPC Summary of Product Characteristics – Souhrn údajů o přípravku Písemné shrnutí informací o léčivém přípravku, které je součástí rozhodnutí o registraci léčivého přípravku a obsahuje informace podstatné pro jeho používání

Ad) Základní termíny Příbalová informace Šarže Písemná informace pro uživatele, která je součástí léčivého přípravku = příbalový leták = PIL Šarže Množství výrobku vyrobené nebo připravené v jednom výrobním cyklu Hlavní znak - stejnorodost

Ad) Základní termíny Bezpečnost léčivých přípravků Farmakovigilance – dohled nad bezpečností léčiva Nežádoucí účinek - nepříznivá a nezamýšlená odezva na podání LP, která se dostaví po dávce běžně užívané k profylaxi, léčení či určení diagnózy onemocnění nebo k obnově, úpravě nebo jinému ovlivnění fyziologických funkcí; v případě klinického hodnocení léčivých přípravků jde o nepříznivou a nezamýšlenou odezvu po podání jakékoli dávky.

Lékopis V současné době platný lékopis 2005 + doplňky 2006 a 2007 Český lékopis, stanovuje postupy a požadavky pro 1. výrobu léčivých látek a pomocných látek, 2. výrobu a přípravu léčivých přípravků, 3. zkoušení a skladování léčivých látek, pomocných látek a léčivých přípravků,

Lékopis historie Předchůdcem – Antidotaria, Compendia apod. – sbírky prvních receptů – tvořili lékaři/kněží/filozofové v jedné osobě 1546 Dispensatorium Valerii Cordi Norimberk 1729 – Dispensatorium Pharmaceutico-Viennense – platné i pro České království 1812 – Pharmacopoea Austriaca (PhA) 1855 – poprvé možnost nakupovat látky z továren - > kontrolně analytická část 1906 – PhA VIII – až do roku 1947! 1948 – Československý lékopis 1. vydání 1987 – Československý lékopis 4. vydání 1997 – Český lékopis 1997 sladěno s Evropským lékopisem 3 2002 – Český lékopis 2002 – Eur. Ph. 4 2005 – Český lékopis 2005 – Eur. Ph. 5

Lékopis Posun od Kompendia předpisů ke kontrole léčiv Dnes – převážně zaměřen na kontrolu léčivých látek Evropská část – překlad Evropského lékopisu Národní specifika – články a tabulky s platností jen pro ČR – zajímavější pro lékaře Obsahuje léčivé i pomocné látky

Lékopis - struktura 5 dílů, tisíce stran Obecná část Speciální část Všeobecná část Zkušební metody Obalový materiál Zkoumadla Speciální část Články Národní specifika Tabulky

Lékopis a „praktikující lékař“ Při předepisování IVLP se využijí názvy léčivých a pomocných látek Při předepisování IVLP i HVLP jsou praktické tabulky

Lékopis – článek albendazol a.

Lékopis – článek albendazol b.

Lékopis článek – albendazol c.

Lékopis tabulky Tab. 1 – Omamné a psychotropní látky = „návykové“ Dle zákona 167/1998 o návykových látkách Nejpřísnější režim Omamné látky skupiny I a psychotropní látky skupiny II – na recept s modrým pruhem! Omamné látky - §§, psychotropní látky § V trezorech – zvláštní režim -> opiátová kniha V lékárně červeným písmem na bílém podkladě a omamné látky I a psychotropní látky II navíc ještě modrým pruhem

Tab. 1

Tab. 1 pokr.

Tab 1. pokr.

Tab. 1 pokr

Tab. 2 Venena Velmi silně účinná léčiva Bílé písmo na černém pozadí - štítky

Tab. 3 - Separanda Silně účinná léčiva Červené písmo na bílém podkladu

Tab. 4 Doporučené terapeutické dávky léčiv pro dospělé Jednotlivá terapeutická dávka i denní terapeutická dávka – povšechné „vodítko“ U silně účinných látek: Maximální dávka jednotlivá Maximální dávka za 24 hodin pokud lékař překročí maximální dávku – napsat na recept dávku slovy a připojit vykřičník, pokud toto není -> lékárník konzultuje s lékařem nebo podá terapeutickou dávku

Tab. 4 pokr.

Tab. 5 Doporučené terapeutické dávky pro děti a) přepočet z dospělé Konečná dávka uváděna v g/kg/den

Tab. 5 Doporučené terapeutické dávky pro děti b) tabulka Dávky uvedené jsou pro 3 věková rozmezí (0-1, 1-6, 6-15 let) Překročení těchto terapeutických dávek -> opět vypsat slovy a vykřičník na receptu (ekvivalentní „statut“ překročení maximální dávky u dospělých) Denní dávka = 3 x Jednotlivá dávka Překročení dávky bez vyznačení – snížení na dávku terapeutickou

Předepisování Předepisovat lze: LP registrované SÚKL – naprostá většina případů LP připravené v lékárně Specifické programy LP v ČR neregistrovaný na svoji odpovědnost, musí oznámit SÚKL

Registrace Registrační řízení – SÚKL Bezpečnost, účinnost, jakost Nezaměnitelný název Rp. vs. OTC Zda dodržovány podmínky „Správné praxe“ (=sada vyhlášek) Registrace – na 5 let, lze „snadno“ prodloužit Každý LP má přidělen sedmimístný kód

SÚKL Státní ústav pro kontrolu léčiv Viz www.sukl.cz a zákon 378/2007 Sb. Hlava II Paragraf 13 Hlavní části: Dozor Registrace Cenová regulace Informatika – např. vedení databáze AISLP

EMEA EMEA – Evropská léková agentura Registrace centralizovanou procedurou Biotechnologie, HIV/AIDS, rakovina, diabetes a neurodegenerativní onemocnění Všechny „Orphan“ drugs