Logické úlohy – cvičení 1

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Výuka anglického, německého jazyka a matematiky na středních školách ve třídách s integrovanými žáky se specifickými poruchami učení pomocí informačních.
Slovní úlohy o pohybu.
V PRAVOÚHLÉM TROJÚHELNÍKU
IV. Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů
KOMBINACE BEZ OPAKOVÁNÍ
IX. Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů
Rychlost, dráha, čas, zrychlení – řešené příklady
1. cvičení úrokování.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miluše Nováková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Slovní úlohy o pohybu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů zadaných ve školním roce 2012/2013 pro 6. ročník (19. – 26. úloha) III. označení digitálního.
Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů zadaných ve školním roce 2011/2012 pro 6. ročník (16. – 25. úloha) VIII. označení digitálního.
VII. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
Song Presentations. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Výraz a jeho hodnota SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj Anotace
AutorMgr. Lenka Závrská Anotace Očekávaný přínos Tematická oblastOperace s reálnými čísly Téma PředmětMatematika RočníkPrvní Obor vzděláváníUčební obory.
Ten, ta, to II Fill in the blanks with the appropriate forms of ten. Vzor: Proč potřebuješ ___ knihy? Proč potřebuješ ty knihy? *Taken from Review Lesson.
Projektový týden v primě Projektový týden v primě.
Pro velmi bystré hlavy ! Námořník vzpomínal, že při poslední plavbě kolem Evropy vyplouval se svou lodí z Petrohradu za krásného slunečného rána první.
Co je Masopust?.
Kdo chce být milionářem ?
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Kolja 5 (první část). Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
IV. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
Respond & Co, Masná 3A, Ostrava 1, , telfax : , Anketní výzkum u uživatelů přípravku Urinal.
Očísluj dopisy násobky čísla 2
Postupný poměr – příklady
V. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
VENNOVY DIAGRAMY Kristýna Zemková, Václav Zemek
Zábavná matematika.
V. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
Očísluj dopisy násobky čísla 2
PLAY. 1/ Kdy se zlobí manžel na manželku? - Když si pověsí svůj kožich na cizí hák. 2/ Proč nosí muži pruhované pyžamo? - Protože se v noci dřou jak trestanci.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Únorové počítání.
1. Doplňte logicky za sebou nasledující řádky: 25 bodů 2. Doplňte jedinou čárkou tuto matematickou úlohu správně: 25 bodů 3. Napište něco do tohoto pole:
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název:Výrok a jeho negace Autor:Mgr. Petr Vanický.
Gymnázium J. A. Komenského Uherský Brod PZ 2013 SEZNÁMENÍ SE STRUKTUROU A CÍLEM PŘIJÍMACÍCH TESTŮ.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů zadaných ve školním roce 2011/2012 pro 6. ročník (35. – 45. úloha) X. označení digitálního.
DĚLITELNOST Prvočísla Dělitel Násobek Znaky dělitelnosti Čísla složená.
VENNOVY DIAGRAMY.
Matematické úlohy
Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů zadaných ve školním roce 2012/2013 pro 9. ročník (23. – 35. úloha) III. označení digitálního.
PŘIROZENÁ ČÍSLA. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu:
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Řešení úloh v testech Scio z matematiky zadaných ve školním roce 2011/2012 pro 6. ročník (7. – 12. úloha) VII. označení digitálního učebního materiálu:
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Nejprve provedeme výpočet v závorce
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Analytické myšlení Autor:Jana Buršová. 1. Tři dívky Anna, Bětka a Cilka odebírají jeden z časopisů: Vesmír, Reflex, Mladý svět, každá jeden a jiný než.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Slovní úlohy na procenta Vytvořila: Mgr. Marie Jíšová v programu PowerPoint 2003 ZŠ Benešov Karlov.
Užití Vennových diagramů ve slovních úlohách
ZÁKLADNÍ POJMY VÝROKOVÉ LOGIKY
Matematika – 2. ročník ZŠ „Slovní úlohy vážně i nevážně“
Toto je jedna z otázek z přípravného testu studijních předpokladů pro uchazeče o přijetí na vysokou školu:
SLOVNÍ ÚLOHY řešené pomocí lineární rovnice MATEMATIKA 8.ročník Zdeňka Šetková ZŠ Masarykova 1289 Ostrov Klíčová slova: s lovní úloha, rovnice, řešení,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Matematizace textu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Užití aritmetického průměru ve slovních úlohách
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
LVK Sobota ráno Karolína Siřínková
Transkript prezentace:

Logické úlohy – cvičení 1 Autor: Jana Buršová

1. - zadání Podezřelí z ozbrojeného přepadení pošty jsou 4 muž: Novák, Procházka, Malík a Dvořák. Bylo zjištěno, že kromě nich není do případu zapleten nikdo jiný. Při výslechu dále vyšlo najevo: Loupež spáchali alespoň dva z obviněných. Jestliže se na přepadení podílel Novák, pak se ho Procházka neúčastnil. Jestliže se na přepadení podílel Procházka, pak se ho nezúčastnil Malík. Dvořák se ukázal být nevinný.

1. - úkoly Které z následujících tvrzení je zcela určitě pravdivé? a/ Vinen je Novák. b/ Procházka je nevinen. c/ Malík je vinen. d/ Procházka je vinen. 2. Které z následujících tvrzení je zcela určitě nepravdivé? a/ Novák není vinen. b/ Procházka a Novák jsou oba nevinní. c/ Malík není vinen.

1. - úkoly Které z následujících tvrzení je zcela určitě pravdivé? a/ Vinen je Novák. b/ Procházka je nevinen. c/ Malík je vinen. d/ Procházka je vinen. Žádná odpověď 2. Které z následujících tvrzení je zcela určitě nepravdivé? a/ Novák není vinen. b/ Procházka a Novák jsou oba nevinní. c/ Malík není vinen. d/ Procházka je vinen.

2. - zadání Studenti jedné třídy si mohli vybrat jako nepovinný předmět jeden z cizích jazyků francouzština, italština, polština. Někteří studenti si vybrali dva, někteří dokonce tři jazyky. 5 studentů se rozhodlo nestudovat žádný z nepovinných jazyků. Fr si vybralo 15, Pol 23. Těch, kteří nestudují Ital je 18. Těch, kteří studovali Fr, ale bez Ital, bylo 8. Těch, kteří studovali Pol s Ital bylo 15. Všechny tři nepovinné jazyky si zapsalo 7 studentů. Těch, kteří si zvolili pouze italštinu bylo 6.

2. - úkoly Kolik bylo těch, kteří studovali alespoň dva z nepovinných jazyků? a/ 21 b/20 c/19 d/18 2. Která z následujících tvrzení jsou nepravdivá? a/ Studentů bylo celkem více jak 35. b/ Studentů bylo celkem méně jak 40. c/ Studentů bylo celkem méně jak 35. d/ Studentů bylo celkem více jak 40. Kolik studentů si nevybralo francouzštinu? a/ 24 b/ 17 c/ 15 d/ 21

2. - úkoly Kolik bylo těch, kteří studovali alespoň dva z nepovinných jazyků? a/ 21 b/20 c/19 d/18 2. Která z následujících tvrzení jsou nepravdivá? a/ Studentů bylo celkem více jak 35. b/ Studentů bylo celkem méně jak 40. c/ Studentů bylo celkem méně jak 35. d/ Studentů bylo celkem více jak 40. Kolik studentů si nevybralo francouzštinu? a/ 24 b/ 17 c/ 15 d/ 21

3. Sourozenci Béda a Éda dostali oba dva stejné pytlíky s bonbóny. Kolik bonbónů musí dát Éda Bédovi, aby ten měl o 10 bonbónů více než Éda? a/ Éda se nikdy nedělí b/ 10 c/ 5 d/ 11 e/ 8

4. - zadání Dva manželské páry hrály jednoho večera v hospodě maryáš. Každý ze čtveřice si objednal něco jiného k pití a každý kouřil jinou značku cigaret. Jeden z lidí pil pivo. Eva si objednala víno. Jitka vykouřila celou krabičku Spartek. Ten, kdo pil ferneta, kouřil Marlboro. Ten, kdo pil minerálku, kouřil lehké Petry. Jeden z lidí kouřil cigarety značky Davidoff.

4. - úkoly Které tvrzení je pravdivé? a/ Adam pije ferneta. b/ Břetislav pije minerálku. c/ Jitka nekouří Sparty. d/ Adam nekouří cigarety značky Davidoff. e/ Břetislav pije minerálku. 2. Které tvrzení je nepravdivé?

4. - úkoly 3. Kdybyste se dále dověděli, že Adam nepije ferneta, které tvrzení by bylo určitě pravdivé? a/ Adam kouří Marlbora. b/ Břetislav nekouří Marlbora. c/ Eva pije pivo. d/ Adam nekouří Petry light. e/ Břetislav nekouří Davidoff.

5. Petr hubne a na konci roku 2002 měl o 10% méně ze své váhy než na začátku tohoto roku. V roce 2003 měl opět o 10% méně než na konci roku 2002. Na konci roku 2004 by chtěl mít o 10% méně než na konci ro ku 2003. Kolik by pak měl vážit, když na začátku roku 2002 měl 100Kg? a/ 70kg b/ 80kg c/ nelze rozhodnout d/ 72,9kg e/ 90kg d/ 72,9kg

6. Adamovi a Evě je dohromady 53 let. Eva je o 5 let mladší než Adam. Kolik je Adamovi? a/ 19 b/ 22 c/ 24 d/ 29 e/ 25 d/ 29

7. Na jednom pohádkovém ostrově žije pták Loskuták. Umí mluvit a vždy v pondělí, středu a pátek mluví pravdu. V úterý. Čtvrtek a sobotu vždy lže. V neděli záleží na tom, zda je sudé nebo liché datu. V sudé neděle mluví pravdu, v liché lže. V jaké dny v týdnu je možné, aby vám pták Loskuták řekl tyto dva výroky: „Včera jsem lhal.“ a „popozítří budu lhát zase.“? a/ ve všech kromě Pá, So a Ne b/ ve všech kromě St a Po c/ ve všech dnech d/ ve všech kromě Ne e/ ve všech kromě Pá

8. - zadání Panu Kalouskovi někdo očesal jeho třešeň v zahradě. Podezřelí se ukázali být sousedovi kluci: Pepík, Jára a Emil. Nikdo, kromě kluků není do případu zapleten a alespoň jeden, možná i všichni mu třešeň očesali. Dále pan Kalousek zjistil: Jestliže na stromě trhal třešně Jára, pak s ním určitě nebyl Pepík. Emil by takovou rošťárnu provedl jed kdyby s ním byl i starší bratr Pepík.

8. - úkoly Které z následujících tvrzení je určitě pravdivé? a/ Vinen je Pepík. b/ Jára je nevinen. c/ Emil je vinen. d/ Jára je vinen. 2. Později vyšlo najevo, že třešně otrhali právě dva z chlapců. Kteří to mohli být? a/ Pepík a Jára b/ Jára a Emil c/ Emil a Pepík d/ nelze jednoznačně rozhodnout

9. - zadání Studenti prvého ročníku archeologie se museli o prázdninách povinně zúčastnit alespoň jedné ze tří archeologických praxí: v Žatce, Písku a Táboře. Praci v Ž zvolilo 20 studentů, v P 19, v T 4. Pět se zúčastnilo praxe v Ž a P. Studenti, kteří si vybrali právě dvě z praxí, a to v Ž a v P, bylo o tři méně než těch, kteří během prázdnin jeli na všechny tři praxe.

9. - úkoly 1.Kolik studentů si vybralo právě dvě z nabízených praxí? a/ 1 b/ 3 c/ 5 d/ 7 2. Někteří studenti si vybrali dvě praxe. Která dvojice měst byla nejoblíbenější? a/ v Písku a Žatci b/ v Žatci a v Táboře c/ v Táboře a v Písku

10. - zadání Tramp Karel nebyl ještě ani ve čtvrtině svojí cesty od chalupy. Vlasty domů, když na rozcestí potkal Bedřicha. Přesně v polovině cesty domů se Karel zastavil v hospodě u silnice na jedno pivo. Dlouho se nezdržel a pokračoval dál. Zbývala mu už sotva čtvrtina cesty domů, když u hájovny narazil na medvěda. Vše ale dobře dopadlo a Karel došel domů v pořádku. Která z uvedených částí jeho cesty byla nejdelší? a/ od hospody domů b/ od hospody k hájovně. c/ od rozcestí k hájovně d/ od chalupy Vlasty k rozcestí e/ od rozcestí k hospodě

Použitá literatura KOTLÁN, Igor. Testy studijních předpokladů a základy logiky – 1. díl, 1. vyd. Institut vzdělávání Socrates, s.r.o., 2004, 198 s. ISBN 80-86572-08-0 KOTLÁN, Igor. Testy studijních předpokladů a základy logiky –2. díl, 1. vyd. Institut vzdělávání Socrates, s.r.o., 2004, 196 s. ISBN 80-86572-09-9 KOUŘILOVÁ, Sylvie. Studijní předpoklady a logika. 1. vydání, Fragment, 2007, ISBN 978-80-253-0491