Jižní Asie Obyvatelstvo a sídla

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
(PRÁCI ZAHÁJÍTE STISKNUTÍM KLÁVESY F5)
Advertisements

Vypracovala Ludmila Kebzová
MÁ VLAST PODPORA PRO VÝUKU
OBYVATELSTVO ASIE 7. třída Mgr. Jakub Karásek
Oceány a moře HYDROSFÉRA
Afrika SOUTĚŽ RISKUJ Pokračovat Zdroje obrázků
Obyvatelstvo Ameriky Autor: Mgr. Marian Solčanský
Demografické charakteristiky kontinentu
Diversita lidské populace II
OBYVATELSTVO ČR 9. třída Mgr. Jakub Karásek
JEZERA AMERIKY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, obyvatelstvo,
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Rg asie – obyvatelstvo a sídla
Afrika Socioekonomická geografie 1
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Jižní Asie Přibližná mapa Jižní Asie.
Obyvatelstvo a sídlo.
VY_52_INOVACE_03/2/13_ZEMĚPIS J a JV Asie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladan Chlumský ŠABLONA: III/2 – Inovace.
Indie.
Jižní Asie Se rozkládá na poloostrově Přední Indie a v přilehlých regionech a ostrůvkách v Indickém oc. Tvoří ji Indická tabule, která se připojila v III.horách.
Etnické a náboženské složení jižní Asie
Škola1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko AutorMgr. Ilona Šindelářová, ČísloVY_52_INOVACE_179 Názevindie Téma hodinyStáty jižní.
USA Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Sociokulturní struktura populace ČR
VÁNOČNÍ JARMARK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Dohnalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN ,
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 8.
Tropický deštný les Obr. 1 – Rio Madre de Dios (Peru)
Rasy Národy Jazyky Náboženství
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Autor: Ondřej Šimeček Verze: 1.1.3
Jižní Asie Anotace Prezentace zpracovává informace o regionu Jižní Asie i jednotlivých státech této oblasti. Obsahuje mapy, fotografie a křížovku. Autor.
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
Společenské a hospodářské prostředí
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VY_32_INOVACE_12 Asie - Jižní Asie
JIŽNÍ ASIE.
Indie.
Identifikátor materiálu: EU
Socioekonomická charakteristika Číny 4
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
Jižní Asie.
Nový Zéland Obr. 1: Nový Zéland
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Světadíly Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_32_INOVACE_13 Asie - Jižní Asie - pracovní list
Obyvatelstvo světa – pohyb obyvatelstva
Obyvatelstvo a sídla.
JIŽNÍ ASIE Indický subkontinent.
Geografie Věda, která zkoumá krajinnou sféru (od 6 – 70 km pod zemským povrchem – až po 30 km nad zemským povrchem) Jaký je svět kolem nás? Proč je plný.
Obyvatelstvo Evropy V Evropě žije 742 milionů obyvatel Třetí nejlidnatější světadíl (po Asii a Africe) Nejvyšší průměrná hustota zalidnění – population.
Nejlidnatější světadíl
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
EVROPA OBYVATELSTVO VY_32_INOVACE_07-46 Ročník: VIII. ročník
VY_32_INOVACE_49A_Jižní Asie
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10 Světadíly
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Věková struktura obyvatelstva
Urbanizace Zdroj obrázku: 5
zpracovaný v rámci projektu
Počet obyvatel na Zemi, přirozená měna obyvatelstva
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Pákistán (Islamabád) Zaostalé zemědělství Zm. pl. Islám Karáčí Indus
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mezinárodní migrace Zdroj: 5
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Jižní Asie Obyvatelstvo a sídla Upraveno ze zdroje: 9 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Zicha. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Počet obyvatel Náboženství Jazyky, etnika Sídla, jádrové oblasti Problémy obyvatel

3. Jaký vývoj se dá očekávat v následujících desetiletích? Počet obyvatel Prohlédněte si graf vývoje počtu obyvatel dvou nejlidnatějších států jižní Asie a pokuste se odpovědět na následující otázky: 1. Který demografický ukazatel ovlivňuje nejvíce vývoj počtu obyvatel nejlidnatějších států jižní Asie? 2. Jak se tento makroregion podílí na statistice vývoje počtu obyvatel celého světadílu? ? 3. Jaký vývoj se dá očekávat v následujících desetiletích? 4. Porovnejte s vývojem počtu obyvatel v Číně. Co způsobuje rozdílný vývoj v posledních pětadvaceti letech? Indie Pákistán Čína Počet obyvatel Asie Grafy vývoje počtu obyvatel:

Demografické ukazatele Porovnejte vybrané demografické ukazatele u Indie, Pákistánu, Bangladéše a Číny. míra porodnosti míra úmrtnosti před dosažením 5 let vývoj počtu obyvatel průměrná délka života Srovnání států V čem jsou údaje podobné, v čem jsou rozdílné? Přidejte do výběru některý z ekonomicky vyspělých států Evropy. Zdůvodněte rozdíly.

Jazyky, etnika S využitím atlasu, článků na internetu, popř. vyhledáváním na internetu rozhodněte o správnosti uvedených tvrzení a označte kliknutím. pravdivost Významným rysem makroregionu je jazyková a kulturní různorodost. Na území Indie existuje celkem 16 úředních jazyků a užívá se přes 1600 dalších řečí a dialektů, které se od sebe mnohdy výrazně liší. Proto je jednotným dorozumívacím jazykem angličtina. V Nepálu žije okolo 15 různých národů, nejpočetnější jsou Nepálci (50 % obyvatelstva). Přes tři čtvrtiny obyvatel Indie tvoří indoárijci bílé rasy (např. Hindustánci, Bengálci, Gudžaráthové). Drávidové jsou smíšené rasy (europoidní a australopoidní) a žijí v severovýchodní části poloostrova Přední Indie (např. Tamilové nebo Telugové). Bengálci žijí na území Bengálska v oblasti delty řek Gangy a Brahmaputry. Mají společný jazyk – svahilštinu, společné náboženství (směs hinduismu a islámu) a většinou společnou historii. Indoárijskými jazyky se mluví v Pákistánu, Indii, Nepálu, Bangladéši a na Srí Lance. V Afghánistánu a západní části Pákistánu se mluví íránskými jazyky. Na území Afghánistánu žije několik etnických a jazykových skupin. Nejpočetnějším etnikem v Afghánistánu jsou Tádžikové. Paštunština je jedním ze dvou úředních jazyků. Druhým je afghánská perština. Obr. Obr. Obr. Indie Pákistán Afghánistán Bengálsko Jazyky kontrola

Jazyky, etnika Doplňte legendu k mapě. Využijte atlas. + Obr. Smíšená rasa Obr. + Obr. Upraveno ze zdroje: 9 kontrola

Náboženství Přesuňte popis do sloupců podle náboženství. Státy podle toho, které náboženství je nejrozšířenější. (Postup: klávesa Esc, po přesunu Shift + F5.) Hinduismus Islám Buddhismus Obr. Obr. Obr. hovězího masa zákaz konzumace kráva − Kolo života vepřového masa zákaz konzumace vepř − nečisté zvíře Afghánistán sunnité Mohamedův nástupce − Abú Bakr Pákistán posvátné zvíře Nepál Indie Bangladéš Bhútán Višnu korán posvátná Ganga Brahma Šiva reinkarnace Mapa − náboženství kontrola

Poznáte stát? stát Dokážete k textu přiřadit stát? (Kliknutím zvětšíte text.) V zemi je mnoho různých etnik a kastovních skupin. Část obyvatel je mongoloidního původu (např. Šerpové), část jsou potomci indoárijských přistěhovalců (např. Gurkhové, Tharuové). V souvislosti s mnohonárodnostním složením je podobně rozmanité i jazykové složení. Státním náboženstvím je hinduismus (přes 80 %). Stát má velmi pestrou škálu různých etnických skupin. Populaci tvoří tři hlavní etnické skupiny: indoárijská, drávidská a mongoloidní. Z hlediska náboženského vyznání jde o náboženský stát. Převážná většina obyvatelstva jsou hinduisté. Své zastoupení mají i muslimové a křesťané. Nejvíce obyvatel vyznává tibetský buddhismus a hinduismus. Úředním jazykem je dzongkä. Mluví se mnoha tibetskými a nepálskými dialekty. Zajímavostí je zákaz prodeje tabáku a zákaz kouření. Obyvatelé jsou většinou muslimové a je zde i velká menšina hinduistů. Většina obyvatel jsou Bengálci. Země má  vysokou hustotu zalidnění − přes 1000 obyvatel na km². Většina obyvatel jsou muslimové. Nejrozšířenějšími etniky jsou Paňdžábci, Paštunové, Sindhové a Balúčové. Kromě stálého obyvatelstva žije v zemi asi dva miliony uprchlíků ze sousední země. Urdština je úředním jazykem. Největší skupinu obyvatel tvoří etnikum indoevropského původu, Sinhálci. Druhou nejpočetnější je drávidská skupina Tamilové. Zhruba ¾ obyvatel jsou buddhisté. Největší skupinou jsou Paštunové. Paštština a perština jsou úředními jazyky. Přes 95 % obyvatel jsou muslimové − sunnité. Podobně jako v ostatních státech jižní Asie je zde velmi nízká míra urbanizace (jen kolem 25 %). kontrola Zdroje: 1, 2, 3, 4, 12, 13

Sídla − jádrové oblasti Na mapě jsou zobrazeny nejlidnatější aglomerace a jádrové oblasti jižní Asie. Doplňte k mapce legendu, vyhledejte údaje o počtu obyvatel a pořadí mezi aglomeracemi. 3 nejlidnatější aglomerace: Které z uvedených aglomerací jsou v první desítce na světě? Které v první dvacítce? Podle atlasu porovnejte míru urbanizace jižní Asie s ostatními regiony Asie. Dokážete zdůvodnit rozdíly mezi jednotlivými regiony? Zdroj: 9 Největší světové aglomerace

Problémy obyvatel – rostoucí populace Přečtěte článek na internetu a odpovězte na uvedené otázky. Jaké problémy hrozí v budoucnu Indii, Pákistánu a Bangladéši, pokud se potvrdí prognózy o vývoji počtu obyvatel a bude pokračovat dosavadní trend vývoje v počtu obyvatel? Jak jsou rodiny motivovány pro menší počet dětí? Jaké protipopulační opatření navrhujete? Článek iDnes.cz Indie Pákistán

? Problémy obyvatel – život ve slumech Prohlédněte si videa a články o slumech a odpovězte na uvedené otázky. Jaké jsou podmínky života obyvatel slumů v Dháce a Bombaji? Video – Dharáví v indické Mubaji (3 min.) Video − Bangladéšské slumy (2,5 min.) Čím se živí obyvatelé slumů? ? Jaké kroky podniká indická vláda? Jaké řešení pro zlepšení podmínek jejich života byste navrhovali vy? Zdroj:7 Zpráva iDnes.cz Zajímavost

V zemi je mnoho různých etnik a kastovních skupin V zemi je mnoho různých etnik a kastovních skupin. Část obyvatel je mongoloidního původu (např. Šerpové), část jsou potomci indoárijských přistěhovalců (např. Gurkhové, Tharuové). V souvislosti s mnohonárodnostním složením je podobně rozmanité i jazykové složení. Státním náboženstvím je hinduismus (přes 80 %).

Stát má velmi pestrou škálu různých etnických skupin Stát má velmi pestrou škálu různých etnických skupin. Populaci tvoří tři hlavní etnické skupiny: indoárijská, drávidská a mongoloidní. Z hlediska náboženského vyznání jde o náboženský stát. Převážná většina obyvatelstva jsou hinduisté. Své zastoupení mají i muslimové a křesťané.

Nejvíce obyvatel vyznává tibetský buddhismus a hinduismus Nejvíce obyvatel vyznává tibetský buddhismus a hinduismus. Úředním jazykem je dzongkä. Mluví se mnoha tibetskýmí a nepálskými dialekty. Zajímavostí je zákaz prodeje tabáku a zákaz kouření.

Obyvatelé jsou většinou muslimové a je zde i velká menšina hinduistů Obyvatelé jsou většinou muslimové a je zde i velká menšina hinduistů. Většina obyvatel jsou Bengálci. Země má  vysokou hustotu zalidnění − přes 1000 obyvatel na km².

Většina obyvatel jsou muslimové Většina obyvatel jsou muslimové. Nejrozšířenějšími etniky jsou Paňdžábci, Paštunové, Sindhové a Balúčové. Kromě stálého obyvatelstva žije v zemi asi 2 miliony uprchlíků ze sousední země. Urdština je úředním jazykem.

Největší skupinu obyvatel tvoří etnikum indoevropského původu, Sinhálci. Druhou nejpočetnější je drávidská skupina Tamilové. Zhruba ¾ obyvatel jsou buddhisté.

Největší skupinou jsou Paštunové Největší skupinou jsou Paštunové. Paštština a perština jsou úředními jazyky. Přes 95 % obyvatel jsou muslimové − sunnité. Podobně jako v ostatních státech jižní Asie je zde velmi nízká míra urbanizace (jen kolem 25 %).

zpět Nepál Indie Bhútán Bangladéš Pákistán Srí Lanka Afghánistán stát V zemi je mnoho různých etnik a kastovních skupin. Část obyvatel je mongoloidního původu (např. Šerpové), část jsou potomci indoárijských přistěhovalců (např. Gurkhové, Tharuové). V souvislosti s mnohonárodnostním složením je podobně rozmanité i jazykové složení. Státním náboženstvím je hinduismus (přes 80 %). Nepál Stát má velmi pestrou škálu různých etnických skupin. Populaci tvoří tři hlavní etnické skupiny: indoárijská, drávidská a mongoloidní. Z hlediska náboženského vyznání jde o náboženský stát. Převážná většina obyvatelstva jsou hinduisté. Své zastoupení mají i muslimové a křesťané. Indie Nejvíce obyvatel vyznává tibetský buddhismus a hinduismus. Úředním jazykem je dzongkä. Mluví se mnoha tibetskýmí a nepálskými dialekty. Zajímavostí je zákaz prodeje tabáku a zákaz kouření. Bhútán Obyvatelé jsou většinou muslimové a je zde i velká menšina hinduistů. Většina obyvatel jsou Bengálci. Země má  vysokou hustotu zalidnění − přes 1000 obyvatel na km². Bangladéš Většina obyvatel jsou muslimové. Nejrozšířenějšími etniky jsou Paňdžábci, Paštunové, Sindhové a Balúčové. Kromě stálého obyvatelstva žije v zemi asi dva miliony uprchlíků ze sousední země. Urdština je úředním jazykem. Pákistán Největší skupinu obyvatel tvoří etnikum indoevropského původu, Sinhálci. Druhou nejpočetnější je drávidská skupina Tamilové. Zhruba ¾ obyvatel jsou buddhisté. Srí Lanka Největší skupinou jsou Paštunové. Paštština a perština jsou úředními jazyky. Přes 95 % obyvatel jsou muslimové − sunnité. Podobně jako v ostatních státech jižní Asie je zde velmi nízká míra urbanizace (jen kolem 25 %). Afghánistán

Zdroj:6

Počet obyvatel Indie v období od roku 1950 do roku 2010 a prognóza do roku 2030 Počet obyvatel (tisíce) 1950 1960 1970 1980 1990 2000 2010 2020 2030 Zdroj:5

Počet obyvatel Pákistánu v období od roku 1950 do roku 2010 a prognóza do roku 2030 Počet obyvatel (tisíce) 1950 1960 1970 1980 1990 2000 2010 2020 2030 Zdroj:5

Počet obyvatel Číny v období od roku 1950 do roku 2010 a prognóza do roku 2030 Počet obyvatel (tisíce) 1950 1960 1970 1980 1990 2000 2010 2020 2030 Zdroj:5

Počet obyvatel Asie (tisíce) Rok Počet obyvatel Asie (tisíce) 1970 2 125 393 1980 2 622 565 1990 3 178 810 2000 3 698 296 2005 3 936 536 2010 4 164 252 Prognóza vývoje počtu obyvatel 2020 4 596 256 2030 4 916 701 2040 5 125 332 2050 5 231 485 Zdroj:5

Bengálci Zdroj:8

Drávidské ženy Zdroj:10

Tamilské děti Zdroj:11

Zdroj:14

Zdroj:15

Zdroj:16

Zdroj:7

Íránské jazyky Indoárijské jazyky Drávidské jazyky Indoevropské jazyky Upraveno ze zdroje: 9

Kontrola Smíšená rasa + + + Upraveno ze zdroje: 9

Kontrola pravdivost Významným rysem makroregionu je jazyková a kulturní různorodost. Na území Indie existuje celkem 16 úředních jazyků a užívá se přes 1600 dalších řečí a dialektů, které se od sebe mnohdy výrazně liší. Proto je jednotným dorozumívacím jazykem angličtina. V Nepálu žije okolo 15 různých národů, nejpočetnější jsou Nepálci (50 % obyvatelstva). Přes tři čtvrtiny obyvatel Indie tvoří indoárijci bílé rasy, (např. Hindustánci, Bengálci, Gudžaráthové). Drávidové jsou smíšené rasy (europoidní a australopoidní) a žije v jižní části poloostrova Přední Indie (např. Tamilové nebo Telugové). Bengálci žijí na území Bengálska v oblasti delty řek Gangy a Brahmaputry. Mají společný jazyk − bengálštinu, společné náboženství (směs hinduismu a islámu) a většinou společnou historii. Indoárijskými jazyky se mluví v Pákistánu, Indii, Nepálu, Bangladéši a na Srí Lance. V Afghánistánu a západní části Pákistánu se mluví íránskými jazyky. Na území Afghánistánu žije několik etnických a jazykových skupin. Nejpočetnějším etnikem v Afghánistánu jsou Paštunové. Paštunština je jedním ze dvou úředních jazyků. Druhým je afghánská perština.

Náboženství Hinduismus Islám Buddhismus Pákistán Indie Bhútán Nepál Bangladéš Srí Lanka Afghánistán Višnu Šiva Brahma vepř − nečisté zvíře posvátná Ganga Kolo života zákaz konzumace vepřového masa reinkarnace korán kráva − posvátné zvíře Mohamedův nástupce − Abú Bakr sunnité zákaz konzumace hovězího masa

Zdroje: Anděl, Jiří. a kol. Makroregiony světa. Regionální geografie pro gymnázia. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, s. r. o., 2010. Hanus, M.; Šídlo, L. Školní atlas dnešního světa. Nakladatelství Terra, s. r .o. 2011. 1. vydání. Klímová, Eva. Školní atlas světa. Kartografie Praha, a. s., 2007, 2008. 2. vyd. Cs.wikipedia.org.  Demografie Indie, [online]. 11. 4. 2012 [cit. 2012-04-12]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Demografie_Indie>. Population Division of the Department of Economic and Social Affairs of the United Nations Secretariat.   World Population Prospects: The 2010 Revision, [online]. 2011 [cit. 2012-03-26]. Dostupný z WWW: <http://esa.un.org/wpp/unpp/panel_population.htm >. Nyo. [cit. 2012-04-15]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:World_religions_CZE.PNG>. [cit. 2012-04-15]. Dostupný pod licenci Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Straatbewoners_Bombay.jpg>. Peter R. Miller. [cit. 2012-03-27]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:EinwohnerRangabaliBangladesch.jpg>. Hayden120. [cit. 2012-03-27]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Indo-European_branches_map.png>. [cit. 2012-03-27]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pulaya_women.JPG>. Vadakkan.[cit. 2012-03-27]. Dostupný pod licenci Creative Commons na WWW : <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tamil_girls_group.jpg>. Cs.wikipedia.org.  Nepál, [online]. 29. 3. 2012 [cit. 2012-04-16]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Nepál>. Cs.wikipedia.org.  Pákistán, [online]. 15. 4. 2012[cit. 2012-04-16]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1kist%C3%A1n>. [cit. 2012-03-27]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:22Jul09_eclipse_Varanasi.jpg?uselang=cs>. Luca Galuzzi. [cit. 2012-03-27]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:IMG_1143_Lhasa_Sera.jpg>. Matteo. [cit. 2012-03-27]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Muslim_man_at_prayer.jpg>.