Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Úvod do síťového operačního systému Novell Netware.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Advertisements

1IT PVY Klasifikace programového vybavení Ing. Jiří Šilhán.
Obecně o operačních systémech
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-02.
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ SOFTWARE
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
PC SÍTĚ I.
Operační systém Adam Greguš, 4.A.
Architektura systému Windows
Ing. Zdeněk Votruba LVALVA Vzdálené počítačové sítě WAN 1.přednáška1.přednáška.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-11.
Návrh počítačové sítě malé firmy
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Operační systémy.
Operační systémy.
Počítačové sítě LAN Pavlína Kolbábková.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Název VY_32_INOVACE_186_Poc.site_dodatek_teori.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
Ing. Zdeněk Votruba LVALVA Vzdálené počítačové sítě WAN 3.přednáška3.přednáška.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Počítačové sítě Architektura.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-01.
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systémy.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. Co to je PC síť  PC síť - propojení dvou a více PC za účelem sdílení dat nebo komunikace.
Tiskové služby v sítích Microsoft
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Vzdálené počítačové sítě a programování v prostředí Windows Okruhy ke zkoušce z předmětu: Ing. Zdeněk Votruba LVALVA.
Pojmy a vlastnosti operačních systémů Šablona 32 VY_32_INOVACE_7_5_Pojmy a vlastnosti operačních systémů.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.20 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Operační systém sítě Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek. Nejznámější operační systémy DOS – textové rozhraní OS/2 – podobný Windows, ovládán hlasem UNIX – stabilní, otevřený,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-12.
Operační systémy Název a adresa školy
Mgr. Milan Šimek. Počítačová síť je skupina počítačů spojených dohromady umožňující více uživatelům přistupovat k jedněm zdrojům, sdílet a využívat tatáž.
Integrovaný regionální knihovní systém 3. generace Ing. Petr Štefan, Kp-sys s.r.o. Pardubice.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
INFORMATIKA 8 Windows do r III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-10.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Pracovní skupina Filip Bartoš David Papež Martin Pavelka
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
 Počítačová síť je souhrnné označení pro technické prostředky, které realizují spojení a výměnu informací mezi počítači. Umožňují tedy uživatelům komunikaci.
Pavel Olšan & Ondřej Mrzena.  Co je server  Funkce  Verze Windows a instalace  Active Directory  Účty  DNS  DHCP  .
OS Novell (NetWare) Pracovní skupina Filip Bartoš David Papež Martin Pavelka.
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ učební texty pro deváté ročníky ZŠ
Naprogramovat operační systém je mnohonásobně složitější, než naprogramovat „obyčejný program“. Základní programové vybavení počítače Fce: ovládání počítače,
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
OS Novell (NetWare) Pracovní skupina Filip Bartoš David Papež Martin Pavelka.
Stanice v síti učební texty pro deváté ročníky ZŠ.
Rozdělení počítačů (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Operační systém Windows
Operační systém Windows
SW počítače - operační systém
Živočichopis (taxonomie) sítí
Operační systémy - úvod
Pojmy a vlastnosti operačních systémů
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek.
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Operační systémy.
Transkript prezentace:

Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Úvod do síťového operačního systému Novell Netware

Úvod do systému Novell Netware NetWare 2.x: NetWare 2.x: 16-bitový OS pro počítače s procesorem a vyšším. Umožňuje realizovat dedikované i nededikované servery, podporuje prac. stanice s OS DOS, OS/2, Macintosh, na serveru VAP procesy (neuvolňují prostředky), nižší výkonnost, horší správa systému i sítě, podporoval pouze protokol IPX/SPX NetWare 3.0: NetWare 3.0: (1989) 32-bitový OS pro počítače s procesorem a vyšším. Umožňuje realizovat dedikované i nededikované servery, podporuje prac. stanice s OS DOS, OS/2, Macintosh, UNIX, na serveru NLM moduly (za běhu serveru možno instalovat a odinstalovávat další úlohy i součásti systému). Výrazně větší kapacita disků. Stejné uživatelské rozhraní jako verze 2.x ! Na stanici rozhraní ODI, podporuje heterogenní prostředí (různé protokoly).

Úvod do systému Novell Netware NetWare 3.11: NetWare 3.11: (1991) 32-bitový OS pro počítače s procesorem a vyšším. Oproti předchozí verzi podporuje souborové a tiskové služby OS DOS, Windows, OS/2, Macintosh a UNIX. NetWare 3.12: NetWare 3.12: (1992) Oproti předchozí verzi především přichází grafické uživatelské prostředí podporující systém Windows, na pracovních stanicích se používají VLM moduly (univerzální klientské ovladače sítě), podpora vícejazyčného prostředí, pakety formátu 802.2, redukce příkazů a utilit. Uvedené verze lze doporučit především v menších a středních sítích, kde je malé množství serverů a která nemají silnou komunikaci s dalšími sítěmi.

Úvod do systému Novell Netware NetWare 4.x,5.x: NetWare 4.x,5.x: (1993) Představuje značný kvalitativní skok - nelze hovořit čistě o síti LAN, ale jde spíše o síť třídy WAN a to především použitím databáze (služeb) NDS. Uvedené služby totiž umožňují pohlížet na i velmi rozsáhlé sítě s několika desítkami či stovkami serverů jako na jediný celek. Velice příjemné jsou i další doplňkové služby jako např. automatické pakování dat. NetWare pro sítě peer-to-peer: NetWare pro sítě peer-to-peer: (1991) Systém pro levné a méně výkonné sítě typu peer-to-peer. Prvním tímto produktem byl Netware Lite. Nevynikla sice výkonem ale měl velice dobrou návaznost na „velké“ systémy Novell. Výrazným pokrokem je zavedení produktu Personal NewtWare. V tomto systému kromě zvýšení celkové úrovně systému nabízí možnost spolupráce se všemi existujícími systémy Novell Netware.

Úvod do systému Novell Netware

Databáze Bindery x NDS Systémová databáze BINDERY: Systémová databáze BINDERY: je používána v systémech Netware 2.x a 3.x. Obsahuje 3 druhy informací: objekty sítě, jejich vlastnosti a hodnoty přiřazené těmto vlastnostem. Uvedená databáze je reprezentována 3 soubory NET$OBJ.SYS, NET$PROP.SYS a NET$VAL.SYS. Každý server v síti má svůj exemplář této databáze a ten obsahuje pouze objekty definované pro tento server. Tato databáze neumožňuje organizovat objekty jinak než pouze v jedné úrovni. Systémová databáze služeb NDS: Systémová databáze služeb NDS: je používána v systémech Netware 4.x a 5.x. V databázi jsou opět uvedeny informace o objektech sítě, vlastnostech a jejich hodnotách, je zde však větší množství typů, které lze organizovat do struktur. Tato databáze je globální – nevytváří se každá databáze pro každý server ale je platná pro všechny servery.

Databáze Bindery Uživatel 1 Uživatel 2 Uživatel 3 server1 server2 Objekty na serveru

Databáze NDS Uživatel 1 Uživatel 2 Uživatel 3 server1 server2 Strom objektů Root

Připojování stanic -pomocí ovladače IPX NETx: -pomocí ovladače IPX NETx: využívá se především u sítí Netware 2.x a 3.x. uživatel NETx.COM DOS Hardware WS IPX.COM Síťová karta

Připojování stanic -pomocí ovladače ODI a VLM: -pomocí ovladače ODI a VLM: využívá se především u sítí Netware 4.x a dalších uživatel IPXODI.COM Driver MLID LSL.COM Síťová karta TCPIP.EXEApple Talk VLM modulyTELNET, FTP,… NetWareUNIX MacIntosh