Lukáš Kurek, KMD FreeDeK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zajímavé druhy dřevin v naší zahradě ( s jedlými plody )
Advertisements

Prezentaci vytvořil Jan Havlík
ESTERY.
VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
TUKYTUKYTUKYTUKY. Pro tuky se se užívá také název LIPIDY. Jsou to estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. PEVNÉ tuky (např. sádlo, máslo, lůj),
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
TAMARIND INDICKÝ Kateřina Šlechtová, KMD FreeDeK.
TROPICKÉ A SUBTROPICKÉ OVOCE A PLODY
Michaela Bršelová, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti Použité.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Úžasný pohled do minulosti civilizací byl potvrzený moderní vědou o výživě. Ukazuje se, že to, co bylo jednou nazvané „Doktrína znamení“, bylo neuvěřitelně.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Simona Keková, KMD FreeDeK
Nápoj na bázi koktejlu z ovocných šťáv..
Ivana Francová, SOU LIběchov Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:
Banánovník Klára Ursíniová KMD FreeDeK.
Brokolice Brokolice je jednou z odrůd květáku ale na rozdíl od květáku, který má bílé růžice květenství, má brokolice růžici zelenou nebo fialovou.Je to.
M ELOUN Martin Zapletal, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti Použité.
Zpracovala Karolíne AL-Eraidiová a Barbora Vodňanská
Aneta Kiková, KMD FreeDeK
KAKI Aneta Spratková, KMD FreeDeK
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
HOBITI.
Fíky Iveta Charbuláková, KMD FreeDeK
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Tereza Malinová IX. D ARAGONIT.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Kakaovník Libor Lepík, KMD FreeDeK
Glukosa a její vznik.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Mango, Eva Krestová, KMD FreeDeK
Ananas Jiří Honěk, KMD FreeDeK.
Rajče obecné.
Laicky se nazývá :tráva, ganja, hulení, zelí, skaňour
Superfoods superpotraviny.
Okurkovy salát Obrázek:.
Papaya David Matz, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti.
Buryan Lukáš, KMD FreeDeK
Použití zeleniny v kuchyni
Úvod Konopí seté/indické (Cannabis sativa/indica)
Koření.
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_JADROVE_OVOCE_PREZENTACE_06 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Nashi, Mochyně, Mučenka, Papája, Liči, Mangostan a Rajčenka
DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY
SUBTROPICKÉ A TROPICKÉ OVOCE
PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Bobulové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
KOŇSKÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: koňské,maso, charakteristika Autor: Bc. Jana Tvrdíková.
Ananas, Kiwi, Banán, Kvajáva, Rambutan, Mauricijská papeda
Hrušeň obecná. Úvod Opadavý listnatý strom hybridogenní druh se složitým vývojem Významný především ovocnářsky kvůli plodům Bývá pravidelně napadána rzí.
VY_52_INOVACE_05_ Ovocné stromy a keře
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Lukáš Kurek, KMD FreeDeK Pomeranč Lukáš Kurek, KMD FreeDeK

Menu Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti

Odborný název Pomeranč je plod pomerančovníku Latinsky: Citrus sinensis

Lidový název Latinsky: citrus sinensis Česky: pomeranč Anglicky: orange Německy: die Orange Španělsky: naranja Francouzsky: f orange Rusky: апельсин Italsky: arancia

Obrázek rostliny

Obrázek plodu

Země původu Pomeranče pochází z Asie a jižní Číny i Egypta. Je známo přes 200 odrůd pomerančovníků.

Chuť: Záleží na čerstvosti a původu plodu. Lahodná chuť pomeranče se v kulinářském světě hned tak neztratí. Vychutnat si ji můžete nejen za čerstva, třeba v salse nebo salátu, ale také coby orientální omáčku k pečenému masu, případně pokrmu z ryb. Chuť: Záleží na čerstvosti a původu plodu. Je sladká,kyselá- připomínající citrón nebo mandarinku.

Barva Podle odrůdy- žlutooranžová po tmavě červenou barvu.

Velikost Záleží na velikosti plodů a možnostech šlechtění plodu. Váha může dosahovat i více než 3 kila na jeden kus.

Využití Využití pomerančů se pohybuje od výroby plastů, přes farmaceutický průmysl až po standardní kuchyňskou úpravu. Pomerančová kůra obsahuje olej limonen, který lze společně s oxidem uhličitým využít pro chemickou reakci, při níž vzniká kvalitní plast podobný polystyrenu.

Zajímavosti Účinky na organismus: - dodává energii a svěžest - chrání před chřipkou a nachlazením - podporuje soustředění - aktivuje tělesné žlázy - posiluje imunitu - stará se o krvetvorbu - posiluje vazivové tkáně - pomáhá při dietách

Použité zdroje www.google.cz www.wikipedia.cz http://www.pecenijeradost.cz