Lukáš Kurek, KMD FreeDeK Pomeranč Lukáš Kurek, KMD FreeDeK
Menu Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti
Odborný název Pomeranč je plod pomerančovníku Latinsky: Citrus sinensis
Lidový název Latinsky: citrus sinensis Česky: pomeranč Anglicky: orange Německy: die Orange Španělsky: naranja Francouzsky: f orange Rusky: апельсин Italsky: arancia
Obrázek rostliny
Obrázek plodu
Země původu Pomeranče pochází z Asie a jižní Číny i Egypta. Je známo přes 200 odrůd pomerančovníků.
Chuť: Záleží na čerstvosti a původu plodu. Lahodná chuť pomeranče se v kulinářském světě hned tak neztratí. Vychutnat si ji můžete nejen za čerstva, třeba v salse nebo salátu, ale také coby orientální omáčku k pečenému masu, případně pokrmu z ryb. Chuť: Záleží na čerstvosti a původu plodu. Je sladká,kyselá- připomínající citrón nebo mandarinku.
Barva Podle odrůdy- žlutooranžová po tmavě červenou barvu.
Velikost Záleží na velikosti plodů a možnostech šlechtění plodu. Váha může dosahovat i více než 3 kila na jeden kus.
Využití Využití pomerančů se pohybuje od výroby plastů, přes farmaceutický průmysl až po standardní kuchyňskou úpravu. Pomerančová kůra obsahuje olej limonen, který lze společně s oxidem uhličitým využít pro chemickou reakci, při níž vzniká kvalitní plast podobný polystyrenu.
Zajímavosti Účinky na organismus: - dodává energii a svěžest - chrání před chřipkou a nachlazením - podporuje soustředění - aktivuje tělesné žlázy - posiluje imunitu - stará se o krvetvorbu - posiluje vazivové tkáně - pomáhá při dietách
Použité zdroje www.google.cz www.wikipedia.cz http://www.pecenijeradost.cz