Kolem vodiče s proudem. * Kolem vodiče, kterým protéká elektrický proud, je magnetické pole. Na tento fakt přišel Hans Christian Ørsted, který zpozoroval.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vznik PN přechodu.
Advertisements

Vznik střídavého proudu
PN přechod v el. poli.
Magnetické pole cívky s proudem
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Ing. Radek Pavela Elektromagnetismus.
Využití elektromagnetu
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 9.
N S Magnet poznám podle toho, že přitahuje železné předměty (např. hřebíky) jak svým jižním, tak i severním polem. K magnetu se přitáhnou i předměty z.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
* Zařízení, které umožňuje zachytit statické snímky a ty převést a zaznamenat v digitální formě. * Záznam formou obrazových souborů (JPEG, RAW, TIFF)
Mag. pole – opakování magnet – póly, netečné pásmo, magnetizace, domény, ferity, mag. pole, indukční čáry, Vodič s proudem = magnetické pole H. CH. Oersted.
Elektrický obvod V..
zpracovaný v rámci projektu EU
Lineární elektromotor
* Jev, při kterém se do vodiče umístěného do proměnného magnetického pole indukuje elektromotorické napětí. * Jestliže je vodič v uzavřeném elektrickém.
Rozvod elektrické energie
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Elektromagnetismus V./2./81.
Vedení elektrického proudu v látkách
MAGNETICKÁ INDUKCE.
* Pohyb volných elektricky nabitých částic nebo těles. * Vodič – látka obsahující volné elektricky nabité částice. * Izolant – látka, která má zanedbatelný.
MAGNETICKÉ POLE.
Magnetické vlastnosti látek
Elektromagnetické jevy
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_08  Název materiálu: Magnetické pole.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace slouží.
18. Magnetické pole Číslo a název projektu
Elektromagnet Jak určíme v přírodě světové strany
Komunikační porty a síťová rozhraní.
* Bluetooth je v informatice proprietární otevřený standard pro bezdrátovou komunikaci propojující dvě a více elektronických zařízení, jako například.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrodynamika.
Elektrické spotřebiče
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Polovodičová dioda.
Elektromagnetická indukce
Nestacionární magnetické pole
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: André Marie Ampére
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
37.1 Magnety a elektromagnety
14. STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Elektromagnetická indukce
* Druh elektrického netočivého stroje * Řadí se mezi měniče (střídavé) * Přenáší elektrickou energii mezi dvěma obvody pomocí elektromagnetické indukce.
Druhy transformátorů.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
MAGNETICKÉ POLE CÍVKY S PROUDEM.
Vznik a znázornění magnetického pole
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
VY_32_INOVACE_CH Magnety © Petr Špína 2011.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 08.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 12 Anotace.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Bc. Karel Hrnčiřík Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/
Magnetické pole vodiče s proudem. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Magnetické pole cívky.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Magnetické pole cívky s proudem
Magnetické pole cívky, elektromagnet
Magnetické pole cívky.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
N S Magnet poznám podle toho, že přitahuje železné předměty (např. hřebíky) jak svým jižním, tak i severním polem. K magnetu se přitáhnou i předměty z.
magnetické pole zesílené magnetické pole zeslabené
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Magnetické pole cívky s proudem
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
14. STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Střídavý proud - 9. ročník
Fyzika 2.D 6. hodina.
Transkript prezentace:

kolem vodiče s proudem

* Kolem vodiče, kterým protéká elektrický proud, je magnetické pole. Na tento fakt přišel Hans Christian Ørsted, který zpozoroval pohyb střelky kompasu při změně velikosti el. proudu blízko ležícího vodiče. Modře je znázorněn směr el. proudu a červeně jsou zakresleny indukční čáry mg. pole. Obr.: mb/0/07/Electromagnetism.png/330px- Electromagnetism.png [1] mb/0/07/Electromagnetism.png/330px- Electromagnetism.png

* Stočíme-li vodič do tvaru kruhu, získáme závit. Magnetické pole kolem závitu pak vypadá takto: Obr.: [2]

* Navineme-li více takových závitů vedle sebe, získáme cívku. Magnetické pole kolem cívky (na obrázku v řezu) s proudem vypadá takto: * Všimněte si, že indukční čáry v nitru cívky jsou rovnoběžné a stejně husté. Jaké magnetické pole je uvnitř cívky? * Homogenní (stejnorodé) mg. pole. Obr.: brazky/magnet7.gif [3] brazky/magnet7.gif

* Jestliže vložíme do cívky s proudem jádro z magneticky měkké ocel nebo feritu, získáme elektromagnet. Obr.: [4]

* Cívku uchopíme do pravé ruky tak, že ohnuté prsty ukazují směr elektrického proudu závitech. Palec pak ukazuje severní pól cívky. S N

* Autor: Petr Machálek * Vzdělávací oblast:Člověk a příroda * Vzdělávací obor: Fyzika * Ročník: 9. * Období použití: 1. pololetí šk. roku * Vytvořeno: * Způsob použití: * DUM lze použít s projektorem při výkladu nového učiva. * Dále je DUM žáky využíván při domácí přípravě. * Zdroje informací: * [1] omagnetism.png/330px-Electromagnetism.pnghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/07/Electr omagnetism.png/330px-Electromagnetism.png * [2] * [3] * [4]