Materiál slouží při výuce učiva „Náš region“.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_19_Národní buditelé
Advertisements

Božena Němcová.
KRAJE ČR – NÁŠ KRAJ DUM 10/2.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
ŽÁNRY LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
ČESKÉ ZEMĚ V PRAVĚKU.
Česká poezie 2.poloviny 19.století
Počátky rozvíjení vlastenectví a češství v Jihlavě Jihlavský Sokol byl založen v roce 1892, jako odpověď na násilnosti proti Jihlavské.
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
Anotace Žáci se seznámí s životem a dílem Mikoláše Alše, jeho typickými kresbami, ilustracemi… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci.
Německé renesanční malířství
malíř a ilustrátor 19.stol.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Vizovice Eliška Kratinová.
Antonín Slavíček 16. května 1870 – 1. února 1910.
Renesance a humanismus v Itálii
ROZVOJ KLÍČOVÝCH KOMPETENCÍ
Jiří Wolker: Těžká hodina Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Osobnosti národního obrození
Portréty literárních osobností světové literatury.
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Identifikátor materiálu: Přírodní vědy - 1/40 Anotace Dávní Slované – Obrázky z našich dějin – žák popisuje jednotlivé obrázky, uvědomuje si souvislosti.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceJižní Morava Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Umisťuje regiony na mapě, ústně rekapituluje.
Vojtěch Hynais.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Umělecké směry 19. století
Émile Zola Život Émila Zoly Tvorba Díla – Rougon-Macquartové Zabiják
Májovci, ruchovci a lumírovci léta 19. století
SECESE.
Zápis = tučně vyznačené
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_20_CJ_NP1 Ročník: I. Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace.
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Poezie 1. pol. 20. století Skupina 42. Skupina 42 Skupina 42 České umělecké sdružení, vzniklo v roce 1942, odtud označení celé skupiny Sdružovala výtvarníky,
PRAHA, STÁTNÍ SYMBOLY Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/ Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_23_ČS TEMA: SPOLEČNOST PO TŘICETILETÉ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Náboženství v Asii Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-5 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ČESKÁ KULTURA A SPOLEČNOST V 2. POLOVINĚ 19. STOLETÍ Vypracoval: Jakub Kuchta.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová OSOBNOSTI NAŠÍ HISTORIE II.
VY__III/2__ INOVACE__108 Dějepis Pravěk na území Čech a Moravy.
Alois Jirásek „Lehká věc je mlčeti, když člověk nic neví.“
SOKOL Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti nestátních neziskových.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Nefertiti.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 08 Dějepis _6.ročník_01
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
„Moudré ucho neposlouchá, co hloupá huba povídá.“
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Karolina Světlá (1830 – 1899) Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
VY_32_INOVACE_04_Literatura 19. století Romantismus
VY_32_INOVACE_59_romantismus Autor projektu: Mgr. Renata Holanová
Svitavské památky– dům U Mouřenína
FOLKLÓR JIHOMORAVSKÉHO KRAJE
Autor: Mgr. Jitka Šteflová
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Historie Nesovic Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
VY_32_INOVACE_02_Obyvatelé České republiky
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
Křivonosková Kateřina
VY_32_INOVACE_210_Romantismus Šablonaa Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
Architektonické slohy města Veselí nad Moravou ÚKOL Č. 23
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Transkript prezentace:

Materiál slouží při výuce učiva „Náš region“. Anotace Materiál slouží při výuce učiva „Náš region“.

Osobnosti spojené s historií Bílovic

Josef Mánes

Josef Mánes byl český malíři Josef Mánes byl český malíři. Jeho osobní život byl velmi nešťastný, jelikož byl člověk nepraktický a plachý, rodina jej rovněž donutila odvrhnout svou jedinou lásku, z čehož se již nikdy zcela nevzpamatoval. Těžké a plíživé duševní chorobě podlehl 9. prosince 1871. Příbuzenstvo strýc Václav Mánes otec Antonín Mánes bratr Quido Mánes sestra Amalie Mánesová

V roce 1854 odjel na Moravu. Zde se velmi zlepšil jeho duševní stav V roce 1854 odjel na Moravu. Zde se velmi zlepšil jeho duševní stav. Rozvíjel své přírodovědné zájmy, velmi jej upoutala botanika. Vyhledával zde lidové typy, hluboce se zajímal o původní moravské kroje. Jeho přítel hrabě mu doporučil i pobyt na bílovickém zámku, jehož majitelem byl hrabě Hugo Jakob Josef Logothetti. Hrabě Hugo jej požádal, aby zobrazil její milou Verunku. Namaloval Verunu Čudovou ve slováckém kroji, později její sestru zvanou Babušu ve slováckém kožichu a jako jejich mužský protějšek namaloval portrét mladíka z obce Březolupy Jana Postavu v lidovém kroji. Vznikl i menší obrázek Verunky Čudové v městském oblečení. Říká se, že namaloval hraběti milenku i jako madonu a Venuši, ale žádný z obrazů nebyl objeven nebo nijak zdokumentován, na Moravě vzniknul také cyklus Moravský rok, ve formě kalendáře. Tvořil také medailony na staroměstský orloj, ale v té době se jeho zdraví opět začalo horšit.

Zjisti, zda jsou s tvou obcí spojeny nějaké významné osobnosti. Domácí úkol Zjisti, zda jsou s tvou obcí spojeny nějaké významné osobnosti.

Zdroje obrázků J. Mánes: http://corlyn.blog.cz/0611/josef-manes Veruna Čudová: http://82.114.195.35:90/ProjektModerniUmeni/19.stolet%C3%AD/REALISMUS/