ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracování informací a znalostí Datové struktury a algoritmy pro vyhledávání informací Doc. RNDr. Jan Rauch, CSc. Katedra informačního a znalostního.
Advertisements

Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Vnitřní řazení v poli (in sito)
Cvičení Úloha 1: Rozhodněte zda posloupnost znaků v poli délky n tvoří palindrom (slovo, které je stejné při čtení zprava i zleva). Př.: [a,l,e,l,a] [a,n,n,a]
Visual Basic POLE. 2 POLE Pole - je řada prvků označených indexem Například: řada čísel, které spolu nějak souvisejí řada známek jednoho studenta řada.
1/12 ALGO – Algoritmizace 5. cvičení 1.ročník, ZS Ing. Zdena DOBEŠOVÁ, Ph.D.
Třídění Seminář IVT. Definice uspořádání skupiny dat (záznamů) dle daného klíče vzestupně (od nejmenší do největší hodnoty klíče) sestupně (od největší.
Algoritmy I Cvičení č. 4.
Algoritmy I Cvičení č. 3.
PROGRAMOVACÍ JAZYKY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (2. část)
DERIVACE - SOUČINU a PODÍLU FUNKCÍ - SLOŽENÉ FUNKCE
Metody řazení s lineární časovou složitostí
PRŮVODCE VYHLEDÁVÁNÍM V KATALOGU ALEPH. Obsah n Vstup do katalogu Vstup do katalogu n Vyhledávání a prohlížení Vyhledávání a prohlížení –Obecné zásady.
1 Vyhledávání Principy vyhledávání Klasifikace klíče:  Interní klíč – je součástí prohlížených záznamů  Externí klíč – není jeho součástí, je jím např.
Algoritmizace a programování
Prostředí počítače Složky Soubory. Prostředí počítače Složky Soubory.
Jazyk vývojových diagramů
ALGO – Algoritmizace 9. cvičení 1.ročník, ZS Ing. Zdena DOBEŠOVÁ, Ph.D.
Seminář – Základy programování
Algoritmizace.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_18 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Algoritmy a programovací techniky
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_09 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Algoritmy vyhledávání a řazení
Jazyk vývojových diagramů
KIV/PPA1 cvičení 7 Cvičící: Pavel Bžoch. Osnova cvičení Zadání samostatné práce –Vysvětlení nejasností –Způsob odevzdání –Hodnocení Řazení Vyhledávání.
Časová složitost algoritmů, řazení a vyhledávání
6. cvičení Polymorfismus
Algoritmizace a programování Třídící algoritmy - 12
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ ŘAZENÍ PRVKŮ – OPAKOVANÝM VÝBĚREM NEJVĚTŠÍHO PRVKU (SELECTSORT) Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ ŘAZENÍ PRVKŮ – PŘÍMOU VÝMĚNOU (BUBBLESORT) Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova.
Úvod do MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Pascal - cykly.
Algoritmizace - příklady algoritmů
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_14_M7_Hanak AUTOR: Ing. Roman Hanák TÉMA: Zlomky Základní škola Libina, příspěvková organizace,
Grafický zápis algoritmů (vývojové diagramy) Test na trojúhelník (trojúhelníková nerovnost) Maximum ze tří čísel s použitím pomocné proměnné Pravoúhlý.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ EFEKTIVNOST ALGORITMŮ – PRVOČÍSLO Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 březen.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ
Grafický zápis algoritmů (vývojové diagramy) Eratosthenovo síto
OSNOVA: a) Algoritmy třídění b) Třídění dynamických záznamů Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Počítače a programování 1 pro obor EST.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ PROCEDURY S PARAMETRY – NEJBLIŽŠÍ VYŠŠÍ A NIŽŠÍ ČÍSLO Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko,
INTERNETOVÁ DOMÉNA V této prezentaci se dozvíte něco málo o internetových doménách…
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ PODMÍNĚNÝ PŘÍKAZ – PŘEVOD ČASOVÉHO ÚDAJE Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova.
Algoritmy komprese dat
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ PROCEDURY BEZ PARAMETRŮ – EUKLEIDŮV ALGORITMUS Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko,
Univerzita třetího věku kurz Znalci Databáze 1.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ CYKLUS S PŘEDEM DANÝM POČTEM OPAKOVÁNÍ – SOUČIN POMOCÍ SOUČTU Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V. Raise,
Zadání: Seznámení s programovacím prostředím pro děti Baltík
Algoritmizace a programování Algoritmy 4 – Vývojové diagramy (cykly)
Algoritmizace a programování Algoritmy 2 – Vývojové diagramy (sekvence)
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Algoritmizace a programování
Algoritmizace a programování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Oblast platnosti identifikátoru (1)
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_15_M7_Hanak TÉMA: Celá čísla
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_01_M7_Hanak TÉMA: Zlomky
Transkript prezentace:

ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ ŘAZENÍ PRVKŮ – VKLÁDÁNÍ PRVKU DO USPOŘÁDANÉHO POLE (INSERTSORT) Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 leden 2013

PRINCIP METODY PŘÍMÉHO ZAKLÁDÁNÍ – INSERTSORT – nejpřirozenější (nikoliv nejefektivnější) metodou je postupné prohlížení prvků pole od začátku a zjištění místa, kam hodnota K patří – po nalezení místa, na které se má uložit hodnota K, je třeba toto místo uvolnit odsunutím konce pole o 1 místo doprava METODA ZARÁŽKY: lze si s ní usnadnit hledání místa pro vložení hodnoty K – hodnotu K uložíme do (N+1)ního prvku pole před zahájením prohledávání (zjednoduší se tím podmínka ukončení cyklu)  

{for J := 5 downto 3 do A[J+1] := A[J] } Př. Vysvětlete na zadané uspořádané posloupnosti čísel 13, 17, 21, 23 a  hodnotě K = 19, kterou máte zařadit do daného pole. {for J := 5 downto 3 do A[J+1] := A[J] } {A[6] := A[5]; A[5] := A[4]; A[4] := A[3]}

a) Vytvořte program, který načte dané pole a celočíselnou hodnotu, Příklad Je dáno pole tvořené N celočíselnými prvky, které jsou uspořádány vzestupně. Dále je dána celočíselná hodnota K, kterou máme zařadit do daného pole na odpovídající místo (aniž by bylo použito uspořádání) s využitím metody přímého zakládání a zarážky. a) Vytvořte program, který načte dané pole a celočíselnou hodnotu, zařadí celočíselnou hodnotu K do daného pole, nakonec novou posloupnost vypíše. b) Vytvořený program přepište a odlaďte na počítači.

Pro zájemce Na internetu, např Pro zájemce Na internetu, např. na wikipedii, vyhledejte a prostudujte další varianty této metody řazení prvků, případně jiných efektivnějších metod. V případě, že ovládáte procedury, přepište program s využitím procedur.

Použité zdroje Všechny grafické prvky a obrázky algoritmů jsem vytvořila sama s využitím volně šiřitelného programu Open Office. HUBKA, J. a L. SILVERIO. Sbírka příkladů ze základů programování. Krajský pedagogický ústav Hradec Králové: Sdružení uživatelů počítačů JSEP a SMEP Hradec Králové, 1988.