Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačová grafika.
Advertisements

Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
Počítač je stroj, který vykonává pouze předem dané příkazy. Příkazy neboli instrukce jsou vykonávány procesorem, sled instrukcí neboli program ve strojovém.
Informatika, základní pojmy
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
Michal Votrubec.  Stroj zpracovávající data zadaná uživatelem.  Nejčastější typy PC: stolní počítač, notebook (laptop, netbook), server, …  Můžeme.
Složení počítače a základní pojmy
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Kateřina Svobodová a Markéta Pospíšilová
Software – aplikace, programy
Software Dělení programů.
Systémový software Aplikační software
Referát č.8 Jakub Pelikán
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_133_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Windows - základy Jiří Beran Windows - základní Jiří Beran.
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
programové vybavení počítače
Informační a komunikační technologie 8. ročník Multimédia Bohumil Bareš.
Význam a rozdělení software
Otázka č. 8 Ingrid Vyroubalová.  Veškeré programové vybavení počítače  Určeno pro interakci s uživatelem  Využívá grafické rozhraní (GUI) (MS Office,
NázevSoftware – soubory a složky Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly.
Opakování učiva pro 7. ročník
Soubory a složky Bohumil Bareš. Opakování - 4 základní pojmy 1.Ikona: je jakýkoliv obrázek na ploše přes který dvojklikem můžete otevřít jednu z níže.
Anotace Žák definuje aplikační SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat aplikační software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Identifikátor materiálu: EU
Relační databáze.
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
mp4 png pps html doc txt xlsx ppt gif docx pdf avi mp3
* Slouží pro vytváření a úpravu textových dokumentů. * Dnešní pokročilé textové procesory umožňují do dokumentu vkládat kromě textu i obrázky, videa,
Programové vybavení počítače
DIGITALIZACE Datové formáty. Nekomprimované formáty původní algoritmy záznamu datových souborů umožnily pouze jejich převod do digitální podoby:  formát.
Opakování hardware a software.
MS OFFICE - WORD TEXTOVÉ EDITORY Ing. Petr Hanáček
Základy ovládání operačního systému II Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Opakování učiva pro 8. ročník
SOFTWARE, USPOŘÁDÁNÍ DAT V POČÍTAČI I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová Materiál zpracován v rámci projektu.
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
INFORMATIKA 9 Kancelářské využití software III2 – I9- 17.
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ SOFTWARE
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Veškerá data v počítači jsou uložena jako soubory.
Referát č.8 Daniela Venusová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.1 Komunikace Aplikací VEMA G1 s Microsoft Windows Martin Šustr.
Počítačová grafika a CAD 1 Ukládání obrázků do různých formátů.
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
Textový editor Maturitní téma č.12 (prostředí textového editoru, nastavení zobrazení dokumentu, zásady pořizování textu v počítači)
OPERAČNÍ SYSTÉM.
OPAKOVÁNÍ…OPAKOVÁNÍ… … a něco nového. PC a já Co znamená zkratka PC? PERSONAL COMPUTER - OSOBNÍ POČÍTAČ.
PROSTŘEDÍ MICROSOFT WORD 2003
SOFTWARE I Operační software. BIOS Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci celého počítače Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci.
Informatika Soubory a složky
Rozdělení softwaru Obecná informatika. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
FORMÁTY DATOVÝCH SOUBORŮ
Informatika – Textový procesor Word 2010 Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření leden 2011 Ročník 3. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Informační.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák Název: VY_32_INOVACE_45_Inf8_9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Programové.
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
Typologie dokumentů Vymezení a typy. Prameny aj.  Pramen  Dokument  Zdroj iz421 opink 2.
Název školyStřední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. AutorMgr. Zdeněk Šebestík AnotacePrezentace slouží k seznámení se strukturou.
Druhy aplikačních programů – rozdělení podle účelu 1
Software Počítače - rozdělení podle účelu
Textový Editor.
Textový editor Lada Juráňová.
Software počítače 2 - opakování
SOFTWARE II Aplikační software.
Opakování učiva pro 7. ročník
Usporiadanie údajov na disku
Opakování učiva pro 8. ročník
Opakování učiva pro 8. ročník
Transkript prezentace:

Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů Maturitní otázka č.8

Aplikační software počítačové hry výukové programy = veškeré programové vybavení počítače, které je určeno pro přímou interakci s uživatelem Účel: zpracování a řešení konkrétního problému uživatele Např. webové prohlížeče počítačové hry výukové programy grafické a CAD programy

Příklady aplikačních softwarů kancelářské balíky: např. microsoft office, open office podnikové aplikace: např. aplikace na účetnictví, mzdy, atd. pomocné programy (utility): slouží ke zjednodušení činností, které lze jinak realizovat s vynaložením většího úsilí speciální programy pro různé profese: např. např. v lékařství k řízení a propojení dalších přístrojů

Vývojová prostředí a překladače programovacích jazyků vývojová prostředí např. Delphi Microsoft visual studio překladače programovacích jazyků většinou součástí vývojového prostředí (nebo externí)

Funkce a význam programovacích jazyků počítač zpracovává informace ve strojovém kódu(1,0) příliš složité a pracné pro psaní programů proto se píše v programovacím jazyce překladač přeloží zdrojový text do strojového kódu

Formát datového souboru = to jaká je struktura uvnitř souboru standardizace dokumentů: dokumenty jsou tříděny do určitých typů, typ dokumentu určuje jeho přípona Význam: při otevírání dokumentů se otevře určitý program, např. dokumenty s příponou .doc se otvírají primárně ve wordu

Typy dokumentů - text TXT: poznámkový blok RTF: wordpad Jen holý text, bez fontů RTF: wordpad Text s fonty, obrázky,… DOC: word, openoffice

Typy dokumentů - obrázky Rastrové JPEG: ztrátová komprese PNG: bezeztrátová komprese GIF: bezeztrátová komprese, jen 256 barev Vektorové SVG

Typy dokumentů – hudba a video WAV MP3 WMA Video MPEG Multimediální kontejnery AVI