Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Advertisements

zpracovaný v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná
Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732
PRVNÍ PŘEMYSLOVCI.
NÁZEV:VY_32_INOVACE_569_Boleslav II. a sv. Vojtěch
Sv. Václav 907 †28. září 935.
Sv.Václav Podle legend byl vychováván svou babičkou svatou Ludmilou a vzdělával se v písmu na Budči. Jako kníže, po porážce saským králem Jindřichem Ptáčníkem,
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Přemyslovci ( st.n.l.) pro 4. ročník ZŠ
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: července 2012
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Vlastivěda 4 Vypracovala: Mgr. Lucie Holanová, ZŠ Višňová Srpen 2011
ČESKÝ STÁT POČÁTKY ČESKÉHO STÁTU
Život a vláda českého knížete (907 – 935)
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
SYMBOLY ČESKÉHO STÁTU A NÁRODA
Téma: Dějiny s osobnostmi
Středověk v českých zemích
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Svatováclavská slavnost Odpoledne jsme zahájili čtením Starých pověstí českých a zazpívali jsme i chorál Sv. Václava.
Svatý Václav.
Svatý Václav Původ Český kníže Václav I. byl synem knížete Vratislava a jeho manželky Drahomíry, která byla dcerou knížete Havolanů (polabští Slované).
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: První Přemyslovci 2. Autor: Mgr. Marek Lengál.
Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380
Mgr. Lenka Venclová 7.ročník
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceSv. Václav, sv. Ludmila Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje informace.
Mgr. Miloslava Pucandlová
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Přemyslovci Vláda přemyslovských knížat.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS2_18 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Vlastivěda - dějepisná část (4. a 5. ročník) Název a číslo učebního.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Čech, Moravy, míru a sládků - věčný kníže české země
Poslední Přemyslovci  Materiál je určen pro žáky 4.ročníku ZŠ.  Je zaměřen na osobnost Václava II. A Václava III.  Děti se formou videí „Dějiny udatného.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_470.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Svatý Václav 28.září.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_568_Václav a Boleslav AUTOR: Mgr. Michaela Vašíčková ROČNÍK,
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Přínos české kultury 1. část.
Svatý Václav Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová 1756, Čáslav
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:
Jméno autora: Jitka Hegerová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2012 Ročník: sedmý Tematická oblast: Dějepis - středověk Téma: Svatý Václav.
Svatý Václav Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo: VY_32_INOVACE_12.
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
Svatý Václav ROK V JEHO PROMĚNÁCH A SLAVNOSTECH. Rok v jeho proměnách a slavnostech – Sv. Václav Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření listopad 2011 Ročník 7. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a společnost Dějepis Křesťanství a středověká.
Na rubové straně mince dvacetikorunové hodnoty je zobrazen jako rytíř.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
SVATÝ VÁCLAV VY_32_INOVACE_XI-A-17.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin 6. -9
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Přemyslovská knížata Vlastivěda 4. ročník
Středověk – počátky českého státu
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Transkript prezentace:

Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU - OP VK Číslo a název klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT AutorMgr. Michal Hynek Číslo materiáluVY_32_INOVACE_DEJ_1S_HY_20_01 NázevSvatý Václav Druh učebního materiáluPrezentace PředmětDějepis Ročník1 Tematický celekOsobnosti české historie a jejich doba Anotace Prezentace doplněná výkladem vyučujícího. Text může sloužit jako podklad žákům při tvorbě zápisu látky. K dispozici obrazový materiál a odkazy na video (vyžaduje připojení k internetu). Metodický pokyn Pomůcky: PC, dataprojektor, připojení k internetu. Prezentace slouží jako podklad pro výklad učitele, který je průběžně doplňován o diskuzi s žáky. Klíčová slovaSvatý Václav, český kníže, Přemyslovci, patron země, státnost Očekávaný výstup Žáci získají informace o životě a vládě Svatého Václava, které jsou doplněny obrazovým materiálem. Po shlédnutí videí si dále mohou rozšířit povědomí o době prvních Přemyslovců. Datum vytvoření

Svatý Václav Osobnosti české historie a jejich doba

Obr. 1: Socha Svatého Václava od Petra Parléře

Svatý Václav Život a vláda panovníka (asi 925 – 935/929?)  narozen asi 907  rodiče: český kníže Vratislav a Drahomíra  prarodiče: první doložený přemyslovský kníže Bořivoj I. a svatá Ludmila  Václav byl českým knížetem a světcem, který je považován za hlavního patrona české země  dle legend na svou dobu neobyčejně vzdělaný

Svatý Václav Život a vláda panovníka (asi 925 – 935/929?)  921 umírá jeho otec Vratislav, poručnické vlády se ujala Václavova matka Drahomíra, její syny vychovává Ludmila  921 po osobních sporech Drahomíra nechala uškrtit Václavovu babičku Ludmilu na hradišti Tetín (v 11. století svatořečena)  asi od 925 vládne Václav samostatně  byl pravděpodobně ženatý, manželka syna neporodila

Obr. 2: Svatý Václav a jeho babička svatá Ludmila v kostele svatého Cyrila a Metoděje v Olomouci.

Svatý Václav Život a vláda panovníka (asi 925 – 935/929?)  929 vtrhla saská a bavorská vojska do Čech a pronikla až ku Praze, Václav chtěl uchránit zemi před vypleněním a tak se Jindřichu I. Ptáčníkovi podrobil (zřejmě každoroční platba 5000 hřiven stříbra a 120 volů)  neshody Václava s bratrem Boleslavem v oblasti politické a možná i náboženské  28. září 935 (929?) došlo ve Staré Boleslavi k Václavově úkladné vraždě, zosnované jeho bratrem Boleslavem

Svatý Václav Život a vláda panovníka (asi 925 – 935/929?)  Svatý Václav je prvním českým světcem, příslušníkem první dynastie panovníků – rodu Přemyslovců, symbolem české státnosti a patronem České země,  jedním z nejoblíbenějších českých svatých, mučedník, postava, jejíž tradice sehrála velmi důležitou úlohu v emancipaci českého státu a přemyslovské dynastie v rámci křesťanské Evropy.

Obr. 3: Václav se na zemi brání a utíká do kostela. Kněz (asi) před ním zavírá dveře, což popisuje (pouze) Kristiánova legenda. Iluminace Gumpoldovy legendy.

Svatý Václav Život a vláda panovníka (asi 925 – 935/929?)  Václavovy přednosti:  zbožný a mravný život  horlivost pro čest a slávu Boží  péče o rozšíření křesťanské víry v celém národě  stavba četných křesťanských kostelů  častá návštěva bohoslužeb  všestranné konání skutků milosrdenství a lásky.

Svatý Václav Život a vláda panovníka (asi 925 – 935/929?)  Václav ctil svou babičku, pečoval o chudinu, nemocné a sirotky, poskytoval přístřeší a pohostinství pocestným a cizincům a netrpěl, aby se komukoliv stala křivda. Byl osobně statečný. Jako kníže byl výborný jezdec na koni.  jediným českým světcem, jehož svátek je součástí celosvětového kalendáře římskokatolické církve

Obr. 5: Myslbekova jezdecká socha sv. Václava na Václavském náměstí v Praze)

Svatováclavský chorál Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za nás Boha, svatého Ducha, Kriste eleison. Ty jsi dědic české země, rozpomeň se na své plémě. Nedej zahynouti nám ni budoucím, svatý Václave, Kriste eleison. Pomoci my tvé žádáme, smiluj se nad námi, utěš smutné, zažeň vše zlé, svatý Václave, Kriste eleison. Jeho kořeny sahají patrně až do 12. století, měl původně tři pětiřádkové sloky neumělých, sdružených rýmů, ukončené refrénem „Kyrie eleison“. Obsahem je prostá modlitba k patronovi české země:

Video 1: Svatý Václav, Dějiny udatného českého národa Svatý Václav, Dějiny udatného českého národa Ke shlédnutí videa je třeba internetového připojení. Video 2: Smrt svatého Václava – absolvent. dokumentární film Smrt svatého Václava – absolvent. dokumentární film

Děkuji za pozornost Konec

Použité zdroje Literatura ČORNEJ, P. Panovníci českých zemí. Praha: Fragment, s. ISBN AJŠMAN, J. Čeští králové – život a vláda – ( ). Plzeň: Moudrá sova, s. ISBN X. Wikipedie, otevřená encyklopedie [online], [cit ]. Wikimedia Foundation. Dostupné na: Video Video 1: YouTube.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Video 2: YouTube.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

Použité zdroje Obrázky Obr. 1: Acoma. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commmons na WWW: Obr. 2: MAŇAS, Michal. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commmons na WWW: _glass_window.jpg _glass_window.jpg Obr. 3: Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: PG PG Obr. 4: Ales Tosovsky. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commmons na WWW: strian_statue_in_Prague_1.jpg strian_statue_in_Prague_1.jpg