Evropská integrace Poválečný vývoj v Evropě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tato prezentace byla vytvořena
Advertisements

Malé ohlédnutí do historie EU
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Svět na rozcestí Evropa Supervelmoci – SSSR, USA Atomové zbraně.
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
BUDOVÁNÍ EVROPY.
Vybrané události léta SVĚT PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE Vybrané události léta.
Svět Západu a vznik NATO
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
POLITICKÝ A EKONOMICKÝ VÝVOJ EVROPY
Evropská unie.
Historické milníky evropského práva
Evropská unie Petr Machala.
EU.
VY_32_INOVACE_2D.9.14 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
STUDENÁ VÁLKA.
EVROPA A EUROATLANTICKÝ PROSTOR I: STUDENÁ VÁLKA
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Sovětizace.
VY_32_INOVACE_08/3/7 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Historie EU Mgr. Luboš Horký Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Vytvoření protihitlerovské koalice, otevření druhé fronty
Porážka fašismu a důsledky 2. světové války
Evropská Integrace Aneb jak to vše začalo
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Poválečné.
VY_32_INOVACE_2D.9.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Trojitý zápisník Přečti si citaci.
Postavení Evropy ve světě
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:7. ročník Klíčová slova:Evropa, západní Evropa,
Studená válka.
Rozdělená Evropa.
Mezinárodní regionální integrační seskupení v oblasti obchodu
EVROPA V POČÁTCÍCH STUDENÉ VÁLKY
Studená válka Poválečné uspořádání Německa Založení vojenských paktů
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPSKÁ UNIE.
Svět po 2. světové válce.
Hospodářská politika Téma 2 Evropská integrace. Evropská integrace Historie „společné“ Evropy Instituce EU.
Dějiny evropské integrace
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v EU – prameny ke studiu
Vývoj Evropské integrace
Politické strany ČR NěmeckoFrancie Velká BritánieSpojené státy ODS ČSSD KDU – ČSL KSČM SZ CDU – CSU SPD FDP Zelení PDS RPR – Sdružení pro republiku UDF.
Postupimská konference
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Otázky po válce Období po 2. sv. válce. Charakter doby velmoci řeší uspořádání světa řeší, zda mají potrestat viníky války konference v Postupimi (Německo,
Digitální učební materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Svět po 2. světové válce. Mír Válka v Evropě skončila Německo bylo rozděleno na 4 okupační pásma, která si rozdělili vítězové (VB, Francie,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_16_Evropská unie,
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPA EVROPSKÁ UNIE VY_32_INOVACE_07-48 Ročník: VIII. ročník
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_DĚJEPIS
Formování protihitlerovské koalice. Velká trojka.
PRVNÍ FÁZE STUDENÉ VÁLKY
Evropská integrace= SCELOVÁNÍ, SJEDNOCENÍ
zpracovaný v rámci projektu
Mezinárodní organizace
2. fáze studené války – V čele Sovětského svazu Stalina vystřídal Nikita Sergejevič Chruščov V SSSR došlo k mírnému uvolnění poměrů Po Stalinově.
Dějiny EU Mgr. Vladimír Velešík.
Vývoj v Rusku.
Dekolonizace Dekolonizace je proces, při němž dochází k osamostatnění kolonií. Největší vlna dekolonizace proběhla po 2. světové válce. Týkala se hlavně.
OHNISKA NAPĚTÍ A KONFLIKTŮ VE SVĚTĚ 2.POLOVINY 20.STOLETÍ
STUDENÁ VÁLKA 1.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_DĚJEPIS
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Evropské hospodářství
Cesta ke studené válce v Evropě
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Evropská integrace Poválečný vývoj v Evropě Evropské společenství uhlí a oceli Evropské hospodářské společenství (EHS)

Poválečný vývoj v Evropě Velká Británie – po válce politický posun doleva – Labouristická vláda Clementa Atleeho provedla řadu sociálních změn a pak tradiční střídání konzervativců a labouristů (do funkce ministerského předsedy se vrací i Winston Churchill) Francie – po válce rovněž politický posun doleva a silná podpora komunistů. Země byla politicky nestabilní (hlavně z důvodu rozpadu koloniální říše – konflikty v Indočíně a v Alžírsku) Hlavní poválečnou politickou osobou – Charles de Gaull. Německo – neshody USA a SSSR o poválečné podobě Německa vedly k jeho rozdělení: Na západě vznikla Spolková republika Německo (hlavní město Bonn) a na východě Německá demokratická republika (hlavní město Berlín)

Evropské společenství uhlí a oceli Po vypuknutí studené války sílily požadavky, aby byla vytvořena silná protiváha k sovětské politice a v hospodářské oblasti i proti americké Roku 1951 vzniklo Evropské společenství uhlí a oceli Cíl - postupně zrušit cla a kvóty pro výrobu oceli a hutnické výrobky Dá se považovat za základ Evropské unie. ESUO byla první organizací založenou na nadnárodním principu

Evropské hospodářské společenství (EHS) V roce 1958 podepsány Římské smlouvy, kterými se zřizovalo Evropské hospodářské společenství (EHS) Součástí Římských smluv byl i vznik Evropského společenstva pro atomovou energii (EUROATOM) V roce 1967 byly tyto organizace sloučeny do jedné, která dostala název Evropské společenství Po přistoupení dalších zemí k 1. lednu 1993 se Evropské společenství změnilo na Evropskou unii. Evropská unie (video)