ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dnes bude Všeználek vypravovat o českých zemích v pravěku.
Advertisements

OPAKOVÁNÍ VLASTIVĚDY - TEST
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mladší doba kamenná Doba bronzová Doba železná
České země v pravěku Doba kamenná
ČESKÉ ZEMĚ V PRAVĚKU.
Vzdělávací materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze školám
VY_32_INOVACE_Dj.6.02-Pravěk-prezentace
PRAVĚK.
DUM Téma: Pravěk (vývoj člověka) Vyučovací předmět: Dějepis Ročník: 6.
zpracovaný v rámci projektu
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Vlastivěda - dějepisná část (4. a 5. ročník) Název a číslo učebního.
zpracovaný v rámci projektu
Doba kamenná určeno pro 4. ročník ZŠ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
č l o v ě k s o u č a s n é h o t y p u
Pravěk.
zpracovaný v rámci projektu
Všeználek dnes bude vypravovat o prvních obyvatelích naší země.
NEJSTARŠÍ OSÍDLENÍ NAŠÍ VLASTI
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Doba bronzová v Čechách
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Vlastivěda - dějepisná část (4. a 5. ročník) Název a číslo učebního.
zpracovaný v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Život člověka v době kamenné
Rozdělení pravěku na jednotlivé etapy
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
České země v pravěku Zpracovala: Mgr. Jana Jelínková.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_Vl.4.r.
PRVOUKA 3. ROČNÍK Mgr. Kamila Homoláková ZŠ MUDr. E. Lukášové
Anotace Žáci si během prezentace opakují a upevňují znalosti tématického celku PRAVĚK. Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření září 2011 Ročník IV. Vzdělávací.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Č l o v ě k s o u č a s n é h o t y p u
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORAGANIZACE AUTOR: MGR.JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_01_PRAVĚK.
Dějepis pro 6. ročník.  Název: Dějepis 6.ročníku – Úvod do pravěku  Šablona: III/2  Číslo: 63  Autor: Mgr. Soňa Blažková  ZŠ Choltice „ Učíme se.
VY _12_INOVACE_D.6.05 DĚLENÍ PRAVĚKU – 6. ROČNÍK Autor: Mgr. Renata Koprová Datum: 11. září 2012 Ročník: 6. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a společnost.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Opakování č. 1 Vlastivěda 4. ročník
Pravěk.
Pravěk Vlastivěda – 4. ročník
Dějepis 6. ročníku Člověk rozumný.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
DĚJEPIS – 6. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_14
         VY_32_INOVACE_81.19 Jméno autora: Iva Vondrová
STARŠÍ DOBA KAMENNÁ (PRAVĚK).
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
STARŠÍ DOBA KAMENNÁ – př.n.l..
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_15_Keltové a Germáni na našem území
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Pravěk v českých zemích Mgr. Iveta Vališková
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
O nejstarších dějinách Čech
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Anotace: Seznámení se s životem v pravěku.
České země v pravěku Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s nejstaršími dějinami ČR – s pravěkem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
České země v době kamenné
Lovci mamutů. Lovci mamutů Obsah Období lovců mamutů – doba kamenná Archeologická naleziště v ČR Zdroje.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Vladislav Michl Název: VY_32_INOVACE_581_ČESKÉ_ZEMĚ_V_PRAVĚKU Téma: OPAKOVÁNÍ – ČESKÉ ZEMĚ V PRAVĚKU, DOBA KAMENNÁ, BRONZOVÁ, ŽELEZNÁ Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/21. 2975

ANOTACE: Prezentace je určena žákům 4. ročníku v předmětu Člověk a jeho svět – vlastivěda. Žáci si zopakují život v pravěku. Rozdělí pravěk na dobu kamennou, bronzovou, železnou. Popíší život Keltů. Snímek č.4 – pěstní klín Snímek č. 5 – obrázek pravěkého lovce Snímek č. 6 – ukázka výrobku z doby bronzové Snímek č. 7 – Keltské oppidum

ČESKÉ ZEMĚ V PRAVĚKU z této doby se nám nedochovaly žádné památky byly dochovány pouze předměty z této doby podle materiálu, ze kterého si člověk vyráběl nástroje dělíme období pravěku na: starší dobu kamennou mladší b) dobu bronzovou c) dobu železnou

Doba kamenná Starší doba kamenná Doba se nazývá podle hlavního nástroje, kterým byl opracovaný kámen – pěstní klín Starší doba kamenná období lovců a sběračů trvání – asi 2 – 3 miliony let střídá se doba chladu a tepla vyvinuli se první lidé dnešního typu žili v tlupách lidé se živili sbíráním plodů, semen a lovem zvěře v poslední době ledové žijí na našem území lovci mamutů obývali jeskyně a jednoduché chýše (větvě, kosti, kůže) velkým objevem této doby je oheň duševní život člověka je znám z nálezů sošek (Věstonická venuše) a z rytin na kostech vzniká jednoduchá lidská řeč – nutná k dorozumívání při lovu větších zvířat

Mladší doba kamenná podnebí je podobné dnešnímu kácí a vypalují pralesy – vysévání obilek trav používané nářadí je ze dřeva nebo kamene začínají obdělávat půdu – sejí a sklízejí obilí hlavním zdrojem potravy již není lov a sběr semen – stává se jím zemědělství chovají zvířata pro mléko, maso a vlnu objevují se první nádoby z hlíny

Doba bronzová Doba železná trvalo mnoho let, než lidé objevili zpracování kovů a jejich slévání podle slitiny bronzu se toto období nazývá doba bronzová z bronzu vyrábějí nástroje, zbraně a šperky Doba železná železo se osvědčilo více než bronz vyrábí z něho zbraně, nářadí, nástroje, šperky během doby železné přicházejí na naše území Keltové

Keltové na našem území první obyvatelé našeho území, o kterých máme i písemné prameny Bójové – jeden z keltských kmenů – odtud název naší vlasti Bohemia Keltové byli bojovní, tvrdí, ale měli vyspělou kulturu – řemeslníci, stavitelé byli velmi zruční – sošky, šperky, nástroje (pila, nůžky, hrábě) používali při obchodu mince – do té doby výměnný obchod stavěli oppida Keltové pobývali na našem území asi 400 let, byli vytlačeni kmeny Germánů kmeny Germánů nahrazují kmeny Slovanů

Pracovní list Podle čeho rozdělujeme pravěk na určitá období? Jak se živili lidé ve starší době kamenné? Co je hlavní obživou lidí v mladší době kamenné? Z jakého materiálu vyráběli lidé v mladší době kamenné nádoby? Jak se nazývají první obyvatelé našeho území, o kterých máme písemné památky? Co používali Keltové při obchodu? Jakým kmenem byli vytlačeni Keltové z našeho území?

Použité zdroje: VLASTIVĚDA 4: HLAVNÍ UDÁLOSTI NEJSTARŠÍCH ČESKÝCH DĚJIN. První vydání. Brno: NOVÁ ŠKOLA, 2005. ISBN 80-7289-061-1. HORA, Petr. TOULKY ČESKOU MINULOSTÍ 1. TŘETÍ. Praha: BARONET, 1995. ISBN 80-85890-47-X. HARNA, Josef. VLASTIVĚDA: OBRAZY ZE STARŠÍCH ČESKÝCH DĚJIN. První. Všeň: ALTER, 1996. ISBN 80-85775-441.