Kmen: Žahavci /Cnidaria/ /Moře a oceány: Larousse,nakl. SLOVART/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽAHAVCI kmen.
Advertisements

Podříše: Mnohobuněční živočichové
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: ŽAHAVCI VY_inovace_32_PR6_18
Živočichové rybníka Žahavci.
POLYPOVCI.
ZOOLOGIE VÝVOJ NOHOBUNĚČNÝCH ŽIVOČICHŮ
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Adriana Janáčová Zš Ilji Hurníka 6.A 2009/2010
Žahavci - Cnidaria HCl, BIGY, 2009.
Říše : Živočichové - Animalia
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Obr. 1 Obr. 2 Opakování Žahavci.
Třída: Korálnatci.
Kmen: PRVOCI.
ŽAHAVCI Žijí ve sladké i slané vodě Většina žije trvale přisedle
Mořští žahavci Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další používání.
Mnohobuněční živočichové.
Kmen: Žahavci vodní mnohobuněční živočichové sladké i slané vody
(Actinaria) Sasanky.
Žahavci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Žahavci.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona : III/2VY_32_INOVACE_249.
Žahavci Mgr. Iva Havlíková ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_309.
Korálnatci ( Anthozoa )
Máďa Zedníčková a Barča Cafourková
Přírodopis – 6. třída Autor: Mgr. Hana Makovičková
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: prosinec 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací.
Kmen: Žahavci /Cnidaria/
ZOOLOGIE VÝVOJ NOHOBUNĚČNÝCH ŽIVOČICHŮ
Žahavci Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př4
Žahavci.
zpracování ve dvojicích
kmen. Žahavci vodní mnohobuněční živočichové
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Diblastica – dvoulistí
ŽAHAVCI MNOHOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona : III/2VY_32_INOVACE_256.
Žahavci mořští – žahaví dravci
Mnohobuněčné organismy
Žahavci mořští – žahaví dravci
ŘÍŠE: živočichové (bezobratlí)
Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově
Přírodopis – 6. třída Autor: Mgr. Hana Makovičková
Rozmnožování hub a žahavců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření.
Diblastica Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Stavba těla  tělo tvořeno řadou speciálních buněk, netvoří ani tkáně ani orgány  pohárek s mnoha drobnými otvory = póry (ostie) ve stěnách, které nasávají.
ŘÍŠE ŽIVOČICHOVÉ. výživa: ……………………….. …………….. – …………… – ……………. – …………………………….. – ………………………. rozdělení: obratlovci: ……………………., ……………………………., ……………………….….,
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Žahavci - Cnidaria Číslo vzdělávacího materiálu: ICT6/2 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy:Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název:VY_32_INOVACE_01A_03_Žahavci.
Obecná charakteristika, polypovci. NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_7A_11_TEMA.
ŽAHAVCI - ŽAHAVÍ DRAVCI (po výkladu si zapiš do sešitu)
NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_7A_10_TEMA Houbovci TÉMA.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Žahavci – žahaví dravci
Žahavci 24. listopadu 2013 VY_52_INOVACE_210204
Kmen: Žahavci /Cnidaria/ /Moře a oceány: Larousse,nakl. SLOVART/
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Kmen: Žahavci /Cnidaria/
Kmen : HOUBOVCI Nejprimitivnější živočichové.
Kmen: Žahavci /Cnidaria/
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Přírodopis: ŽAHAVCI.
Žahavci.
zpracovaný v rámci projektu
6.ROČNÍK Žahavci VY_32_INOVACE_ Název školy
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
NEZMAR OBECNÝ Žahavci VY_32_INOVACE_08_23.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Transkript prezentace:

Kmen: Žahavci /Cnidaria/ /Moře a oceány: Larousse,nakl. SLOVART/ Jejich tělo je paprsčitě souměrné tvořené ze dvou zárodečných listů ektodermu a entodermu mezoglea /rosolovitá hmota/ žahavé buňky + láčka Podkmen: Polypovci Medúzovci Korálnatci

Podkmen: Korálnatci /Biologie pro gymnázia: Zicháček, Jelínek, nakl Podkmen: Korálnatci /Biologie pro gymnázia: Zicháček, Jelínek, nakl. Olomouc/ Stavba těla šestičetného korálnatce: 1 - chapadla 2 - jícen Schránka /koralin nebo CaCO3/ 3 - septum /přepážka/ 4 - vápenatá spodní destička 5 - skleroseptum

Život v kloniích a tvorba korálových útesů a ostrovů /Biologie pro gymnázia: Zicháček, Jelínek, nakl. Olomouc/ Horní obrázek znázorňuje korálový útes, který původně lemoval pobřeží ostrova Prostřední obrázek znázorňuje proces poklesu mořského dna. Spodní kolonie odumírají, ale jejich schránky zůstávají, výše položené kolonie se rozmnožují /pučení + pohl. rozmn./ - lepší přísun živin Spodní obrázek znázorňuje stav, kdy původní ostrov klesne pod hladinu a z vody/mořské/ vyčnívá pouze kruhovitý útes s mělkou lagunou uprostřed.

Proces rozmnožování korálů /Moře a oceány: Larousse, nakl. SLOVART/ Pučení - nepohlavní způsob rozmnožování u korálů, dceřiný jedinec zůstává na mateřském Pohlavní způsob rozmnožování většinou hermafrodité oplození vajíčka probíhá v láčce každého polypa larva - PLANULA - uvolnění ústním otvorem v závislosti na měsíčních cyklech celý korál naráz - větší šance na přežití planula přisedá a vytváří se z ní přisedlé stádium polypa + schránka

Systém: Osmičetní korálnatci /Moře a oceány: Larousse, nakl. SLOVART/ Korál červený jeho skelet se používá k výrobě šperků

Systém: Šestičetní korálnatci mozkovník /Diploria/ sasanky - plášťová, koňská větevníci /Acropora/ /Moře a oceány: Larousse, nakl. SLOVART /Pictorial encyclopedia of the animal kingdom, Paul Hamlyn, Crown Publishers//

Areál rozšíření korálových útesů /Moře a oceány: Larousse, nakl Areál rozšíření korálových útesů /Moře a oceány: Larousse, nakl. SLOVART/

Objasni a zapamatuj si nejdůležitější pojmy podkmene korálnatců Koralin, CaCO3 atol, korálový útes laguna planula septum pučení hermafrodit Uveď výskyt korálových útesů a ostrovů na Zemi.