Hospodářská úprava lesa Legislativa

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Advertisements

1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Činnosti zakázané v lese zákon 289/1995 Sb. §20
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Hospodářská úprava lesa Legislativa Správní právo.
Ochrana lesa Integrovaná ochrana lesů
Hospodářská úprava lesa
Hospodářská úprava lesa Legislativa Bezpečnost osob a majetku.
Hospodářská úprava lesa Legislativa
Hospodářská úprava lesa Obnova lesních porostů Vlastník lesa je povinen obnovovat lesní porosty stanovištně vhodnými dřevinami a vychovávat je včas a soustavně.
Ochrana lesů Vypracovaly: Vlasta Doležalová Renata Chmelařová
Pravomoc obecních (městských) úřadů při ochraně a povolování kácení dřevin rostoucích mimo les A. Co je lesní zeleň? B.Lesní porosty C.Ovocné dřeviny.
OCEŇOVÁNÍ TRVALÝCH POROSTů Ing. David Slavata, Ph.D. Oceňování majetku B.
Výpočet výše újmy nebo škody způsobené na lesích
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
Lesnictví Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
Hospodářská úprava lesa Přírůst stromů a porostů 4
Hospodářská úprava lesa Legislativa Podle možností hospodářského využití jsou pozemky určené k plnění funkcí lesa zařazeny do kategorií: Les ochranný Les.
Rozmanitost lesů, Význam lesů, Péče o lesy.
Ochrana zemědělského půdního fondu
Ochrana lesů a přírodního prostředí
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Hospodářská úprava lesa
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 11 Daň z nemovitostí.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Právní úprava ochrany lesa
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm Ing. Jolana Juřicová Modernizace výuky odborných předmětů Reg. č. projektu: CZ.1.07/1.1.08/
Hospodářská úprava lesa Legislativa
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec; v současnosti omezený význam; povinnost platit vzniká na základě vlastnického či uživatelského vztahu k majetku.
Právní úprava ochrany půdy a lesa
SPECIFIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Hospodářská úprava lesa
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
Hospodářská úprava lesa
OCEŇOVÁNÍ TRVALÝCH POROSTů
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Právní režim pozemků určených k plnění funkcí lesa
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Zalesňování zemědělské půdy problém struktury lesů
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Vyhláška MZe č. 55/1999 Sb. o způsobu výpočtu výše újmy nebo škody způsobené na lesích (škodní vyhláška)
TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ §§ 293 – 308 TZ.
TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ
Výpočet náhrad za újmy omezením lesního hospodaření pomocí SW SKOL
Výpočet náhrad za škody na lesích pomocí SW VySkoL
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec;
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
Vyhláška MZe č. 55/1999 Sb. o způsobu výpočtu výše újmy nebo škody způsobené na lesích (škodní vyhláška)
Odbor životního prostředí
Výstup 1.X Modelový management vybraných typových porostů
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
Ochrana vody, půdy a lesa
Ochrana lesa.
VY_52_INOVACE_64_Lesní a vodní hospodářství
ŠKODY IMISEMI.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Důsledky novely zákona 114/1992 Sb. (z. č. 123/2017 Sb
Pozemky určené k plnění funkcí lesa
Právní problematika břehových porostů
Fiche 5 – Relax v lese Článek 25 Neproduktivní investice v lesích
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
Obecné podmínky lesy ve spoluvlastnictví více osob – žadatel je ten, který má většinový podíl nebo je zmocněn písemnou ověřenou plnou mocí dalšími spoluvlastníky.
Transkript prezentace:

Hospodářská úprava lesa Legislativa Úkoly HÚL: Zjišťovat pravidelně stav lesa a jeho produkční schopnosti V souladu s právními normami vyhotovovat návrhy hospodářských opatření a stanovit závazné ukazatele plánů a osnov Sledovat vývoj stavu lesa a na základě zjištěných poznatků vyvozovat závěry pro další hospodářskou činnost

Hospodářská úprava lesa Legislativa Vývoj péče o lesní majetky v Českých zemích 1350 Maiestas Carolina 1379 Chebský lesní řád 1754 Waldordnung 1852 lesní zákon 1960 lesní zákon 1995 zákon o lesích

Hospodářská úprava lesa Legislativa = lesní porosty s jejich prostředím a pozemky určené k plnění funkcí lesa (PUPFL)

Hospodářská úprava lesa Legislativa PUPFL LESNÍ POZEMKY b) JINÉ POZEMKY

Hospodářská úprava lesa Legislativa PUPFL LESNÍ POZEMKY porostní půda (pozemky s porosty + produktivní holiny + lesní průseky a nezpevněné lesní cesty do š = 4m + dočasné lesní skládky a další zařízení dočasného charakteru sloužící LH a myslivosti do 0,04 ha) bezlesí (pozemky lesních průseků a cest, dočasné lesní skládky, lesní školky na lesních pozemcích, semeniště, plochy nad produktovody a pod elektrovody, okusové plochy pro zvěř a jiná dočasná zařízení sloužící LH a myslivosti, pozemky s dočasně odstraněnými lesními porosty na základě rozhodnutí SSL)

Hospodářská úprava lesa Legislativa PUPFL b) JINÉ POZEMKY Zpevněné lesní cesty Drobné vodní plochy (nejsou-li součástí zem.půdního fondu a zároveň s lesem souvisejí nebo slouží LH) Ostatní plochy Pozemky nad horní hranicí dřevinné vegetace (hole) mimo zastavěné pozemky a příjezdní komunikace Lesní pastviny a políčka pro zvěř (nejsou-li součástí zem.půdního fondu a zároveň s lesem souvisejí nebo slouží LH)

Hospodářská úprava lesa Legislativa PUPFL Orgán SSL může nařídit označení příslušnosti pozemků k PUPFL (zejména tam, kde to není na první pohled jasné) za účelem informování návštěvníků, aby se chovali jako v lese.

Hospodářská úprava lesa Legislativa PUPFL nejsou lesní školky a plantáže lesních dřevin založené na pozemcích mimo PUPFL (nerozhodne-li orgán SSL jinak).

Hospodářská úprava lesa Legislativa PUPFL O pochybnostech, zda jde o PUPFL, rozhoduje orgán SSL.

Hospodářská úprava lesa Legislativa Funkce lesa = přínosy podmíněné existencí lesa = produkční a mimoprodukční.

Hospodářská úprava lesa Legislativa Funkce lesa produkční = produkce dřeva, lesních plodů, zvěřiny, …

Hospodářská úprava lesa Legislativa Funkce lesa mimoprodukční = vodohospodářská, půdoochranná, rekreační, …

Hospodářská úprava lesa Legislativa Lesní porosty = stromy a keře lesních dřevin, které v daných podmínkách plní funkce lesa (na rozdíl od stromů a keřů rostoucích jednotlivě nebo ve skupinkách např. v parcích).

Hospodářská úprava lesa Legislativa Porost = základní jednotka prostorového rozdělení lesa vylišitelná v terénu a zobrazitelná na mapě.

Hospodářská úprava lesa Legislativa Hospodaření v lese = obnova, ochrana, výchova a těžba lesních porostů a ostatní činnosti zabezpečující plnění funkcí lesa (meliorace a hrazení bystřin, lesní doprava, myslivost, …).

Hospodářská úprava lesa Legislativa Zalesnění = založení lesního porostu. Jde také o vznik lesního porostu na původně nelesní půdě prohlášené za PUPFL.

Hospodářská úprava lesa Legislativa Obnova lesa = soubor opatření vedoucích ke vzniku následného lesního porostu (tj. tam, kde už PUPFL byl).

Hospodářská úprava lesa Legislativa Zajištění lesního porostu = dosažení takového stavu lesního porostu, který nevyžaduje intenzivní ochranu a počet jedinců a jejich rozmístění po ploše dává předpoklady pro vznik stanovištně vhodného lesního porostu.

Hospodářská úprava lesa Legislativa Výchova lesa = opatření ovlivňující druhovou a prostorovou skladbu, růst, vývoj, zdravotní stav, odolnost a kvalitu lesního porostu s cílem zabezpečit plnění funkcí lesa (výchovou není těžba mýtní).

Hospodářská úprava lesa Legislativa Ochrana lesa = činnosti k omezení vlivu škodlivých činitelů, ochranná opatření proti škodlivým činitelům a zmírňování následků jejich působení (např. lapáky, lapače, nátěry proti okusu a ohryzu, ochranné postřiky, budování zpevňovacích prvků proti bořivému větru, ožínání, nátěry odřených oddénků po přibližování, …).

Hospodářská úprava lesa Legislativa Škodliví činitelé = škodlivé organismy, nepříznivé povětrnostní vlivy, imise a fyzikální nebo chemické faktory, způsobující poškození lesa. Škodlivé organismy = původci chorob lesních porostů a rostlinní nebo živočišní škůdci lesních porostů.