POPÍRÁNÍ HOLOCAUSTU. Vymezení pojmu popírání holocaustu Popírání holocaustu neznamená jen naprosté odmítání existence genocidy Židů, i když někteří popírači.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Židé za 2.světové války….
Advertisements

Kandidátské země do EU Chorvatsko Turecko Makedonie Island.
Z Kolína do Jeruzaléma Hana Greenfieldová.
Tato prezentace byla vytvořena
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Holocaust Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: interaktivní VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Dějepis
POSTUPIMSKÁ KONFERENCE
Válka Autor: Boris Zagora Prezentace: 2.světová válka Datum:
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
EU.
Politické faktory cestovního ruchu Geografie cestovního ruchu Aneta Králová Jana Kellerová.
Najdi na slepé mapě Evropy státy podle zadání
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 9.
Vypracoval Mgr. David Mikoláš
Holocaust českých Židů a Romů
A tak bratři, modlete se za nás, aby se slovo Páně rychle šířilo Modlitby na únor 2015.
HOLOCAUST Dějepis Radim Liška 6.A.
Holocaust Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Dobešová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Válka V Tichomoří a důsledky 2. sv. války
EVROPSKá UNIE.
Nástup A. Hitlera k moci Německo jako fašistická diktatura
Rasismus.
Zpochybňování holocaustu Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Porážka fašismu a důsledky 2. světové války
POSTUPIMSKÁ KONFERENCE
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI
HOLOKAUST Obr.2: foto z archivu autora, Osvětim 2009
Šárka Nová a Lenka Petráková
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Konference v Évianu a a Wannsee
Antisemitismus historické předpoklady. Možná periodizace Nábožensky orientovaný antisemitismus Antisemitismus 19.století 20. století – šoa Antisemitismus.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA ( – )‏
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI. genocida = vyvražďování celých národů za druhé světové války se to týkalo hlavně Židů a Romů ze strany nacistů.
Zdá se,že to není možné ! GENERÁL DWIGHT D. EISENHOWER MĚL PRAVDU, KDYŽ DAL ROZKAZ NATOČIT A VYFOTIT CO MOŽNÁ NEJVÍC...
EVROPSKÁ INTEGRACE.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
Magen – Davidova hvězda – symbol židovství
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
HOLOKAUST. Holocaust patřil k nejhrůznějším obdobím v dějinách Jednalo se o systematickou likvidaci 6 milionů židů v průběhu druhé světové války Antisemitismus.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Holocaust Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Březen 2012 Předmět: Dějepis Cílová skupina: 9. ročník.
Arnošt Lustig „Život není to, co chceme, ale to, co máme a vydržíme.“
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Iveta Kohoutová Název: VY_32_INOVACE_2A_12_Druhá světová válka Téma: Vlastivěda Datum tvorby:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Fašismus - opakování Název sady: Moderní dějiny 1914.
Evropa - obyvatelstvo, EU Tercie Řešení úkol.
VY_32_INOVACE_Lul_II_01 Úvod do problematiky holocaustu Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI ZA II.SVĚTOVÉ VÁLKY.  genocida= systematické a cílené vyvražďování celých národů: Romové, Židé, národy Pobaltí(= vraždili je.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Marcela Holíková Anotace: Sada materiálů slouží k úvodu učiva o Evropě a EU. ZEMĚPIS - EU.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost Okruh dle RVP:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_15 Název Arnošt Lustig Téma hodiny Autoři druhé.
Vztah Čechů k charitě Ondřej Tomas, GfK Czech.
Zdá se,že to není možné ! IT SEEMS IMPOSIBLE !
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Popírání holocaustu II
2.Světová válka v próze obrázek
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_DĚJEPIS
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
NATO Severoatlantická aliance.
Poválečné uspořádání uč
OSVĚTIM.
Transkript prezentace:

POPÍRÁNÍ HOLOCAUSTU

Vymezení pojmu popírání holocaustu Popírání holocaustu neznamená jen naprosté odmítání existence genocidy Židů, i když někteří popírači takové stanovisko zastávají. Řadí se sem i ti, kteří zpochybňují relevantní fakta týkající se původu a původců vyhlazování, jeho průběhu, nástrojů a celkové bilance.

Někteří popírači, neboli revizionisté, jak sami sebe nazývají, například připouštějí vraždění Židů během druhé světové války, ale odmítají uznat přímou účast hitlerovského Německa. Jiní uznávají pronásledování Židů, existenci vyhlazovacích táborů a zejména plynových komor však popírají. Dalším častým argumentem popíračů je spekulace o celkovém počtu mrtvých.

Příklady Paul Rassinier – kniha Odysseova lež „ Zde nepřichází v úvahu žádná pochybnost: Na základě našich výzkumů jsme dokázali, že nejméně evropských Židů emigrovalo dříve, než mohli být zatčeni deportováni do koncentračních táborů, a měli bychom je přidat k těm, kteří podle historiků a statistiků podporujících sionistický mýtus genocidy žili v Evropě v roce 1945.“

Příklady Institut pro historickou revizi (od r. 1978) – USA (Kalifornie) -časopis „Journal of Historical Review“ -monografie -konference

Nejčastější argumenty popíračů Chybějící důkazy Richard E. Harwood : „Nepravá svědectví v Norimberku, která obsahovala přepjatá přiznání, která podporovala mýtus o šesti milionech, byla stále získávána od bývalých německých důstojníků pod nátlakem nebo pod těžkým mučením, jako v nedávno uvedených případech a nebo pod ubezpečením, že k těm, kteří podepíšou požadované přiznaní, bude soud shovívavý.“

Chybně vykládané úmysly nacistů Společným znakem mnohých popíračů je kromě odmítání existence holocaustu také snaha ospravedlnit Německo, které podle nich mělo minimální podíl na válečných zločinech.

Plynové komory neexistovaly Šiřitelem této lži byl už Paul Rassinier, na kterého navázali prakticky všichni popírači. Nejaktivnějšími propagátory byli v nedávné době Robert Faurisson a Ernst Zündel. - Robert Faurisson (*1929), francouzský popírač, inspiroval Lechtera k sepsání zprávy o nacistických plynových komorách. - Ernst Zündel (*1939), německý popírač, odsouzen za šíření antisemitismu a popírání holocaustu vydáváním popíračských publikací.

Proti plynovým komorám Ernst Zündel se pokusil existenci plynových komor popřít „vědecky“. Během procesu v roce 1988, ve kterém byl obviněn z šíření antisemitismu a popírání holocaustu, na svou obhajobu povolal údajného odborníka na zařízení určená k výkonu trestu smrti Freda Leuchtera, který provedl výzkum v ruinách plynových komor v Birkenau, Osvětimi a Majdanku. - Fred Leuchter (*1943), autor zprávy, která měla obhájit neexistenci funkčních plynových komor a pomoci tak Ernstu Zündelovi.

Zanedbatelné úbytky v židovské populaci během války Argumenty proti uznávanému počtu obětí holocaustu staví na nadhodnocování počtu židovských emigrantů z předválečné Evropy

Popírání a popírači v České republice Neonacisté Ultrapravice Řada „online projektů“

Zákonná opatření Popírání holocaustu je zákony znemožněno v Izraeli a v některých evropských zemích (v Portugalsku, Španělsku, Francii, Švýcarsku, Německu, Belgii, Lucembursku, Lichtenštejnsku, Itálii, Rakousku, České republice, Polsku, Litvě, Rumunsku). Značná benevolence Velké Británie a USA

Výběr odborné literatury Eaglestone, Robert: Postmodernismus a popírání holocaustu, Praha 2005 Heitlingerová, Alena: Ve stínu holocaustu a komunismu, Praha 2007 Hoensch, Jörg K.: Emancipácia Židov – antisemitismus – prenasledovanie, Bratislava 1999 Kolektiv autorů: Antisemitismus v posttotalitní Evropě, Praha 1993 Lipstadtová, Deborah E.: Historie před soudem, Praha 2006 Lipstadtová, Deborah E.: Popírání holocaustu, Praha 2001 Messadié, Gerald: Obecné dějiny antisemitismu, Praha 2000 Operace Ester: Izrael a my, Praha 1993 Pavlát, Leo: Antisemitismus – nejsetrvalejší zášť v dějinách lidstva, in: Židé-dějiny a kultura, Praha 1997 Svobodová, Jana: Zdroje a projevy antisemitismu v českých zemích 1948 – 1992, Praha 1994