Kdo jsou jeho otcové a matky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
To je Tvůj dům 1. Přicházíme dnes Ti chválu vzdát.
Advertisements

22. Josefovi bratři přišli do Egypta nakoupit obilí
Jeden rok můžete být nejlepšími přáteli,
BEZPODMÍNEČNÁ LÁSKA – lekce i příběh
Anna Franková Anna Franková byla židovská dívka, která formou deníku zaznamenávala osudy vlastní rodiny, pronásledované za 2. světové války nacisty. Narodila.
ALEXANDR SERGEJEVIČ PUŠKIN
Slova Květiny.
Už ses narodil, tak žij !.
Jen tak … Život se sestává z mnoha malých mincí,
Přeji Ti sílu všech živlů
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Literární fantastika. SCIENCE FICTION = ???? BRAK ????
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Horor ve světové literatuře
Jednej tak, abys byl šťastný. Ne aby ses šťastným jen zdál.
Portréty literárních osobností světové literatury
Děkuji... Děkuji... Děkuji... Děkuji... Děkuji....
Science fiction & fantasy
Nikola Burdová, C1B Gymnázium Jiřího Ortena
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_03  Název materiálu: Drama  Tematická oblast: Estetika, 1. ročník  Anotace: Prezentace slouží k výkladu.
B Ů H
Haruki Murakami Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Americký romantismus Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se vrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů rodičům.
EPICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Název Edgar Allan Poe Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Poslechněme píseň: Buď na mě hodná. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Jen tak, pro radost, Ti posílám jednu malou vločku
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.14 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici povídek a románů, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími.
DOBRODRUŽNÁ LITERATURA
Je zajímavé sledovat, jestli to pošleš zpět
FANTASTICKÁ LITERATURA
Píseň: Anne Murray - Mě potřebuješ.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Teorie motivace Adéla Furiková.
Řešení úloh v testech Scio z českého jazyka zadaných ve školním roce 2012/2013 pro 9. ročník (12. – 18. úloha) II. označení digitálního učebního materiálu:
{ AC Rousínov, , Jirka Pospíšil. { Setkání s Bohem působí RADOST AC Rousínov, , Jirka Pospíšil.
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1860_ZEM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
1. Kristova krev a spravednost | je svatební můj šat a skvost, | jímž pro nebe se ustrojím | a před Bohem tak obstojím.
John Irving Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Sci-fi Berenika Králíková.
2. Sentimentalismus a preromantismus
Pro svého miláčka na dobré ráno ….. Já a Ty Jsme my.
Napětí v literatuře.
1. Zná Pán ty, kdo jsou jeho, | z všech národů a stran; | ať zbaveni snad všeho, | ví dobře o nich Pán. | Je zhouba nepohltí, | on provede je vším | neb.
Horor.
HOROROVÁ LITERATURA 19. století - současnost
Když jsi se narodil, plakal jsi a všichni okolo Tebe se usmívali.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
1.
To k tobě promlová Bůh … prostřednictvím Ducha Svatého.
Galatským 5:22-23 Ovocem Ducha je však láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, mírnost, sebeovládání.
Postmodernismus Postmodernismus. Dokážete vysvětlit tento pojem?
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ (1928 – 2014), s. 85. Magický realismus směr v latinskoamerické próze od 50. let 20. stol. Propojují se prvky nadpřirozena, popisy.
Když jsi se narodil, plakal jsi a všichni okolo Tebe se usmívali.
Slova Květiny.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Čím chci být až vyrostu ? Proč zrovna plavčice ? Pomáhá a zachraňuje lidské životy. Má to hodně těžké protože, když se člověk topí je velice těžké si ho.
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
DOBRODRUŽNÁ LITERATURA
Píseň: Anne Murray - Mě potřebuješ.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Rozdělení fantastické literatury
Jen tak … Život se sestává z mnoha malých mincí,
Když jsi se narodil, plakal jsi a všichni okolo Tebe se usmívali.
ROMANTISMUS VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE
VY_32_INOVACE_03_Literatura 19. století Romantismus
VY_32_INOVACE_01_Literatura 19. století Romantismus
Transkript prezentace:

Kdo jsou jeho otcové a matky HORROR Kdo jsou jeho otcové a matky

STRACH Nejstarší a nejsilnější emocí lidstva je strach, a nejstarším a nejsilnějším druhem strachu je strach z neznáma. H.P. Lovecraft

DEFINICE Horror (z angl. horror – hrůza, zděšení) je umělecký žánr fantastické literatury, který na rozdíl od fantasy a science fiction nelze definovat obsahově, ale pouze esteticky. Jeho jediným cílem je vyvolat u čtenáře pocit strachu, děsu či tzv. mrazení v zádech. Horror se dá dělit jak na realistický, tak na fantastický (supernatural), který využívá nadpřirozených prvků.

GOTICKÝ ROMÁN Gotický (černý) román: románová forma založená na fascinaci středověkými příběhy. Odehrává se místech jako staré hrady a zříceniny, na mlžných blatech, s důrazem na evokaci silný pocitů od lásky a dojetí až po strach a hrůzu. Horace Walpole: Otrantský zámek (1764) Clara Reevová: Starý anglický baron (1777) William T. Beckford: Vathek (1786) Ann Radcliffová: Sicilský román (1790) Ann Radcliffová: Záhady Udolfa (1794) Matthew Gregory Lewis: Mnich (1796) Charles Robert Maturin: Poutník Melmoth (1820)

Mary Wollstonecraft Shelley (1797-1851) Frankenstein, neboli, Moderní Prométheus (1818) Mary Wollstonecraft Shelley (1797-1851) The Vampyre (1819) John William Polidori (1795-1821)

Edgar Allan Poe (1809-1849) Rána bičem působí modřinu, ale rána jazykem drtí kosti „Edgara Allana Poea jest nade vši pochybnost pokládati za nejhanebnějšího chlapa, o němž máme v literárním světě zachovánu zprávu. Provinil se těžce proti svému dobrodinci, klamal své přátele, zahubil milovanou ženu, stal se z něho žebrák, vagabund, nectiutrhač dam a nuzácký, opilý delirant, který skončil v tuctovém špitálu, nenáviděn jedněmi, druhými opovrhován. Všichni poctivý lidé se mu vyhýbali.“

Dracula Bram Stoker (1847-1912)

Howard Phillips Lovecraft 1890 - 1937 Mýtus Cthulhu "Všechny mé povídky, ať už spolu mají, nebo nemají souvislost, jsou založeny na základním mýtu, podle něhož byl tento svět kdysi obydlen jinou rasou, která při experimentech s černou magií přišla o svůj domov a byla odtud vyhoštěna, ale žije dál kdesi Venku, vždy připravena převzít Zemi zpět do svého vlastnictví." „V Nové Anglii“, píše příteli Franku Belknapu Longovi, „jsme zle postiženi opičáckými Portugalci, odpornými Jihotaliány a ukecanými Frankokanaďany. Obecně řečeno, naše postižení je latinské, kdežto vaše je semitsko-mongolské… Jediné, co činí život snesitelný tam, kde je hodně negrů, je princip Jima Crowa, a já bych si přál, aby jej aplikovali v New Yorku jak na negry, tak na asiatské typy odulých Židů s krysí vizáží. Češi jsou zvrhlá zvířata, obludy prohnilé fyzicky i duševně.“

Stephen KING (1947) „Pojď se na něco mrknout – vážně se ti to bude líbit. Je to opravdu dobrý. Pak ho vedu po ulici a zatáhnu ho za roh, kde se dějí všechny ty strašné věci. Tam ho přidržím, dokud nezačne řvát strachy.“ „Psal bych i v případě, kdybych za to nic nedostal. Neexistuje totiž pro mě nic krásnějšího, než nahánět lidem strach.“

Clive Barker (1952) Brian Lumley (1937) Dean R. Koontz (1945)

CENY AKADEMIE SF,F,H 1996 - 2005