Mirror Self - Recognition ( MSR ). KONTROVERZNÍ TÉMA SROVNÁVACÍ PSYCHOLOGIE V roce 1970 přišel poprvé Gordon Gallup s důkazem, že šimpanzi jsou schopni.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Simulace evoluce komunikačních strategií pomocí robotů -ze článku The evolutionary psychology of violence (in Psicothema, 2010) -Aaron T. Goetz (California.
Advertisements

Přizpůsobení živočichů k prostředí
Jak se přiblížit k dětem psychologické poznatky ve výchově.
Schopnost zvířat léčit
1. DO KTERÉHO ŘÁDU SAVCŮ PATŘÍ ZÁSTUPCI NA OBRÁZCÍCH?
Simona Svačinová Komunikace zvířat.
PISA 2012 – oblast řešení problémů
Bc. Michaela Galová I. HYDR Evoluční psychologie
Primáti = nehetnatci (Primates)
Komplexní řešení vývoje dětí Rodiče a rodina v životě dítěte
Vědomí – sebeuvědomování, zrcadlové neurony, teorie mysli
Etologie K. Šejbová.
Primáti Martin Man Jan Dresler.
Primáti, chobotnatci Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
Poznání se v zrcadle = sebeuvědomění?
HOMOSEXUALITA.
Zvířata – Síla myšlení Zuzana Gissyová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Rozdíly mezi osobnostmi
Mentální anorexie.
domácí psi využívají lidi jako nástroje.
Sebeuvědomění a sebekontrola
VY_32_INOVACE_PSYM22160ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_20_INOVACE_SVF20360DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Orangutani.
PSYCHOLOGIE JE VĚDNÍ OBOR, KTERÝ SE ZABÝVÁ PROŽÍVÁNÍM (PSYCHICKÝMI JEVY) A CHOVÁNÍM ČLOVĚKA.
Jiří Dvořák  vědomé úsilí směřující k dosažení cíle  motivované chování, které umožňuje vědomou regulaci chování tzv. volní akt  znaky vůle.
Řád: PRIMÁTI.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem, zástupci a typickými.
Mooting – jak argumentovat JUDr. Maxim Tomoszek. Smysl simulace Příprava na reálné situace Příprava na reálné situace Kontrolované prostředí Kontrolované.
ASOCIACE MEZI VOLNĚ ŽÍJÍCÍMI ŠIMPANZI (Pan troglodytes schweinfurthii) rozdíly ve spolupráci mezi samci a samicemi Petra Kotlárová 2008.
E MPATIE U ZVÍŘAT Monika Kolářová. E MPATIE = schopnost vcítit se do pocitů, jednání a do situace druhé osoby Pravděpodobně má neurofyziologický základ.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Didaktika geografie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_09.
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková.
Práce probačního úředníka s dětmi a mladistvými Mgr. Marcela Nerudová Probační a mediační služba ČR.
PRIMÁTI OD ČEHO JE ODVOZEN NÁZEV SKUPINY PRIMÁTI? od slova primates = první mají nejdokonaleji vyvinutý mozek ze všech skupin živočichů jsou vývojově nejpokročilejší.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Učení podmiňováním Učení pokusem a omylem Učení programováním
Kojenecké období TEREZA BENEŠOVÁ C3B Obecné informace  0. až 12. měsíc  velmi rychlý rozvoj a výrazné změny  rozhodující pro další vývoj.
Diagnostika osobnosti Seminář 6 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
Dětství, puberta, dospělost Prezentaci vytvořil Jiří Nezbeda.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluMentální.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Irena Kotalíková Název:VY_32_INOVACE_239_Primáti Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.
Řád: Primáti. Dělíme je na: 1.) poloopice 2.) opice.
jen pro vnitřní potřebu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
PRIMÁTI od slova primates = první mají nejdokonaleji vyvinutý mozek
Jak si můžeme být jisti, že Alex chápe popisky v jeho repertoáru?
Aktivačně motivační vlastnosti osobnosti
Rudimenty a atavismy.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 1_73
Socializace Kejřová.
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Mgr. Helena Hubatková Selucká VIKBB35 Podpora čtenářství – podzim 2013
Sociální psychologie.
Dějiny psychologie současná psychologie.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Transkript prezentace:

Mirror Self - Recognition ( MSR )

KONTROVERZNÍ TÉMA SROVNÁVACÍ PSYCHOLOGIE V roce 1970 přišel poprvé Gordon Gallup s důkazem, že šimpanzi jsou schopni porozumět povaze svého odrazu v zrcadle, nebo také, že jsou schopni sami sebe v zrcadle rozeznat.

Demonstrace MSR Šimpanz musí chápat, že obraz v zrcadle je: – aktuální reprezentací: času místa … ne, že je to jen další šimpanz, který na něj kouká.

počáteční STUDIE Zrcadlo mimo dosah šimpanze  sociální odpovědi neznámému jedinci, rozrušení (o 2 až 3 dny později) Postupný úpadek sociálních reakcí  využívání zrcadla novými způsoby: – pozorování sebe sama při: žvýkání jídla dělání bublin a obličejů prozkoumávání neznámých částí těla (zuby)

 SELF-DIRECTED BEHAVIOUR Sebou řízené chování

Test for MSR Uspání šimpanze  aplikace červené barvy bez zápachu na: – obočí a – protilehlé ucho Pokud šimpanz použil zrcadlo, a pak se prsty dotkl obarvených míst  důkaz MSR

… jak šel čas. Druhy testované na MSR: – Delfíni – Sloni – Opice – Lidoopi V současnosti prokázali jedinci ze všech druhů lidoopů důkaz MSR (self-directed behaviour, mark test, nebo oboje), zahrnující: – Šimpanze – Gorily – Orangutany – „Bonobos“

ROZDÍLNOSTI A JINÉ ANOMÁLIE Přestože některé druhy nevykazují důkazy MSR, určitá spolupráce se zrcadlem se u nich vyskytuje také. Makak: Využívání zrcadla k hledání potravy na nepřístupných místech Kosman trpasličí: Používání zrcadla k lokalizaci nepřítele/rivala (poté co nepřítele zaregistrují, otočí se k němu čelem)

Rozdíly mezi jednotlivci Chudé sociální a podnětové prostředí X Bohatost podnětů a dobrá socializace ?  NE VŽDY!

vývoj fenoménu MSR Schopnost rozeznat sám sebe v zrcadle není vrozená. U lidí se rozvíjí paralelně s ostatními reprezentačnímu dovednostmi (jako např. symbolická hra) – U dětí se neobjevuje dřív než mezi měsícem, ale u některých až do 24 měsíce. U ostatních druhů lidoopů se doba vývoje MSR zatím netestovala, nicméně je zde nějaký důkaz, že se tato schopnost u šimpanzů objevuje kolem 2,5 roku.

KAZUISTIKA NA ZÁVĚR… Příběh Juniora a Bonnie

„Děkuji za pozornost.“