Svržení atomových bomb na japonská města v srpnu 1945

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Válka v Tichomoří Pro žáky 9. ročníku ZŠ
Advertisements

Vstup USA do války.
Jaderná energie.
ORIGAMI. Puvod slova origami O jeho vzniku jsou minimalne dvě teorie. První říká že pojem origami byl používán původně pro úřední listiny složené podle.
Průběh 1. světové války 3. část.
Číslo v digitálním archivu školy
Válka ve Vietnamu.
NÁZEV:HIROŠIMA A NAGASAKI
Vytvořil: Stanovský Michal, 9. A Zdroj: Wikipedie
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Válka Autor: Boris Zagora Prezentace: 2.světová válka Datum:
Vědomostní soutěž 2. světová válka
Protihitlerovská koalice Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Druhá světová válka Elizabet,Kačka a Eli.
Válka V Tichomoří a důsledky 2. sv. války
Ekologické důsledky války
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (XV. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Možnosti propagace e-inkluze a aktivního stárnutí ve (veřejnoprávních) masmédiích Jan Prokeš.
9. ročník Novověk, moderní dějiny
Jaderná energie Jaderné zbraně.
Hirošima a Nagasaki za 2.sv.války
Vytvoření protihitlerovské koalice, otevření druhé fronty
Literatura na počátku 20.století
Porážka fašismu a důsledky 2. světové války
Letadla 2. světové války Druhá světová válka začala v září roku 1939 německým vpádem do Polska a skončila v srpnu roku 1945 americkým atomovým bombardováním.
Poslední Přemyslovci  Materiál je určen pro žáky 4.ročníku ZŠ.  Je zaměřen na osobnost Václava II. A Václava III.  Děti se formou videí „Dějiny udatného.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA Ztráty 1945 Autor: Mgr. Martin Vonášek
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
Informace   Ozbrojené konflikty už od roky 1931  Japonsko mělo plán stát se první velmocí v Asii  Čína měla početní převahu ale byla špatně.
Shopping II By Dagmar Machů Škola: SOU Val. Klobouky Ročník: třetí Obor: Kuchař/číšník Název projektu: Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Předmět: Anglický.
Válka v Tichomoří uč
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
Enrico Fermi – 1942 Chikago, řetězová reakce, zaměření na energetiku
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
VYPRACOVAL:JOSEF SEKANINA A JAROSLAV BAREŠ. 1. mezník Obecně přijímaným datem začátku války v Evropě je 1. září 1939, kdy nacistické Německo napadlo Polsko,
Z_088_Politická mapa dnešního světa světa _Státní hranice
Nejdůležitější letopočty dějepisu 9.ročníku
II. světová válka 1945 (II.) Petr Machala.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA ( – )‏
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (VI. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_118 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Miluše Hnátová PředmětDějepis.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Útok na Pearl Harbor ráno 7.prosince 1941 japonská letadla bez vyhlášení války zaútočila na americkou vojenskou základnu v přístavu Pearl Harbor na Havajských.
Letní dovolená Zpracovaly: Sabina Plevová, Barbora Dvořáková.
Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a Základní umělecká škola Libochovice Autor: Mgr. Jitka Hajná Název: VY_32_INOVACE_19_D_2. světová válka Téma:
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Iveta Kohoutová Název: VY_32_INOVACE_2A_12_Druhá světová válka Téma: Vlastivěda Datum tvorby:
Svržení atomových bomb na japonská města v srpnu 1945 Druhá světová válka Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Joseph Heller Joseph Heller služba u letectva účast ve 2. světové válce.
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_1242_VZNIK_SAMOSTATN ÉHO_ Č ESKOSLOVENSKA.
Válka v Tichomoří a v Africe. Pearl Harbor Je přístav na Havajských ostrovech s vojenskou základnou USA Japonská letadla zde provedla útok 7. prosince.
ASIE - JAPONSKO VY_32_INOVACE_07-37 Ročník: VII. Vzdělávací oblast:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
k diagnostice některých jaderné elektrárny jako
VY_32_INOVACE_
Formování protihitlerovské koalice. Velká trojka.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
VY_32_INOVACE_D9.16 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: červen 2012
Název školy: ZŠ a MŠ Březno
DĚJEPIS II. Světová válka
Druhá světová válka KVÍZ. Druhá světová válka KVÍZ.
Katarína Kopyčárová ZŠ Turzovka 9 .B
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
VÁLKA V TICHOMOŘÍ.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_DĚJEPIS
Druhá světová válka 4. fáze ( – )
Název školy: ZŠ a MŠ Březno
Předmět: Dějepis Ročník: 9.
Transkript prezentace:

Svržení atomových bomb na japonská města v srpnu 1945 Roman Anýž

Filmová rekonstrukce Např. na: http://www.youtube.com/watch?v=NF4LQaWJRDg Po shlédnutí chvíli samostatně pište, kreslete do svých bloků: co vás napadlo, zaujalo, překvapilo, ohromilo, zarazilo, …?

Základní fakta: Bomby použila americká armáda na japonská města Hirošima a Nagasaki 6. a 9. srpna 1945. Šlo o první (a zatím poslední) použití atomové zbraně ve válce. Více než 240 tisíc obětí (okamžitě, nebo později na následky nemoci z ozáření). O měsíc později (2. září 1945) Japonsko kapitulovalo a 2. sv. válka skončila.

Práce s historickým dokumentem Zdroj obrázku: http://www.trumanlibrary.org/whistlestop/study_collections/bomb/small/mb10.htm http://www.trumanlibrary.org/whistlestop/study_collections/bomb/small/mb10.htm

Opoznámkujte dokument - např. takto: důvod pro použití „Japonci začali válku bombardováním Pearl Harboru. Za to už mnoho zaplatili. Konec války je však stále v nedohlednu. S touto bombou jsme zcela novým a revolučním způsobem rozšířili možnosti a ničivou sílu naší armády. Další takové bomby máme již ve výrobě a vyvíjíme ještě dokonalejší.“ zastrašení???

Otázky k dokumentu Jde o rozhlasový projev prezidenta USA. Jaké informace chtěl svým spoluobčanům sdělit? Proč je podle vás v prvním souvětí vynechané místo? Rozpoznejte v textu dokumentu argumenty, které prezident Truman použil pro ospravedlnění svržení bomby. Mohl podle vás Truman některé argumenty tajit? Jaké? Proč?

Důvody pro použití atomových bomb: Podle J. Samuel Walker: Prompt and Utter Destruction: Truman and the Use of the Atomic Bomb Against Japan Úspěšné ukončení války v nejkratším možném čase. Ospravedlnění výdajů a úsilí vynaložených na výzkum atomové bomby. Demonstrace síly USA (před budoucími nepřáteli). Touha po odplatě (třeba za Pearl Harbor). Nedostatečné informace o důsledcích použití atomové zbraně. KAŽDÝ Z PĚTI DŮVODŮ JEDNÉ SKUPINĚ Rozveďte, vysvětlete vlastními slovy tento důvod. Jaké další případné informace byste potřebovali, abyste lépe pochopili? Byl tento argument přítomen v textu prohlášení?

Pracujte s důvody z předchozího snímku Co si o jednotlivých důvodech myslíte? Jaké další případné informace byste potřebovali, abyste lépe pochopili, nebo si tento důvod ověřili? Byl tento důvod přítomen v textu prohlášení? Máte vy osobně pro nějaký z důvodů pochopení? A naopak, je některý z důvodů pro vás obtížně pochopitelný, nebo nepřijatelný?

Fotografie Představte si, že byste psali práci, nebo vytvářeli prezentaci o Hirošimě a Nagasaki. Jakou fotografii byste dali na titulní stranu a proč? Hledejte fotografie na internetu. Doporučuji tyto stránky: http://commons.wikimedia.org (zadejte klíčová slova Hiroshima, Nagasaki, Atomic bombs, atd.)