Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_06.03.50.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_06.03.50."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_

2 Název výukového materiálu: Konec 2
Název výukového materiálu: Konec 2. světové války v Tichomoří Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Březen Předmět: Dějepis Cílová skupina: 9. ročník Anotace: Formou prezentace získají žáci základní informace, které popisují období konce 2. světové války v Tichomoří, věnuje se průběhu dobývání Tichomoří americkou armádou, zaměří se hlavně na první použití atomové bomby a následnou kapitulaci Japonska. Obrazový materiál i odkazy na krátké filmové ukázky žákům téma více přiblíží.

3 Co říkají tyto obrázky? ?

4 Konec 2. sv.v. v Tichomoří Postup spojeneckých jednotek tichomořskými ostrovy k Japonsku, požadována bezpodmínečná kapitulace. Dlouhé bitvy o Iwodžimu a Okinawu. V srpnu 1945 svrženy atomové bomby na Hirošimu a Nagasaki. Následovala kapitulace Japonska Zápis do sešitu

5 Dobývání Tichomoří americkou armádou
1945

6 Poskládejte písmena a vytvořte správný název dnešní Barmy.
Postup vojsk Britové s podporou čínských nacionalistů zahájili na podzim 1944 ofenzívu proti Japoncům v Barmě, jíž završili obsazením Rangúnu v květnu dalšího roku. Poskládejte písmena a vytvořte správný název dnešní Barmy. Y A N M R A M

7 Americké námořní a pozemní síly se v lednu 1945 vylodily na klíčovém filipínském ostrově Luzon a v březnu následoval výsadek na Mindanao.

8 Bitva o Iwodžimu Americké jednotky pod vedením gen. Hollanda M. Smitha zaútočily s cílem obsadit zdejší letiště a vytvořit si leteckou základnu pro útok na hlavní japonské ostrovy. Jednalo se o první případ celé války, kdy bylo cílem spojeneckých jednotek obsazení vlastního japonského území. Generál Kuribajaši vytvořil z ostrova, hlavně hory Suribači jednu z největších podzemních pevností celého Japonska. Japonská posádka měla od jap. velení zakázáno kapitulovat. To vedlo k tomu, že se boj o ostrov přes zdrcující materiální i početní převahu Spojenců protáhl na více než měsíc 

9 Pod obrázkem vojáků s vlajkou je schován odkaz na krátkou filmovou ukázku.

10 Bitva o Okinawu Byla největší obojživelnou operací během války v Pacifiku. Operace měla kódové označení Iceberg (Ledovec). Trvala od konce března do června 1945. Ostrov je vzdálen 500 kilometrů od Kjúšú, nejjižnějšího z japonských ostrovů.

11 Co mají obě fotografie společného?
Najděte pojmenování pro tento druh letu.

12 Konference v Postupimi
Jednání Velké Trojky v červenci 1945. Předmětem konference byla poválečná správa Německa, uspořádání a rekonstrukce válkou poničené Evropy. Japonsku adresována výzva k bezpodmínečné kapitulaci

13 "My God, what have we done?“ said co-pilot Captain Robert Lewis.
Hirošima a Nagasaki 6. 8 a "My God, what have we done?“ said co-pilot Captain Robert Lewis.

14 Proč právě…základní údaje
HIROŠIMA: Byl zde rozsáhlý vojenský komplex (důležitý přístav, ponorková základna, letiště, velitelství páté divize, výcviková škola pěchoty, muniční a zásobovací sklady). Městská průmyslová oblast s řadou zbrojních závodů (loděnice Micubiši ). Příhodná rovinatá lokalita sevřená horami, která znásobila účinky jediné bomby. Na území nebyl žádný americký válečný zajatec (ve skutečnosti bylo v Hirošimském hradu drženo 23 Američanů).

15 Při explozi atomové bomby Little Boy o síle 12 až 20 kilotun TNT bylo okamžitě zabito 80 tisíc obyvatel města a z celkového počtu 90 tisíc budov bylo zničeno 62 tisíc.

16 Hirošima – před a po výbuchu

17 Podle celkového počtu populace vypočítej otazníky.
Vzdálenost od Ground Zero (km) Zabití Zranění Populace ? (86%) 3,000 (10%) 31,200 (27%) 53,000 (37%) 144,800 1,700 (2%) 20,000 (25%) 80,300 Celkem 76,000 (30%) 256,300 8. ročník 1.pololetí Průměr Český jazyk 1 2 3 4 2,333333 Anglický jazyk 3,166667 Matematika 1,666667 Podle celkového počtu populace vypočítej otazníky.

18 Okamžité důsledky Za méně než sekundu po výbuchu vznikla ohnivá koule o průměru cca 500m. Tlaková vlna vyrazila okna do vzdálenosti 15km a výbuch byl citelný do vzdálenosti 55km. Po ohnivé bouři a termálním tlakové vlně propukly stovky požárů. Po 30min se objevil těžký černý déšť nad nejbližší oblastí – spad popela, prachu a radioaktivních částic. Ti, co přežili – HIBAKUSHA – trpěli mnoha zraněními. 90% lékařského personálu bylo zraněno nebo též zabito a zdravotní materiál došel během několika hodin. Během jednoho dne se projevily účinky radiace – symptomy: nevolnost, krvácení, ztráta vlasů až smrt. Dalšími důsledky bleskové popáleniny, záněty a zhoubné nádory. Krátká filmová ukázka je v angličtině, žáci by měli pouze sledovat film bez zvukové kulisy.

19

20

21

22 Proč právě…základní údaje
Nagasaki = Vybrána jako záložní cíl, protože nad prvním cílem, městem Kokura, byla příliš velká oblačnost.

23 Důsledky Jaderná puma explodovala ve výšce 550 m nad městem a při výbuchu uvolnila energii odpovídající výbuchu t TNT tedy 88 TJ. Výbuch způsobil devastaci větší části města a okamžitou smrt asi obyvatel. Dalších lidí bylo zraněno a tisíce dalších později zemřely na následky radioaktivního ozáření. Celkem zahynulo asi obyvatel města.

24 Podle celkového počtu populace vypočítejte otazníky.
Vzdálenost od Ground Zero (km) Zabito Zraněno Populace ? (88%) (6%) 30,900 9,500 (34%) 8,100 (29%) 27,700 1,300 (11%) 11,000 (10%) 115,200 Celkem (22%) (12%) 173,800 Podle celkového počtu populace vypočítejte otazníky.

25

26 Kapitulace Japonska V důsledku těchto katastrof japonský císař Hirohito oznámil 15. srpna kapitulaci Japonska, která byla oficiálně podepsána 2. září 1945.

27 Použité zdroje: Čapka F., Dějepis. Novověk, moderní dějiny. Nová Škola ISBN , s Obrázek bojů v Barmě cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Mapa jižního Pacifiku cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Mapa filipínských ostrovůcit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázky z války v Pacifiku cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek gen. Kuribajašiho cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek gen. Hollanda M. Smitha cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek z útoku na Iwodžimu cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek vztyčení vlajky na Suribači cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Mapa Iwodžimy cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek z bitvy u Okinawy cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek z bitvy u Okinawy cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek kamikaze cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek potopené americké lodi USS Hazelwood cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek Velké Trojky z Postupimské konference cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek atomové bomby Little boy cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek atomové bomby Fat man cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:

28 Obrázek atomového mraku nad Hirošimou cit. 2012-3-3
Obrázek atomového mraku nad Hirošimou cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek Hirošimy před výbuchem cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek Hirošimy po výbuchu cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek následků výbuchu v Hirošimě cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek následků výbuchu v Hirošimě cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek následků výbuchu v Hirošimě cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek následků výbuchu v Hirošimě cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek následků výbuchu v Hirošimě cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek atomového mraku nad Nagasaki cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek porovnávající oblast Nagasaki pře a po výbuchu cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek následků výbuchu v Nagasaki cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek následků výbuchu v Nagasaki cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek následků výbuchu v Nagasaki cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek následků výbuchu v Nagasaki cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek následků výbuchu v Nagasaki cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek císaře Hirohita cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek podpisu japonské kapitulace ge. MacArthurem cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek podpisu japonské kapitulace cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_06.03.50."

Podobné prezentace


Reklamy Google