STŘEVNÍ INFEKCE BAKTERIÁLNÍ A VIROVÉ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přenos infekcí Sexuální přenos
Advertisements

Modernizace výuky odborných předmětů
Průjmová onemocnění Václav Chmelík JČU ZSF.
Krev ve stolici Hanka Tesková.
 je to akutní onemocnění - dojde k zánětlivým změnám v plicní tkáni - má různé příčiny: infekce bakteriemi, viry, plísněmi, parazity nejčastěji šířením.
„EU peníze středním školám“
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
Virová hepatitida typu A
Svět mikrobů BAKTERIE BAKTERIE
ALIMENTÁRNÍ NÁKAZY A INTOXIKACE MUDr. Jolana Rambousková, CSc
Alimentární intoxikace
Lékařská toxikologie Lekce X. Mikrobiální jedy
Český název-Toxoplasmoza
POHLAVNÍ CHOROBY - úvod - Syfilis
Alimentární onemocnění
Staphylococcus aureus
BIOLOGIE 1.E
Jiné názvy: gonorea, tripl, kapela, gonorrhoea
Listerióza a nutriční toxikologie
Virová hepatitída typu E
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
Choroby střev.
Nemoci přenášené bakteriemi alimentární cestou
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře
Alimentární onemocnění
Taxonomie Picornavirů
Bakteriální onemocnění člověka
Ošetřovatelská péče o nem. s infekční hepatitis
Virové hepatitidy A RNA virusPicornaviridae /Heparnavirus B DNA virusHeparnaviridae/Hepadnavirus C RNA virusFlaviviridae/Flavivirus D RNA virus HBV dependentní/Deltavirus?
Haemophilus influenzae typu b
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
Ošetřovatelská péče o nemocné na ORL - otorinolaryngologie
MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno
Hepatitis A Olga Bürgerová.
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Mikrobiologický ústav LF MU Brno
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví
PITNÁ, UŽITKOVÁ, ODPADNÍ
STŘEVNÍ PARAZITI PETRA KUBÁČKOVÁ OKM.
Gramnegativní bakterie
Virové gastroenteritidy
Prokaryotní organismy Bakterie III. Grampozitivní bakterie grampozitivní buněčná stěna celkem 13 skupin obvykle chemoheterotrofní aerobní, anaerobní,
ALIMENTÁRNĚ PŘENOSNÉ ZOONÓZY Bakalářská práce VypracovalaKristýna Šromová.
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
 Klobásový jed  Neurotoxin (jed napadající nervovou soustavu)  Patří mezi nejúčinnější jedy  Tvořen bakterií Clostridium botulinum  Citlivý na teplo.
Břišní tyfus / Paratyfus ● Bakterie Salmonella typhii.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
ANGÍNA (tonzilitida) Vendula Icelová Oteklé čípky Bílé skvrny
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
ZOONÓZY Monitoring zoonóz
Hygienická pravidla a rizika jednorázových akcí
EHEC Escherichia coli- enterohemoragické kmeny (EHEC) - O157: H7 , O104: H4 , O121 , O26 , O103 , O111 , O145 a O104: H21 , - produkují toxiny označované.
CHŘIPKA.
G- enterobakterie, bakteriální původci GIT infekcí
Enterobakterie - obecné charakteristiky
MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno
Lékařská mikrobiologie I Průběh infekce
EPIDEMIOLOGIE INFEKCÍ PŘENÁŠENÝCH PRODUKTY RYBOLOVU
Alimentární intoxikace
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
Lékařská orální mikrobiologie I VLLM0421p
PITNÁ VODA A PATOGENNÍ MIKROORGANISMY
Rod Clostridium MUDr.Anna Marešová.
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

STŘEVNÍ INFEKCE BAKTERIÁLNÍ A VIROVÉ Jana Dáňová Ústav epidemiologie

ETIOLOGICKÁ AGENTS Bakterie nejčastější etiologická agents Viry Rotavirus, Norovirus etc. Protozoa Ent.histolytica, Lamblia intestinalis etc. Metazoa Taenia, Ascaris, Enterobius

ETIOLOGICKÁ AGENTS Bakterie Salmonella Typhi, Salmonella Paratyphi (A, B, C) Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium a více než 2000 serotypů Shigella sonnei, S. flexneri, S.boydi, S. dysenteriae Campylobacter jejuni, Campylobacter coli Escherichia coli (ETEC, EPEC, EIEC, EHEC) Yersinia enterocolitica Vibrio cholerae Toxíny mikroorganizmů Clostridium botulinum, Clostridium perfringens A, Clostridium difficile, Staphylococcus aureus, Vibrio parahemolyticus, Bacilus cereus Viry Rotavirus, Norovirus, Astrovirus, Adenovirus Protozoa- paraziti Entamoeba histolytica, Giardia intestinalis, Cryptosporidium parvum, Taenia saginata, Taenia solium

KLINICKÁ CHARAKTERISTIKA Průjem je charakterizován třemi a více vodnatými stolicemi během 24 hodin Tři klinické projevy průjmových onemocnění: A k u t n í v o d n a t ý p r ů j e m P r ů j e m t y p u d y z e n t e r i e P e r s i s t e n t n í p r ů j e m

AKUTNÍ VODNATÝ PRŮJEM * začíná akutně, trvá méně než 14 dnů, jedná se o vodnatou stolici bez viditelné krve * bývá přítomno zvracení a zvýšená teplota dochází k rychlé dehydrataci * nejčastější etiologická agens: Enterotoxigenní E. coli Campylobacter jejuni Vibrio cholerae Salmonella Enteropathogenní E. coli

PRŮJEM TYPU DYZENTERIE * průjem s obsahem viditelné krve ve stolici * rychlý úbytek váhy a poškození střevní sliznice Nejčastější etiologická agens těchto klinických projevů: Shigella Campylobacter jejuni Entamoeba histolytica

PERZISTUJÍCÍ PRŮJEM * jedná se o akutní průjem s velmi dlouhou dobou trvání (více než 14 dní) * začíná obvykle jako vodnatý průjem nebo dyzenterie * výrazná je zde ztráta na váze a dehydratace Nejčastější původci: enteroadherentní E. coli Cryptosporidium parvum  

TYFUS Původce: Salmonella Typhi (rezistentní k vnějším faktorům) Klinické příznaky: systémové onemocnění, bolest hlavy (hlavnička), únava, anorexie, roseola, bradykardie, splenomegalie Cesta přenosu: přenos přímý – v rodinách, kde je bacilonosič, nyní vzácně přenos nepřímý – vehikulem (voda, potravina) - explozivní epidemie Inkubační doba: 7 – 21 dnů (kolísá od 3 dnů až do 3 měsíců)

DIAGNOSTIKA Klinický obraz: typická symptomatologie Laboratoř: kultivace S.Typhi – krev, stolice, moč Epidemiologie: kontakt s bacilonosiči

DISTRIBUCE TYFU VE SVĚTĚ

PARATYFUS Původce: Salmonella Paratyphi A, B, C (B nejčastější) Klické příznaky: podobný klinický obraz jako u tyfu,ale menší závažnost, v kl.obraze se objevuje průjem forma- tyfoidní a gastroenteritická Cesta přenosu: jako u tyfu Inkubační doba: 1 – 10 dny Rezervoár: člověk, vzácně i domácí zvíře

SALMONELÓZA Původce: více než 2000 serotypů Salmonell nejčastější S.Enteritidis, S.Typhimurium, S.Agona Klinické příznaky: akutní průjem (enterocolitis), s nevolností a zvracením Cesta přenosu: častější je přenos nepřímý potravinou – mléko, vejce, maso kontamonovaná zelenina, ovoce nutné je pomnožení salmonel přímý přenos – fekalo-orální je vzácný (nižší hygienický standard) Inkubační doba: 6 – 72 hodin

SHIGELÓZA Původce : Shigella sonnei 75% Shigella flexneri 22% Shigella boydii 3% Shigella dysenteriae – v ČR se nevyskytuje Klinické příznaky: akutní průjmové onem.s horečkou, tenesmy, zvracením (20 stolic denně) Cesta přenosu: přímo – fekalo-orálně nepřímo – vehikulem(vodou, potravinou) Inkubační doba: 1 – 7 dnů

KAMPYLOBAKTERIÓZA Původce: Campylobacter jejuni vzácně Campylobacter coli Klinické příznaky: akutní průjmové onemocnění, horečka, nausea, zvracení, často probíhá bezpříznakově Cesta přenosu: nejčastěji požitím nedovařeného kuřecího nebo vepřového masa, kontaminované vody,mléka, kontaktem s infikovanými zvířaty Inkubační doba: 2 – 5 dnů

ONEMOCNĚNÍ VYVOLANÁ E.COLI E.coli - vyvolává gastrointestinální a systémové infekce 6 skupin patogenních pro člověka: EPEC – průjmy novorozenců a kojenců EIEC – onemocnění připomíná shigelózu, více u dospělých ETEC – „cholera like disease“ - průjmy cestovatelů EHEC hemorhagická kolitida, hemolyticko-uremický syndrom (HUS –nefropatie, trombocytopenie, uremie) EAEC – průjmy v rozvojových zemích, hlavně u dětí DAEC – nová jednotka, průjmy u dětí

CHOLERA Původce: Vibrio cholerae 2 biotypy klasický a El Tor Klinické příznaky: akutní průjmové onemocnění nevolnost, zvracení, výrazná ztráta tekutin a elektrolytů, postižení tenkého střeva Cesta přenosu: většinou nepřímo – kontaminovanou vodou a potravinou přímo – v oblastech s nižším hygienickým standardem Inkubační doba: 2-3 dny

AMÉBOVÁ ÚPLAVICE Původce: Entamoeba histolytica Klinické příznaky: průjem s krví Cesta přenosu: požití kontaminované potraviny sexuální přenos (orálně anální) Inkubační doba: několik dnů – několik měsíců průměr 2 – 4 týdny

Základní charakteristiky alimentárních bakteriálních nákaz ONEMOCNĚNÍ PŮVODCE INKUB. DOBA ZDROJ KLINICKÉ PROJEVY TEPLOTA NAUZEA ZVRACENÍ KŘEČE PRŮJEM BŘIŠNÍ TYF Salmonella typhi abdominalis 107 fagotypů 7 - 24 dnů Člověk Vysoká - + -/+ PARATYF B Salmonella paratyphi B 48 fagotypů 6 – 14 dnů 1 – 10 dnů Zvýšená SALMONELÓZA Salmonelly > 2000 sérotypů 6 – 72 hod Infikovaná zvířata ++ BACILÁRNÍ ÚPLAVICE SHIGELÓZA Sh. dysenteriae Sh. flexneri Sh. boydii Sh. sonnei 1 – 7 dnů tenesmy ++/+++ KAMPYLOBAK-TERIÓZA Campylobacter jejuni 2 – 11 dnů Zvířata (drůbež) Člověk +++ YERSINIÓZA Yersinia enterocolitica (5 biotypů) 3 – 7 dnů Zvířata (vepři)

ALIMENTÁRNÍ INTOXIKACE Staphylococcus Staphylococcus aureus Enterobacteriacae E.coli, Citrobacter Aerobní sporulující mikroorganizmy Bacilus cereus Anaerobní sporulující mikroorganizmy Clostridium botulinum Clostridium perfringens A Clostridium difficile

STAFYLOKOKOVÁ ENTEROTOXIKÓZA Původce: stafylokoky produkující termostabilní toxin (A-E) zdrojem je člověk – nosič (nosohltan, hnisavá ložiska na kůži) Klinické příznaky: náhlý začátek, křeče v žaludku, zvracení, někdy průjmy, teplota není zvýšená Cesta přenosu: požití potravin s obsahem toxinů Inkubační doba: 1 – 6 hod.

BOTULISMUS Původce: Clostridium botulinum produkující botulotoxin 7 typů (A-G) - termolabilní Klinické příznaky: postižení nervového systému, parézy periferních nervů, poruchy vidění ranný botulismus – toxiny se tvoří v ráně kojenecký botulismus – zácpa, líné pití Cesta přenosu: kontaminovanou potravinou, podomácku konzervované pokrmy Inkubační doba: 12 – 72 hod. ranný botulismus 4 -14 dní kojenecký botulismus 1 – 30 dní

INTOXIKACE VYVOLANÁ BACILUS CEREUS Původce: aerobní sporulující mikrob produkující 2 toxiny A – termostabilní – vzniká pomnožením v potravině B – termolabilní – vzniká v tenkém střevě Klinické příznaky: forma A náhlý začátek, nausea, zvracení forma B bolesti břicha, vodnaté průjmy Cesta přenosu: kontaminovanou potravinou (rýže,omáčky, zelenina, maso) Inkubační doba: A 1 - 5 hod. B 6 - 16 hod.

INTOXIKACE VYVOLANÁ CLOSTRIDIUM PERFRINGENS A Původce: anaerobní sporulující mikrob produkující termolabilní toxin Klinické příznaky: 1. gastrointestinální forma 2. ranná infekce Cesta přenosu: gastroint.forma - přenos nedostatečně tepelně upravené pokrmy ranná inf. kontaminace ran Inkubační doba: 6-24 hod.

ROTAVIROVÉ INFEKCE Původce: Rotavirus (čeleď Reoviridae) 7 skupin, pro člověka jsou patogenní A, B, C, D, E (nejčastější původce je sk. A) Klinické příznaky: vodnaté průjmy, zvracení, zvýšená teplota, dehydratace, sezónní zvýšení (zimní měsíce) Cesta přenosu: fekálně-orální možný je též přenos respiračním traktem Inkubační doba: 24 – 72 hodin Reservoár: člověk (zvířecí viry nejsou přenosné na člověka)

ROTAVIRUS Objeven v roce 1973 Výskyt na celém světě RNA virus Expozice v časném dětském věku Nejčastější agens vyvolávající virovou gastroenteritidu

ROTAVIROVÉ INFEKCE

ASTROVIROVÉ INFEKCE Původce: Astroviry (RNA) viry Klinické příznaky: podobné rotavirovým infekcím, ale mírnější průběh Cesta přenosu: fekálně-orální Inkubační doba: 3 – 4 dny Reservoár: člověk úloha zvířat není dosud jasná

NOROVIROVÉ INFEKCE Původce: Norovirus (RNA virus) Klinické příznaky: nevolnost, zvracení, průjem, výskyt v epidemiích Cesta přenosu: přímo - fekalo-orálně nepřímo – vzduchem, vodou, potravinou Inkubační doba: 24 – 48 hodin Rezervoár: člověk je jediným rezervoárem

PREVENTIVNÍ OPATŘENÍ 1. zdravotní výchova 2. preventivní vyšetření 3. technologie přípravy pokrmů 4. zabránění sekundární kontaminaci 5. vyloučení závadné potraviny

OCHRANA PROTI VZNIKU EPIDEMIE 1. správná příprava a skladování potravin 2. ochrana vodních zdrojů 3. izolace pozitvních případů 4. aktivní vyhledávání pozitivních případů 5. sledování pozitivních případů 6. soustavná a kompletní dezifekce v ohnisku

OPATŘENÍ V OHNISKU NÁKAZY 1. eliminace zdroje nákazy 2. vyšetřování v ohnisku nákazy 3. hlášení výskytu epidemie 4. stanovení přesné diagnózy 5. izolace nemocného 6. vhodná léčba se zřetelem na rehydrataci

DĚKUJI ZA POZORNOST