Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Advertisements

Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
eGovernment – aplikace principů v ISKN
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Základní otázky rozvoje informatizace Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra – ředitelka sekce Jihlava,
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Zákon č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy a o změně některých dalších zákonů Zveřejněno ve Sbírce zákonů ČR, částka 99/2000.
Výhody užití architektury ITS ve veřejné osobní dopravě
Univerzální přípojka koncepce a realita Miroslav 30.březen 2004.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
17. března 2003 Univerzální přípojka – brána do IVS Miroslav Nováček Libor Neumann.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
Vaše jistota na trhu IT INTEROPERABILITA V PRAXI Josef Sedláček, ICZ a.s. 08/03/2007, Praha.
Outsourcing ICT systémová a aplikační integrace v pojetí O2 Projekt Integrace sítě Ministerstva zemědělství.
CIS Cizinecký informační systém
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
DMVS Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS -Účelová katastrální mapa realizace 2011, investice cca 9 mil. -Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury veřejné správy (KIVS) Ing. Lubomír Moravčík
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 ePUSA – elektronický portál územních samospráv Krajský úřad Plzeňského krajeMinisterstvo vnitra.
Realizační tým ICZ duben 2005
Požadavky na další funkce systému ePUSA verze 2.0 Projektová dokumentace.
MV ČR 1 Nové podmínky pro krajské projekty Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
Zásady koncepce KIVS a CMS, realita roku KIVS -Centralizovaná komunikační infrastruktura s centrálním místem služeb, které je jediným místem bezpečného.
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Využití infrastruktury školské sítě pro internetizaci obcí Daniel Dočekal.
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
EGovernment Struktura služeb a řešení. Obsah 1.Požadavky KIVS a řešené problémy 2.Vývoj koncepcí 3.Stávající KIVS a její rozvoj v souladu s koncepcemi.
ISSS 2003 Koncept využitelných stávajících datových zdrojů pro Portál veřejné správy ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Vladimír Šiška Náměstek ministra – ředitel sekce
Projekt internetizace knihoven (PIK) Mgr. Martin Boka 08/2004.
Ministerstvo informatiky Cíle a plány 2003 Vladimír Mlynář ISSS
KI ISVS Klíčové projekty a koncepce rozvoje Hradec Králové, Petr Moldan.
Porada MV s tajemníky úřadů obcí s rozšířenou působností Institut pro veřejnou správu Praha Benešov 12. říjen 2011.
KI ISVS MSK pilot spolupráce
GORDIC spol. s r. o. pobočka Ostrava. Obsah prezentace Varianty řešení -TC Kraje -TC Kraje – hosting dodavatele Maintenance, kompletní aplikační podpora.
ISOP/2 registr entit přírodního prostředí Roman Bukáček CENIA, laboratoř GIS Žďár nad Sázavou.
Sdílení dat a registry VS Ing. Vladimír Hořejší Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
government Zpracovali: Petra Vilímová , Monika Vatrtová,
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Pilotní projekt Ústřední evidence podnikatelů – RŽP ISSS 2004 Hradec Králové Ing. Jan Pokorný odbor projektů životních situací.
ISSS 2003 ePUSA Elektronický portál územních samospráv – stav projektu Ostrava
Ministerstvo informatiky ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
Telefónica O2 - informační a komunikační řešení
ISSS 2003 ePUSA – Elektronický portál územních samospráv – stav projektu ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Nový KIVS Technologická část
Role veřejných knihoven v rámci veřejné správy SKIP Jindřichův Hradec,
2. Životní cyklus a procesy projektu
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
PRINCeGON – metodika řízení projektů Ministerstva vnitra
REGISTRY VEŘEJNÉ SPRÁVY Obecné principy schváleného věcného záměru zákona o registrech veřejné správy Seminář sdružení Nemoforum Prostorová identifikace.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
Ministerstvo informatiky Cíle a plány. Cíle  Čtvrtina agend veřejné správy dálkově přístupná – ČR lídr e-Governmnetu ve střední Evropě  IT gramotná.
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Katastr nemovitostí na internetu a reálné možnosti jeho využití fyzickými a právnickými osobami Č e s k ý ú ř a d z e m ě m ě ř i c k ý a k a t a s t r.
Integrační a migrační projekty KIVS. 2 Definice: KIVS v ČR je prostředím pro efektivní, bezpečné, garantované a auditovatelné sdílení dat mezi Informačními.
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Koncepce bezpečnosti v infrastruktuře systémů veřejné správy
Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele
Ing. Rostislav Babarík Úloha a postavení Ministerstva informatiky ČR ve vztahu k územním samosprávám Ing. Rostislav.
Transkript prezentace:

Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík

ISSS Obsah  Současný stav KI ISVS  Definice KI ISVS  Služby KI ISVS  Vlastnosti datového rozhraní  Úloha VS v projektu KI ISVS  KI ISVS jako projekt  Plán na rok

ISSS Současný stav KI ISVS I.  Výstavba vybraných VPN včetně jejich projekce a komplexní implementace (Dokumenty EU, MZe-SVS, MSp, Knihovny),  Změna přístupu k řešení KI na základě komunikačních potřeb aplikací ISVS,  Zahájení analýzy využití současných resortních sítí na sdílení dat centrálních registrů a ostatních datových zdrojů na úřadech samosprávy,  Zahájení pilotního projektu pokrytí regionálních komunikačních požadavků pro provoz úřadů samosprávy (Moravsko-slezský kraj),  Zadání technického projektu KI ISVS – uživatel/projektant,

ISSS Současný stav KI ISVS II.  Tvorba typových technických projektů sdílení konektivity v rámci obce jako příprava na další rozšíření,  Kontrola subprojektů KI ISVS, návrhy nových řešení prostřednictvím Dohlížecí komise (ČTc – MIČR),  Snížení cenové hladiny služeb ČTc v rámci KI ISVS,  Zvýšení kvality mulitprojekového řízení, schválení nové organizačně řídící dokumentace KI ISVS.

ISSS Definice KI ISVS  KI ISVS (Komunikační Infrastruktura IS Veřejné Správy) zahrnuje soubor technických prostředků, který vytváří prostředí pro provoz aplikací.  KI ISVS je tedy soubor HW, systémového SW a přenosové infrastruktury (WAN, LAN) který využívá veřejná správa v ČR.  Služby KI ISVS lze rozdělit na služby pro  koncového uživatele (identifikace, autentizace)  administrativní aplikace (Internet Browser, ,...)  odborné – specifické aplikace (výkon veřejné moci)  provozně správní aplikace (provoz úřadu)

ISSS Služby KI ISVS pro potřeby:  koncového uživatele (autentizace, přiřazení oprávnění a podobně),  administrativních aplikací (přístup k internetu, sdílený tisk, fax, diskový prostor,...),  odborných aplikací (přístup do základních datových registrů, jednotné řízení přístupu k datům, sdílení dat mezi registry, rozhraní na EU,...),  provozně správních aplikací (finanční a personální systémy,...).

ISSS Vlastnosti datového rozhraní  Služby na aplikačním rozhraní KI ISVS určují vlastnosti infrastruktury na datovém rozhraní pro každý úřad VS (= parametry datové přípojky připojení dané LAN) např: dostupné VPN, kapacita připojení,...  Přístup k datům ovlivňuje kvalitu výkonu a služeb úřadu občanovi.

ISSS Úloha VS v projektu KI ISVS je :  lokalizovat místa datových rozhraní KI ISVS,  definovat zde potřebné (nikoli jen požadované) služby – jako rozdíl mezi realitou a standardem,  určit kvalitu služby (SLA) pro každou službu,  umět služby na datovém rozhraní poptat a objednat,  umět služby na datovém rozhraní převzít,  umět služby na datovém rozhraní kontrolovat a pokud splňují požadované parametry tak za ně včas platit.

ISSS KI ISVS jako projekt bude  mít nově definovaný cíl  projektově řízen se všemi atributy projektového řízení  mít jasně rozdělenou odpovědnost za výstavbu a provoz mezi MIČR a každým orgánem VS  nástrojem efektivního využití zdrojů  evidovat  typy úřadů a množinu VPN,  konkrétní úřady a služby na datových rozhraních KI ISVS,  bloky aplikací a jejich využívání v úřadě,  subprojekty (identifikační, ověřovací, přípravná a realizační fáze),  provozované části KI ISVS (provozní fáze logických celků KI ISVS).  v souladu s principy bezpečnosti IS

ISSS Plán na rok 2004 – 2005 I.  Ustálit projektový cíl a řízení projektu,  Sestavit číselníky: typů úřadů, VPN, bloků aplikací ISVS, …  Stanovit technické podmínky pro realizaci a provoz,  Připravit nástroj pro podporu nárokování, objednávku, předání a provoz služeb na datovém rozhraní KI ISVS pro každý orgán VS,  Pokračovat v reálných subprojektech KI ISVS, průběžné optimalizaci rolloutu a provozu těchto subprojektů.

ISSS Plán na rok 2004 – 2005 II.  IS RŽP, Internetizace knihoven, ISKN, Extranet EU,  Pilotní realizace sdílené konektivity OÚ, knihovny, školy, …  Stanovení požadavků na finanční zdroje pro rok …  Legislativní úprava sdílení dat centrálních registrů,  Zahájení realizace projektu komunikačního prostředí ISVS,  Zpracování typových řešení na základě výsledků pilotního projektu Moravskoslezského kraje.

ISSS Děkuji za pozornost.