Kulturně historické objekty Slovenska

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vytvořila Beata Duchková
Advertisements

Martin Vildt Moskva a ruské památky.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Zájezdy cestovní kanceláře BLUDNÝ HOLANĎAN Martina Jasparová, 4. I
Středočeský kraj a Praha.
R a k o u s k o MELK s klášterem I automatický posun !!
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SLOVENSKO Typy na výlet
Památky Spišská Nová ves
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
Jihomoravský kraj.
Název projektu: Vyrovnání handicapu žáků GVN J. Hradec při studiu přírodovědných disciplín praxí Žákovská prezentace z přírodovědných exkurzí Registrační.
území s nejstarším osídlením
Střed Čech Vyhledávejte ve své příruční mapě.
SLOVENSKÁ REPUBLIKA.
ALPY - švýcarské - italské - rakouské.
Městys Český Šternberk, něm. Böhmische Sternberg, se nachází ve Středočeském kraji, okres Benešov v podhradí stejnojmenného hradu, asi 20 km východně.
Nejlákavější kulturní památka
Občanská výchova 6. ročník
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
území bývalé Velkomoravské říše
Příroda Benešovska.
Praha.
ČESKÁ REPUBLIKA Hlavní město:PRAHA Počet obyvatel:
Nitra.
MORAVA.
Návštěva Bratislavy Listopad 2013 … Bratislava je hlavní město Slovenské republiky, kde má sídlo prezident v Grasalkovičovom paláci na Hodžově náměstí.
Oblast: JV Evropa Chorvatsko
PAMÁTKY PRAHA.
Ronda je asi nejhezčím městským celkem, jaký
Brno.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
Česká tabule Josefína Krátká 9.A Mapka ČR s označenou lokalitou.
STŘEDNÍ EVROPA Jan Dušek.
CHKO Český kras.
Zlínský kraj.
Statutární město Opava
Město je rozloženo v mělkém údolí řeky Radbuzy. V dávné minulosti zde vedla zemská stezka z Prahy do Řezna. Již v 10. století zde stávala kupecká osada.
Město Brno.
ÚSTECKÝ KRAJ Rozloha: km 2 Počet obyvatel: Počet obcí: 354.
Slovensko aneb země nám nejbližší stát střední Evropy
37.1 Kraj Praha – poznáš jeho dominanty?
Jihomoravský kraj.
RISKUJ!.
Vsetín Město ve kterém žiji
TURISTICKÉ OBLASTI JIHOMORAVSKÉHO KRAJE C Z.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; C Z.1.07/1.4.00/
PÁLAVA. Pálava je skutečným přírodním klenotem České republiky, chráněnou krajinnou oblastí byla vyhlášena v roce CHKO Pálava leží v nejteplejší.
ZA PRAMENEM VOLYŇKY Putování Akademie třetího věku obor Historie a místopis Totem-rdc Plzeň. Vyšli jsme z Kubovo Huti a došli přes Lipku do Vimperku,
StaroboleslavskoStaroboleslavsko. - území staroboleslavska se nachází v středočekém kraji, v okolí Staré Boleslavi.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_01_Památky.
Hrady a zámky aneb Jak se žilo dříve Moravskoslezský kraj Mgr. Prchalová Zdeňka SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná Určeno pro 7.tř. ZŠS.
Krkonoše. Sněžka Podle nových měření 1603 m n.m - je nejvyšší hora v Krkonoších a v České republice. Nachází se ve východní části Krkonoš na Hraničním.
Zámek Trója Zámek Troja (známý též jako Trojský zámek) je barokní stavba v pražské městské části Troja. Stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy a v jeho.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
 Široké okolí města Mikulov je začleněno do Chráněné krajinné oblasti Pálava. Jedná se o krajinný komplex Pavlovských vrchů a údolní nivy řeky Dyje chráněný.
Ústecký kraj Obsah Základní informace Navštěvované oblasti Zdroje.
CHŘIBY Základní informace: Nejvyšší bod: Brdo – 587 m. n. m.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
SLOVENSKO.
Města České republiky kvíz 3.část Autor materiálu: Mgr. Martin Holý
Vanesska Pavlovičová 3.A
Střed Čech Vyhledávejte ve své příruční mapě.
ČESKÝ ŠTERNBERK.
Ve Znojmě se mi nejvíc líbilo údolí, kterým jsme projeli s vláčkem.
Transkript prezentace:

Kulturně historické objekty Slovenska

Děvín-Devín zřícenina bývalého hradu ve stejnojmenné bratislavské městské části Devín. Jeho pozůstatky leží na návrší nad soutokem řek Moravy a Dunaje. Dowina je latinského původu a znamená to „dívka“. Odtud i české názvy Děvín, Dívčí hrady apod., jež se vyskytují na mnoha místech. V anglicky mluvících zemích je Dovina (dívka) občas se vyskytující ženské křestní jméno. Souřadnice: 48° 10′ 26″ s. š., 16° 58′ 41″ v. d. Patří k významným místům slovenské historie, je Národní kulturní památkou. Toto místo bylo kontinuálně osídlené od mladší doby kamenné až do 19. století.

Strečno-Strechun, Strechyn, Streczen, Streczan, Strežín hradní stavba, která se nalézá 7 km východně od města Žilina směrem na Vrútky a Martin na vysokém skalní ostrožně nad řekou Váh. Hrad je přístupný od železniční zastávky v osadě Nezbúdská Lúčka na protějším břehu Váhu přes lávku pro pěší nebo přívozem pod hradem, autobusová zastávka a parkoviště pro osobní automobily se nalézá přímo pod hradním ostrožnou.

Bratislavský hrad nejdůležitějším hradem v Bratislavě, hlavním městě Slovenska. Nachází se na jižním výběžku Malých Karpat, na ostrohu tyčícím se na levém břehu 85 metrů nad Dunajem na křižovatce evropských dálkových cest.

Trenčínský hrad se tyčí nad městem na vysokém bradlu. Trenčínský hrad byl postaven na místě slovanského hradiště a od 11. století sloužil jako královský strážní hrad. K jeho nejstarším památkám patří románská rotunda, ale zaujme i Matúšovou věží z dob panování Matúše Čáka Trenčínského. V dolní části hradu se nachází dělová bašta, kaple a zejména pověstná Studna lásky, známá legendou o tragické lásce Turka Omara ke krásné Fatimě. K zajímavým objektem hradu patří i historická kasárna a Hodinová věž.

Spišský hrad V nadmořské výšce 634 m, na vápencové skále převyšující okolní terén o 200 m, vládne Spišské kotlině jedna z nejcennějších památek Spiše, národní kulturní památka Spišský hrad. Je nejen dokladem vývoje architektury u nás od 12. do 18. století, ale svojí rozlohou převyšující 4 hektary (přesně 41 426 m2) se považuje za jeden z největších hradních komplexů střední Evropy.

Čachtický hrad překrásná zřícenina, která nabízí nádherný výhled na okolí. Kvůli pověsti o krvavé a nemilosrdné hraběnce Báthoryové je hrad Čachtice nazýván tajemným hradem v Karpatech.

Zvolenský zámek dominantou města Zvolen a nachází se na vyvýšeném bradlu nad soutokem řek Slatina a Hron. Zvolenský zámek je zachován v původní neporušené podobě a je zapsán jako národní kulturní památka.