Síla a její měření v praxi

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kontrola materiálu aneb ČÍM a CO, JAK, KDE měříme
Advertisements

ZKOUŠKA TVRDOSTI PODLE ROCKWELLA
Letové zkoušky TJ 100C na L-13TJ
Tecnomagnete Magnetické upínání nástroje - nový rozměr pro budoucnost
Úloha 6. Stanovení dynamické tuhosti izolačních materiálů s´
Zkoušení asfaltových směsí
Vratislav Tydlitát, Pavel Tesárek, Robert Černý
PRÁCE, ENERGIE, VÝKON hanah.
Degradační procesy Magnetické vlastnosti materiálů přehled č.1
Diagnostika Common rail
Hra milionář Procvičujeme si jednotky hmotnosti
Malty a maltové směsi.
Převody jednotek délky objemu hmotnosti času
Experimentální vybavení
Akustika.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Podlahy Normativní základna Skladby vrstev Ing. Vladimír Veselý
Tlak v praxi (Učebnice strana 89 – 90)
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Duben 2012
Akustika akustika - nauka o zvuku zdroj zvuku – chvějící se těleso
O roli pružiny při měření síly
Základy elektrotechniky Řešení magnetických obvodů – rozšíření látky 1
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Houževnatost Základní pojmy (tranzitní lomové chování ocelí, teplotní závislost pevnostních vlastností, fraktografie) (Empirické) zkoušky houževnatosti.
v programu MS PowerPoint
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Duben 2012
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Síla. Skládání sil Co už víme o síle
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Fy – sekunda Yveta Ančincová
Měření a měřidla v technické praxi
U těles určujeme ve fyzice jejich vlastnosti – rozměr (velikost), hmotnost, objem, obsah, teplotu, barvu, tvar, tvrdost, stlačitelnost, sílu – kterou.
s dopravní infrastrukturou
Vypracovaly: Iveta Vyskočilová Michaela Poláková
ZKOUŠKY TVRDOSTI - komplexní didaktické zpracování problému
Síla - opakování.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, , Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_.
Měření síly Všechna tělesa jsou přitahována k Zemi gravitační silou.
ZKOUŠKY MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ MATERIÁLŮ
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Tato prezentace byla vytvořena
Měření a měřidla v technické praxi
Vypočítej 1. Hmotnost tanku je 38 t. Celková styková plocha pásů se zemí je 490 dm2. Jaký tlak způsobuje tank na vodorovnou plochu? 2. Jaký tlak způsobuje.
Prezentace na téma : Harddisk Tvůrce : Micinaua Swarzkopf (Michal Holata) Dne :
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
Příprava lepících směsí
Vápno pro speciální účely - měkce pálené
Elektrický odpor a jeho měření
Síla, její znázornění a účinky.
Terasové palubky Kateřina TÓTHOVÁ.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Mechanické vlastnosti dřeva
Tato prezentace byla vytvořena
OB21-OP-STROJ-STE-MAR-U Aplikace zkoušky v tahu Ing. Josef Martinák.
Tato prezentace byla vytvořena
Měření objemu pomocí odměrného válce
Dita Matesová, David Lehký, Zbyněk Keršner
Ing. Irena Lysoňková FVTM UJEP
my.cz Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Luboš Bělohrad Název šablony.
SÍLA A JEJÍ MĚŘENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_03_B_4_Síla a její měření Téma: Fyzika.
1 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 28 Anotace.
SOUVISLOST ELEKTŘINY A MAGNETIZMU
Statické mechanické zkoušky pevnosti
SÍLA A JEJÍ MĚŘENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Znázornění a měření síly, tíha tělesa
Tato prezentace byla vytvořena
Měření objemu pomocí odměrného válce
Transkript prezentace:

Síla a její měření v praxi F – sekunda Yveta Ančincová

Tažná síla motorů raketoplánu Každý z hlavních motorů Space Shuttle dává tah 1,8 MN Při startu jsou zažehnuty i dva raketové urychlovače na pevné palivo, každý o tahu 14,7 MN raketoplán má celkový tah okolo 34,8 MN Každý z hlavních motorů Space Shuttle dává tah 1,8 MN. Při startu, kdy jsou zažehnuty i dva raketové urychlovače na pevné palivo, každý o tahu 14,7 MN, má raketoplán celkový tah okolo 34,8 MN. Hmotnost rakety při startu je cca 2 040 000 kg, což znamená tíhu cca 20 MN. Protože tah je větší než tíha, raketoplán se může vznést. Hmotnost rakety při startu je cca 2 040 000 kg, což znamená tíhu cca 20 MN. Protože tah je větší než tíha, raketoplán se může vznést.

Kolik udrží supermagnety? Kvádr 20 x 20 x 10 mm Magnetická síla:cca 12 kg Max. použitelná teplota:80°C Magnetická síla:cca 12 kg Max. použitelná teplota:80°C

Jak magnetická síla slábne… Magnetická síla v závislosti na velikosti vzduchové mezery mezi magnetem a ocelovou deskou. mm mm

Supermagnetický prstenec Tloušťka 30 mm Hmotnost 620 g poniklovaný/á (Ni-Cu-Ni) Magnetická síla: cca 120 kg Krabice mezi magnetem a hřebíky jsou více než 40 mm tlusté Průměr 60/6 mm Tloušťka 30 mm Hmotnost 620 g poniklovaný/á (Ni-Cu-Ni) Magnetizace: N45 Magnetická síla: cca 120 kg Krabice mezi magnetem a hřebíky jsou více než 40 mm tlusté. Jeden hřebík přiletí k magnetu ze vzdálenosti 10 cm. Jeden hřebík přiletí k magnetu ze vzdálenosti 10 cm.

Otáčivý magnetický háček Průměr 25 mm Hmotnost:36 g Magnetická síla:cca 20 kg Otáčivý magnetický háček Průměr 25 mm Hmotnost:36 g Magnetická síla:cca 20 kg

Jak si můžeš magnetickou sílu změřit? Magnet je podložen pásky skla. Kulička je poblíž netečného pásma magnetu. Distančním blokem oddělující kuličku od vah je plastový odměrný válec. Je lehký a dostatečně stabilní. V dané poloze přitahuje magnet kuličku silou 90 mN. Pomůcky: Digitální váhy, distanční blok z polystyrenu, stojan s držáky, pravítko, zkoumaný magnet, feromagnetické těleso. Magnet je podložen pásky skla. Kulička je poblíž netečného pásma magnetu. Distančním blokem oddělující kuličku od vah je plastový odměrný válec. Je lehký a dostatečně stabilní. V dané poloze přitahuje magnet kuličku silou 90 mN.

Ještě jednou supermagnety… Kouzlo! Dva malé neodymové kroužky unesou přes 20 kg zátěže. Kouzlo! Dva malé neodymové kroužky unesou přes 20 kg zátěže.

Ruční analogové siloměry Jedná se o univerzální analogové siloměry, gram vážky, pro měření síly v tahu i v tlaku, vybavené funkcí podržení maximální naměřené hodnoty.

Ruční digitální siloměry Uplatní se všude tam, kde je nutné měřit sílu v tahu nebo tlaku maximální rozsah 2 500 N dobu provozu 30 hodin mezi nabitími

Testování tvrdosti betonu Schmidtova kladívka Měřící rozsah 10-70 N/mm² pevnosti v tlaku Rázová energie = 2,207 Nm Hodnoty odrazu jsou zaznamenány jako sloupcový diagram na registrační papír. Jedna role papíru se automaticky posouvá a je schopna pojmout až 4000 měření. Často je most testován na několik místech kvůli jednotné kvalitě betonu. Inženýr udělá několik testů v intervalu 10m. Hodnoty odrazu jsou zaznamenány jako sloupcový diagram na registrační papír. Jedna role papíru se automaticky posouvá a je schopna pojmout až 4000 měření. Často je most testován na několik místech kvůli jednotné kvalitě betonu. Inženýr udělá několik testů v intervalu 10m.

Trhací stroje pokrývají rozsah do 300 kN slouží k posouzení mechanických vlastností rozličných materiálů jako jsou papír, plasty, gumy, textilie, kovy … v tahu, tlaku nebo ohybu a to jak za normálních klimatických podmínek tak i za vysokých či nízkých teplot (-150°C do 1500°C) pokrývají rozsah do 300 kN Generují sílu v tahu i tlaku, každý model rámu má k dispozici několik rozsahů silového snímače. Na jednom stroji tak lze pracovat s více výměnými snímači a tedy ve více rozsazích. (trhací stroje) slouží k posouzení mechanických vlastností rozličných materiálů jako jsou papír, plasty, gumy, textilie, kovy atd. v tahu, tlaku nebo ohybu a to jak za normálních klimatických podmínek tak i za vysokých či nízkých teplot (-150°C do 1500°C).

Zkušební lis na maltoviny je určen k provádění zkoušek pevnosti maltových kostek v tlaku a zkoušek pevnosti maltových trámečků v tahu za ohybu je určen k provádění zkoušek pevnosti maltových kostek v tlaku Hodnota zatěžovací síly je snímána prostřednictvím tenzometrických snímačů síly a to pro zkoušku pevnosti v tlaku snímačem o rozsahu 400 kN a pro zkoušku v tahu za ohybu snímačem o rozsahu 5 kN

Adheze = vyhodnocování přilnavosti …… postupně se zvyšuje zátěžná síla na diamantový Rockwellův hrot …… špička hrotu se současně posouvá po měřené vrstvě …… používá se zátěžná síla 20 – 120 N …… je detekován zvuk, který se mění při odtržení vrstvy ……pomocí mikroskopu se určí na vzniklé dráze místo, kde došlo k odtržení vrstvy a je odečtena přesná hodnota kritické zátěže Adheze jedná se vyhodnocování přilnavosti vrstvy k povlakovanému nástroji. Při vyhodnocování se využívá principu postupně se zvyšující zátěžné síly na diamantový Rockwellův hrot při současném posouvání špičky hrotu po měřené vrstvě. S ohledem na běžné velikosti přilnavosti se prakticky používá zátěžná síla v rozsahu 20 - 120N. Při měření vrstvy je detekována akustická emise, která se mění při odtržení vrstvy což koresponduje s určitou hodnotou v N. Tato kritická hodnota při které dochází k odtržení vrstvy se označuje jako adheze vrstvy. Navíc je možné provést závěrečnou kontrolu pomocí optického mikroskopu. Pomocí mikroskopu se určí na vzniklé dráze místo, kde došlo k odtržení vrstvy a je odečtena přesná hodnota kritické zátěže.