SLOVENSKO Střední vnitrozemský stát střední Evropy ze S a SZ ohraničen Karpatským obloukem k J se postupně sklání k úrodným nížinám Dunaje a Tise, kde.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekosystémy v ČR.
Advertisements

GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
PŘÍRODNÍ OBLASTI EVROPY
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
Geografická charakteristika Střední Evropy I.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
SVĚTOVÁ EKONOMIKA.
Střední ř Evropa.
Jihomoravský kraj.
Východní Evropa.
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
SLOVENSKÁ REPUBLIKA.
RAKOUSKÁ SPOLKOVÁ REPUBLIKA
Východní Evropa – Ukrajina
Polsko Eliška Pokorná.
USA United States of America
Finsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Střední Evropa.
SLOVENSKO Martin VRZALA.
Slovenská republika Sousední stát ČR.
Povrch ČR.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Evropské regiony – Střední Evropa - Maďarsko
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Střední Evropa Z_127_Evropa_Střední Evropa
Kraje ČR - shrnutí Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
SLOVENSKÁ REPUBLIKA.
STŘEDNÍ EVROPA pokračování. SLOVENSKO – Bratislava (rep.) Hornatý stát s krásnou přírodou. Karpaty (Vysoké Tatry) – rozvodí Baltského a Černého m., Slovenský.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Ukrajina.
REGIONY EVROPY STŘEDNÍ EVROPA.
SLOVINSKO.
RUMUNSKO.
Martin VRZALA. * 1. Obyvatelstvo * 2. Hospodářství, těžba * 3. Průmysl * 4. Zemědělství * 5. Doprava * 6. Hlavní oblasti.
RAKOUSKO Martin VRZALA.
Bývalé státy Sovětského svazu
KANADA Státní uspořádání: F _ _ _ _ _ _ E _ _ provincií a _ teritoria
Slovensko aneb země nám nejbližší stát střední Evropy
MAĎARSKÁ REPUBLIKA.
SLOVENSKO VLAJKA ZNAK.
Německo.
POLSKO I. Martin VRZALA.
Lotyšsko.
Střední Evropa Z_127_Evropa_Střední Evropa
Bývalé státy Sovětského svazu
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_ZEMĚPIS Téma: Moldavsko, Rumunsko, Bulharsko.
STŘEDNÍ EVROPA částečně problematické vymezení nejedná se o „fyzické uskupení“ spíše SYMBOL SJEDNOCENÍ označení upadá v době Studené války v současnosti.
Střední Evropa – Polsko, Slovensko, Maďarsko VY_32_INOVACE_17_ZEMĚPIS_střední Evropa – Polsko, Slovensko, Maďarsko Dětský domov, Základní škola, Střední.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_ZEMĚPIS Téma: Německo Ročník: 8. Číslo projektu:
Urči státy, které podle tebe patří do východní Evropy  Rusko, Ukrajina, Moldavsko, Bělorusko, Estonsko, Lotyšsko, Litva __ __ __ __ __ __ __ __ __ __.
NĚMECKO. NĚMECKO Spolková republika Německo federativní republika – 16 spolkových zemí rozloha: 357 tis. km² počet obyvatel: 82 mil. – 2. místo v Evropě.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Slovenská republika Název školy: ZŠ Salvátor
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_11_22_SLOVENSKO.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
VY_32_INOVACE_155_Slovensko
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Střední Evropa.
Obecná charakteristika kontinentu
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
V4 Patří sem: Slovensko Polsko Maďarsko ČR Východního bloku SSSR.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Přírodní podmínky V české kotlině.
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Petr Drnec
Transkript prezentace:

SLOVENSKO Střední vnitrozemský stát střední Evropy ze S a SZ ohraničen Karpatským obloukem k J se postupně sklání k úrodným nížinám Dunaje a Tise, kde se soustřeďuje nejvíce obyvatelstva, zemědělství a průmyslové výroby. Nejhornatější střední část Slovenska má řadu mezihorských kotlin, kde dominují jedno či dvě významnější města (Bánská Bystrica, Zvolen, Martin...). Směr horských pásem a hlubokých údolí stěžuje dopravní spojení S-J směrem.

Klima je mírné přechodné se střídáním vlivů kontinentálního a oceánského podnebí. V horách se projevuje výšková stupňovitost (klimatická i vegetační). Nejteplejší s úrodnými půdami (černozeměmi) intenzivně obdělávané jsou Podunajská a Východoslovenská nížina. V horských a podhorských oblastech návrat k tradičnímu chovu dobytka a nenáročných plodin.

Hydrogeografické podmínky: Převážná část území patří úmoří Černého Moře, jen nejsevernější oblast odtéká do Baltského moře. Střed Slovenska je pramennou oblastí. Na J má velký dopravní, hydroenergetický a závlahový význam veletok Dunaj. Velký energetický význam má Povážská kaskáda.

Pedogeografické podmínky: Největší hospodářský význam mají úrodné černozemě v nížinách na jihu země. V listnatých lesích hnědé lesní půdy a v jehličnatých podzolové půdy. V nejvyšších polohách slabě nebo vůbec nevyvinuté horské půdy.

Vegetace: V nížinách původní lesostepi a stepi byly přeměněny v ornou půdu, s narůstající nadmořskou výškou doubravy, bučiny, smíšené a jehličnaté lesy. V horách aplinské louky, pak polární pustiny.

OBYVATELSTVO: tvoří asi z 80% Slováci, 10% Maďaři (při hranicích s Maďarskem jsou většinou), 5% připadá na socializačně a demograficky problémové Rómy. Kotlinový charakter krajiny umožnil v historii přežití německých a židovských menšin. Na východě žijí Rusíni. Celkem žilo na Slovensku v červenci ,5 mil. obyvatel. Roční přiroz.přírůstek 0,14%. Urbanizace jen 56%

Hospodářství: Základním odvětvím hospodářství je průmysl (, který se začal budovat po II.svět.v. Dnes postupně ustupuje službám. Po rozpadu Československa restrukturalizace z těžkého na jiná perspektivní odvětví (elektronika, spotřební, chemický, přesné strojírenství, dopravní strojírenství...). Řada regionů má vysokou nezaměstnanost pro zastavení nebo omezení výroby nerentabilních provozů.

Průmysl se soustřeďuje do velkých měst a podél řeky Váh. Nevětší hospod.centra: - Bratislava – petrochemie, chemic.prům, strojírenství, potravinářství - Košice – hutnictví a strojírenství (v okolí vápenec, magnezit, rudy) - Prešov – strojírenství, elektrotechnický prům., oděvní pr.

Doprava: se koncentruje do hlavních tahů. Převažuje Z-V směr. Významné jsou tranzitní plyno- a ropovody z Ukrajiny do Záp. Evropy.