Prvotní doklady a jejich zaúčtování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ing. Květoslava Plechatá
Advertisements

DUNA - závěrky Ing. Iva Tomanová Prosinec 2008
ing. Květoslava Plechatá
ing. Květoslava Plechatá
1 Zpracování dokladů ve firmě ClassFin při outsourcingu účetnictví Po odeslání daňových dokladů v digitální podobě od klienta do firmy Classfin dojde neprodleně.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ing. Květoslava Plechatá
Doprava Skalský Dvůr Renata Štěpničková.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Pohledávky.
Informační systém Patricie specializované řešení pro Advokátní kanceláře.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Cizí měna ve WinFASu Konverze měn, kontrolní sestavy, ocenění na konci roku Mgr. Jana Švomová Skalský Dvůr
ÚČETNÍ KNIHY listopad 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070118
Vážní deník Renata Štěpničková Skalský Dvůr
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Evidence a inventury majetku
Prezentace nového SQL modulu Mzdy a personalistika Pavel Pitaš Miloš Jirčík.
Prezentace pro studenty PEF MZLU
MARBES CONSULTING s.r.o. - komplexní řešení informačních systémů
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základy účetnictví změny rozvahových položek
METODICKÉ PRVKY ÚČETNICTVÍ
DOKUMENTACE V ÚČETNICTVÍ
Předmět: Účetnictví, Aplikace, Účetní software Téma: UCTO200X – program pro daňovou evidenci Nákup zboží z EU Prezentace - powerpoint ing.Květoslava Plechatá,
Předmět: Účetnictví, Aplikace, Účetní software Téma: UCTO200X – program pro daňovou evidenci Úhrada zahraniční faktury Prezentace - powerpoint ing.Květoslava.
Změny v aplikacích účetnictví Ondřej Suk Skalský Dvůr
Kontrola dat Denková Barbora, DiS. Skalský Dvůr
Stručný obsah 5. přednášky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_259.
ÚČETNÍ DOKLADY září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070103
Úprava vedení účetnictví a daňové evidence zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví ve znění pozdějších předpisů zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve.
Účetnictví na PC I Ing. Josef Horák, Ph.D.
Základy účetnictví Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
Daňová evidence Michal Radvan
Přednáška č. 1 Základy účetnictví.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Účetní doklady Autor: Ing. Martin Svoboda, DiS.
Zakázkový systém Romana Pavelková Skalský Dvůr
2 Princip zaúčtování dokladů v aplikaci EKOS Ing. Iveta Klimečková.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
*1031 Vypořádání Skalský Dvůr K čemu slouží Pro zemědělské firmy, které ještě uvádí vypořádání oprávněných osob Je navázána na knihu závazků,
Účetní zápisy a účetní knihy
Osnova předmětu LS: 1) Hotovostní operace. 2) Účtování zaměstnanců – nemoc, absence, ošetřování člena rodiny, přesčasy, cestovné. 3) Analýza tiskových.
2 Ing. Martina Tinzlová Novinky modulu Fakturace verze
2 Ing. Jan Keprt Centrální správa uživatelů 3 Jak to bylo dosud Bylo třeba nastavení uživatelů provést zvlášť, v každém modulu samostatně. Uživatel si.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Závazky.
Účetní dokumentace Didaktický rozbor 2. tematického celku.
Předmět: Účetnictví, Aplikace, Účetní software Téma: UCTO2000 – program vedení daňové evidence – úhrada vystavené faktury Prezentace - powerpoint ing.Květoslava.
Předmět: Účetnictví, Aplikace, Účetní software Téma: Evidence došlých faktur, příkaz k úhradě, úhrada faktury Prezentace - powerpoint ing.Květoslava Plechatá,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
UZAVÍRÁNÍ ÚČETNÍHO OBDOBÍ. Uzavírání účetního období Uzavírání účetních knih upravuje zákon o účetnictví (§ 17 zákona o účetnictví)
Předmět: Účetnictví, Aplikace, Účetní software Téma: UCTO200X – program pro daňovou evidenci Skladová evidence, příjem na sklad s přenosem údajů do jiné.
Postup práce s doklady v modulu MTZ
PENĚŽNÍ DENÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Jednoduché účetnictví
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Modul POZEMKY Ing. Jana Svobodová Skalský Dvůr
Inventarizace majetku a závazků
SH ČMS účetní závěrka 2016 Metodický pokyn č. 4/2016.
PENĚŽNÍ DENÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Účetní dokumentace a její náležitosti
VY_32_INOVACE_Sikorová_ Evidence peněžních prostředků a obalů
Aktuální stav Orsoft RADNICE Open
Základní informace Možnost zadání rozpočtu i v cizí měně
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Úvod od MS Dynamics NAV Příklad nad podej a následky tohoto procesu v systému (sklad, položky zákazníka a věcné položky ( finanční transakce na účtech.
Poznatky z veřejnosprávních kontrol u příspěvkových organizací
Transkript prezentace:

Prvotní doklady a jejich zaúčtování Iveta Klimečková Jan Keprt

Zaúčtování dokladů – obecné principy a požadavky Rozúčtování dokladů – předkontace, přímo Zaúčtování - akce na vyžádání Dvě základní linie Dávkové Přímé ( on-line ) Přizpůsobení podmínkám organizace - možnost volby: Způsobu Počtu kroků

Dávkové zaúčtování – pro a proti Pro souhru více datových prostředí nezbytné Výhody Rozúčtované doklady hromadně do účetnictví Jednoznačné oprávnění, věcná kontrola před zápisem do deníku Nevýhody „Dvojí“ práce s dokladem Uživatelsky nepřívětivé, složitější Časový nesoulad prvotních evidencí a účetnictví I při dávkovém zpracování Možnost využít přenos dat přes internet (podpora - vxw mail)

Výhody zaúčtování on-line Jednotlivé doklady ihned při pořízení Jednoduché ovládání Aktuální informace v účetnictví Optimální pro organizace s jedním datovým prostředím v3 klient – i velké organizace s distribuovaným zpracováním

Řešení v aplikaci EKOS Volitelné, kombinovaný způsob zpracování Průběh zaúčtování Předkontace dokladu Zápis do deníku ( on-line nebo dávkově ) Věcná kontrola ( účetní knihy ) Promítnutí do kont hlavní knihy

Verze EKOS 15.00 Propojení prvotního dokladu s deníkem ( verze 14.01 ) Tlačítko na F7 – přímé zaúčtování Ošetření důsledků Minimálně ve fakturaci a pokladně Dokladové účetnictví - cíl Deník přehledně po dokladech ( v budoucnu zpřístupnění podsoborů v rozvinutém pohledu ) Vytažení položek společných pro doklad z řádků do hlavičky dokladu

Ukázka propojení dokladu s jeho zaúčtováním

Změny v účetnictví vyplývající z novely zákona o účetnictví 563 / 1991 Sb. Zahraniční měna § 4 / 6, § 24 / 4 Okamžik vyhotovení § 11 / 1d,e; § 35 / 4 Podpisový záznam § 11 / 1f; § 12 / 2 Účetní záznam § 4 / 4,5; § 12

Zahraniční měna Povinnost evidence pohledávek, závazků a vnitřních účetních dokladů v cizí měně Povinnost evidence finančního majetku Povinnost použít denní kurzy pro vybrané organizace Změny ve výpočtu kursových rozdílů neuhrazených pohledávek a závazků

Řešení evidence měn v aplikaci EKOS Hotovostní transakce Ošetřuje zcela modul POK včetně pokladních knih po měnách a výpočtu kursových rozdílů na dokladech a výpočtu a zaúčtování kursového rozdílu zůstatku měn Peníze na devizových účtech Evidence po měnách na devizových účtech Přepočet zůstatků devizových účtů ( verze 14.01 ) Výpočet kursového rozdílu při spárování s fakturou Denní kurzy ČNB Na objednávku lze vytvořit konverzní modul pro stahování kursového lístku z internetu

Řešení evidence pohledávek, závazků a ostatních dokladů Faktury evidence v měnách i s přepočtem na koruny Sestavy včetně saldokont po měnách Pohledávky a závazky, které nejsou fakturami Lze evidovat ve fakturaci s vlastní číselnou řadou ( popsáno v infotextu k verzi 14.01 ) Komplexní řešení – lze nabídnout, až bude jasný výklad zákona ( zatím nebylo možné zjistit konkrétní účetní případy a jejich vazby ) Změny ve výpočtu kursových rozdílů neuhrazených pohledávek a závazků – verze na konci roku

Okamžik vyhotovení Povinnost mít jej na dokladu, pokud se liší od data uskutečnění účetního případu tak i datum uskutečnění účetního případu Den, (nejde o hodiny a minuty) Viz postupy účtování pro podnikatele,Finanční Zpravodaj 11/2001 článek VII ( str. 315 ) V EKOSU je datum vyhotovení dokladu = datumu uskutečnění účetního případu Doklad je nutné vyhotovit bez zbytečného odkladu.

Podpisový záznam Podpisový záznam osoby zodpovědné za zaúčtování a osoby, která zápis pořídila V účetním deníku je nová položka ZODPOV – Pracovník zodpovědný za zaúčtování, Vyplníme ji tehdy, když se jedná o jinou osobu než, která doklad pořídila. Možnost uživatelské úpravy maket pro sestavy, například S22 - Účetní doklad. Lze modifikovat komentář podpisu, případně doplnit další kolonku pro podpis.

Účetní záznam Nově zavedený pojem pro téměř všechny druhy dokladů a evidencí v účetnictví Všechny informace o předmětu účetnictví a jejich souhrny Účetnictví jako soustava účetních záznamů Účetní zápis je účetní záznam Praktický dopad na EKOS – žádný. Jde pouze o terminologii.