Obecná psychologie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁSILÍ V RODINĚ.
Advertisements

Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Zvládání zátěží v krizových situacích
Zvládání rizik vyplývajících z pracovního stresu ve společnosti EDUCACONSULT M&J Consulting Pardubice, Česká republika
Slova Květiny.
ČASTÉ NEINFEKČNÍ CHOROBY
Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.
Alkoholismus Kateřina Jahodová.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
MUDr. Radkin Honzák, CSc. Psychiatrická katedra IPVZ
Stres Vypracovala:Terezie Stránská
Návykové látky, závislosti
DOSPĚLOST mladší dospělost, let střední dospělost, do 45 let
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE _2211_VO8 KONFLIKT A STRES © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou.
Náročné životní situace
Andrea Šveřepová Dita Fejlová Libor Nenutil
Duha Prezentace jde automaticky, prosím, pusť repro.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_9C2 CIVILIZAČNÍ CHOROBY
Zvládnu i náročné životní situace I.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
KRIZOVÁ INTERVENCE.
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství PSYCHOSOMATIKA Psychosociální vlivy působící na vznik infarktu myokardu.
S TRES Milana Reichlová. O BSAH 1) Obsah pojmů stres a stresor 2) Obecná příčina stresu 3) Působení stresoru 3) Druhy stresu 4) Projevy emočního stresu.
Veronika Řeháková C3B, PSY Datum vypracování:
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
ALKOHOLISMUS Nicol Schmidová, Iva Adámková V7A.
Exekutivní funkce Literatura:  Moraine Paula. Helping Students Také Control of Everyday Executive Functions.  Učebnice psychologie.
Poruchy spánku Jakub Kužílek X33BMI.
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Seminář Trauma.
Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem
Stres a reakce na jeho závažný stav
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_03.
Diagnostika paměti, metody zlepšování paměti Seminář 3 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a.
Náročné životní situace. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 05 – Paměť a učení NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
DRUHY PAMĚTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Náročné životní situace DUM_11. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Stres = stav organismu vznikající jako reakce na nepřiměřenou zátěž.  Mírný stres může zvýšit výkon, pomoci mobilizovat síly.  Velký stres naopak výkon.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Paměť DUM_18. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE.
Psychologie v obezitologii MUDr. Lenka Mičínová Sáblíková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Slova Květiny.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem
Paměť Mgr. Vladimír Velešík.
Psychologie v obezitologii
Stres a jeho zvládání.
Paměť a soustředění.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Duševní hygiena.
Náročné životní situace
Transkript prezentace:

Obecná psychologie

Psycho patologie

Konkrétně

Paměť a stres

Paměť máš především Krátkodobou Dlouhodobou Uchovává položky na velmi krátkou dobu Má velmi omezenou kapacitu: plus minus 7 položek Dlouhodobou Uchovává položky dlouhodobě, někdy i celý život

Tři fáze paměti Kódování – „ulož do paměti“ Uchovávání – „podrž v paměti“ Vybavování – „vybav z paměti“

Kódování Vizuálně – zakódují se tvary položek /např. telefonního čísla/ Akusticky – zakódují se zvuky položek /např. zvuky odpovídající jednotlivým číslům/ Sémanticky – zakóduje se spojení mezi jednotlivými položkami, které dává smysl /to už ale zapojuji položky uložené v dlouhodobé paměti/

Uchovávání Krátkodobá paměť všechno rychle uchová a všechno z ní rychle vymizí Sotva vyťukáš číslo po přečtení z telefonního seznamu, už ho zapomeneš Dlouhodobá paměť uchovává především význam položek Nepřevyprávíš doslova pohádku O Červené Karkulce, ale dokážeš převyprávět její obsah

Vybavování Jedná se prohledávání paměti U krátkodobé paměti trvá vyhledávání položky cca 40 milisekund Někdy si nemohu vzpomenout na něco, co mám uloženo v dlouhodobé paměti. Položka tam však je, ale já nevím, jak ji nalézt. Patrně ji hledám na nesprávném místě.

Emoce a vybavování Emoce napomáhají vybavování Emočně nabitá událost se vrývá do paměti trvale a silně. Utíkáš-li z hořícího baráku, zapamatuješ si nadosmrti všechny detaily s útěkem spojené. Emoce překážejí vybavování Nepříjemné myšlenky interferují /kříží se/ s pokusem něco si vybavit Panickej strach ti ani nedovolí vzpomenout si, jak se jmenuješ

Jak zlepšíš paměť

Metoda loci Do jednotlivých míst známého prostoru umístím položky, které si chci zapamatovat Jdu nakupovat a jednotlivé složky nákupu umístím do sto sedmdesáti tří pokojů a třiceti sedmi toalet vily, ve které bydlím Bydlím-li pod mostem, mám to těžší.

Rozvedení významu Rozšířím vědomosti o něčem, co si chci zapamatovat, dávám si to do souvislostí, přemítám o tom

Kontext Snažím se vybavit události, prostor, okolnosti související s tím, co si chci vybavit Nemohu si vzpomenout na jméno mého nejlepšího kamaráda z mateřské školky, a tak si v mysli vybavuju, jak to v té školce vlastně vypadalo Při příchodu do kuchyně jsem zapomněl, co mně napadlo v obyváku, že mám udělat. Vrátím se tam a … zjišťuji, že můj HOSIP nabral gigantických rozměrů

Organizace Učební materiál třídím do kategorií, nadřazených a podřazených pojmů Slova, který si chci zapamatovat, propojím do souvislostí nebo příběhu

Tak

Je to

Tedy

S

Pamětí

A teď přichází

Stres

Stres napomáhá selhávání paměti

Říkáme-li stres, máme na mysli distres

Distres je špatný stres Eustres je naopak dobrý stres. Zažívám ho na fotbale nebo v kině na hororu.

Stresor Je něco, co vyvolává stres Vyvolání stresu je individuální záležitost Co může být pro někoho stresem, je pro druhého výzva. Reakce na situace závisí na osobnosti, vědomostech, zkušenostech, motivaci každého člověka

Stresory Tvrdé podmínky v práci Nával práce Hluk Nedostatečná komunikace Nepříjemní lidé na pracovišti Prověrky výkonnost Buzerace Rozvod Nároky rodiny Stěhování Svatba Finanční problémy Vánoce

Fyzické příznaky stresu Těžká hlava Tlak v zátylku a ramenech Bolest hlavy Svírání hrdla Silnější tlukot srdce Pocení Rychlé a mělké dýchání Ochablost v kolenou Podrážděnost t Studené vlhké ruce Nespavost

Psychické příznaky stresu Nesnášenlivost Strach z budoucnosti Neschopnost soustředění Neschopnost se dohodnout Nenávist k sobě Strach ze samoty Ztráta smyslu pro humor Zloba Neschopnost projevit city Pocit zanedbanosti Neschopnost dokončit jednu věc Strach z onemocnění

Při stresovanosti Roste spotřeba - alkoholu - tabáku - jídla - léků - drog Zvyšuje se frekvence - agrese - impulzivnosti - hněvu - nezdrženlivosti - úzkosti - náladové kolísavosti

Psychosomatická onemocnění v důsledku stresu Zvýšený krevní tlak Koronární příhody Migréna Revmatická artritida Menstruační poruchy Senná rýma a alergie Astma Zácpa Cukrovka Kožní vyrážky

Nezapomeň!

Člověk může být stresorem i sám sobě

Proto je potřeba

Na sebe vyzrát

Gnothi seauton Poznej sám sebe

Jak říkali už staří Řekové

Takže teď si dáš test A zjistíš, jak dokážeš zvládat úkoly Jak se vypořádáváš s životními stresy Jak jsi osobnostně náchylnej ke stresu A jak jsi osobnostně citlivej

Jinak řečeno

Test zjistí míru tvé

Frustrační tolerance