Klíčová otázka č. 5 Jakou roli by měli hrát různí aktéři (zejm. veřejná správa na všech úrovních, poskytovatelé služeb, volení představitelé, sdělovací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jedna chyba na ženě!! Když Bůh stvořil ženu, bylo to šestý den práce přesčas. Jeden anděl přišel a ptal se: “proč s ní ztrácíš tolik času?” A bůh odpověděl:
Advertisements

BEZPODMÍNEČNÁ LÁSKA – lekce i příběh
Slova Květiny.
KDYŽ RODIČE ZESTÁRNOU 8 Clickar.
Není člověk ten, který by se líbil lidem všem…
... aneb význam prachu v domácnosti. Dámy!!! Pamatujte.... vrstva prachu na nábytku chrání dřevo, které je pod ní. 'Dům se stává domovem až když můžete.
Pro jediného človíčka na zemi... (from - tomidol)
Život.
Proč je důležité studovat Principy
Skuteční přátelé jsou vše co v životě máš!
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
Nedostatek času pro nás důchodce by již neměl existovat. ČAS důchodců.
Nedostatek času pro nás už neexistuje. Každý člověk má jenom tolik minut, hodin a dní kolik jich využije.
Čtěte pomalu a tiše!  .
Interkulturním vzděláváním a prožitkem k toleranci
Farní charita Prachatice
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Potřeby lidí bez domova v procesu participace Eliška.
Jednej tak, abys byl šťastný. Ne aby ses šťastným jen zdál.
Klíčová otázka č. 3 Prevence ztráty bydlení: základní teze Jan Milota 26. – 27. listopadu 2014.
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace DOMOV PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM ZAŠOVÁ.
Hoaxy? Neboli jak se budí panika…… Kateřina Procházková.
Klíčová otázka č. 1 Co znamená pro společnost bezdomovství? Perspektiva lidí bez domova Miloš Neubauer 26. – 27. listopadu 2014.
Hledat lásku. Nesmysl. říká rozum. Směšné. říká hrdost. Riskantní
Pro Miláčka JÁJU …….. Pro Miláčka JÁJU ……. Jsi poupátko mého štěstí, co nikdy neuvadá, jsi studánka všech neřestí, co nikdy nevysychá. Jsi zlaťoučké.
Praha, 26. – 27. listopadu Co přispělo k nárůstu počtu lidí bez domova Restrukturalizace průmyslu a s tím spojená dlouhodobá nezaměstnanost Nezaměstnanost.
ŽIVOT PO ČTYŘICÍTCE A DÁL … VĚTŠINA LIDÍ OBYČEJNĚ VŮBEC NEVÍ, CO S TÍM, KDYŽ JE JIM PŘES 40 A NAJEDNOU MAJÍ NEČEKANOU SVOBODU A VŠE STÁLE FUNGUJE AMERICKÉ.
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se vrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů rodičům.
BLÁZNIVÁ FAKTA !.
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Přečti pořádně hlavně konec !!! a nepodváděj !! A hlavně si přečti konec, to nemá chybu, jsi na správném místě! Učitel filozofie jednoho dne přisel, do.
Okamžik Aus dem portugiesischen übersetzt
Proč miluji důchod.
1. Pokud mě někdo na chatu požádá o sdělení adresy a telefonu  Pošlu mu je teprve, až on mi pošle svoje Pošlu mu je teprve, až on mi pošle svoje 
Můj domov.
Věk mezi 60 a 90 lety má velké výhody !!! NEVĚŘÍTE ???
Co je to štěstí…..
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Moje prezentace Aneta Trpišovská
Charitní dům- azylové ubytování pro matky s dětmi a ženy v tísni
INFORMACE Violet byla naší školou adoptována v roce Chodí na univerzitu Maasai Mara, do promoce jí zbývají 2 roky. Studuje obor Sociální práce Rodina.
Zdravý Životní Styl Michal Burda.
Naše skutečná a online identita - bezpečný internet ZŠ a MŠ Město Touškov.
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
13. jednání PS bydlení Brno Téma: Novinky v oblasti bydlení a výhled na nadcházející období 24. května 2016.
N EBEZPEČNÉ SITUACE Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Vliv podpory na uživatele Bc. Zuzana Thürlová Transformace sociálních služeb: Příležitost pro lidi 4. Prosince 2012, Brno.
Cestou proměny 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora transformace sociálních služeb"
Co dělat když ztratíte práci… ?. Ztráta zaměstnání….  Pro mnoho lidí je to nepříjemnou záležitostí.  Dokáže pořádně zacloumat životem a odráží se i.
Šluknovsko – dopady migrace na život v obcích 09/2011 Volfová Hana, Kafková Jiřina.
ASERTIVNÍ PRÁVA - MANIPULAČNÍ POVĚRY Ten, kdo se chce asertivně projevit, to má udělat slušně, ale důrazně. Má odolávat manipulacím, zbavit se úzkosti.
Andrea Doubková, Janus, z. s.
Čím chci být ,až vyrostu.
Ústav vs. Komunitní služba
Slova Květiny.
Čím chci být až vyrostu ? Proč zrovna plavčice ? Pomáhá a zachraňuje lidské životy. Má to hodně těžké protože, když se člověk topí je velice těžké si ho.
Fáze ÚOS Jitka Navrátilová.
Čím chci být, až vyrostu Tomáš Fryčka.
CHAREKTERISTIKA Obrázky a náměty slohových cvičení
FARNÍ CHARITA ČESKÁ LÍPA
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_06 Vztahy mezi lidmi
Skuteční přátelé jsou vše co v životě máš!
Otázky pro průběžnou práci
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
Fenomenální ženě! Zjistila jsem, že cokoliv se stane, jakkoliv zlé se to zdá - život jde dál a zítra to bude lepší.
Ústav vs. Komunitní služba
Fenomenální ženě! Zjistila jsem, že cokoliv se stane, jakkoliv zlé se to zdá - život jde dál a zítra to bude lepší.
Krása zimy Hledat lásku? Nesmysl...říká rozum. Směšné....říká hrdost. Riskantní...brání se zkušenost. Ale samota zabíjí ...šeptá srdce.
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
Hledat lásku. Nesmysl. říká rozum. Směšné. říká hrdost. Riskantní
Transkript prezentace:

Klíčová otázka č. 5 Jakou roli by měli hrát různí aktéři (zejm. veřejná správa na všech úrovních, poskytovatelé služeb, volení představitelé, sdělovací prostředky, sami lidé bez domova) k dosažení synergie? Gejza Bazika 26. – 27. listopadu 2014

Jak ne/bydlím Bydlím se svojí ženou a třemi dětmi v otřesných podmínkách v domě, ve kterém bydlí dalších zhruba 150 lidí, kteří nemají kam jinam jít. Máme byt dohromady asi 30 m2. Výhodou je, že v bytě je koupelna a záchod, protože ty mnoho lidí, kteří bydlí v ubytovnách, mají jen na chodbě společně pro všechny ubytované. Máme k bytu nájemní smlouvu, ale rozhodně nám neposkytuje jistotu slušného jednání ze strany pronajímatele.

Bydlení v takových podmínkách je pro celou moji rodinu moc těžké. Jeden pokoj, ve kterém všichni žijeme, neposkytuje nikomu z nás soukromí. Když si chceme se ženou dát večer kávu a popovídat, rušíme už spící děti. Když přijdu unavený z práce domů, nemůžu si nikde odpočinout. Chceme větší byt, ale nemáme štěstí. K tomu majitel v zimě netopí, teplá voda teče jen dvě hodiny večer, všude jsou myši a šváby a každý měsíc doplácíme za elektřinu hodně peněz. Chci říct, že je to otřesné, ale že nám to dává aspoň střechu nad hlavou.

Co se dá dělat už dnes? Chci mluvit o pomoci se zajištěním lepšího bydlení, kterou jsem považoval za dobrou a která by asi fungovala, kdybych nebyl Rom a nesetkával se dnes a denně s diskriminací. Chci také říct, že nebudu mluvit jenom o svých zkušenostech. Scházíme se s lidmi v podobné situaci a bavíme se o různých možnostech pomoci. Jsou to zkušenosti skupiny, která nejčastěji dochází k názoru, že bydlení je úplný základ a že pomoc s bydlením je to nejdůležitější, co by se lidem mělo nabízet..

Sociální pracovníci / Organizace Myslím, že mi zatím nejvíce pomáhaly organizace, které mají terénní sociální pracovníky. Terénní pracovníci mají přehled, o co lze žádat, kde je volné ubytování, když je nejhůř a chápe, jak je těžké žít ve špatných podmínkách. Dokáže podpořit, když je člověk na dně a dát i naději, že se možná něco zlepší. Když mám pocit, že jsem diskriminovaný, dokáží se mě zastat a pomoct se bránit.

Nemůžou mi ale dát byt, protože většinou žádný nemají. Chybí mi bydlení, ale místo bydlení dostávám rady. Ty u mě a mojí rodiny zatím nefungují. Nekritizuji, jen říkám, jak to je.

Azylové domy: Azylové domy jsou určitě důležité. V hodně špatných časech se určitě hodí, hlavně pro rodiny s dětmi. Je jich ale málo a jsou hlavně pro matky s dětmi. Když je v krizi rodina tak nemá šanci. Musí se rozdělit. Matka jde do azylového domu s dětmi a otec zůstane na ubytovně nebo venku. Azylové domy by měly být pro celé rodiny. Když není dostupné bydlení, měli by poskytovat bydlení. Bydlení znamená mít možnost soukromí, pozvat návštěvu a přicházet domů podle toho, kdy chce samotný člověk a ne provozovatel azylového domu. Azylové domy by také měly vědět, že když někoho vyhodí, určitě už nemá kam jít a potom je člověk ještě ve větším problému než předtím byl.

Ubytovny Někdy pomůže lidem bez střechy nad hlavou ubytovna, jako je to v mém případě. Na začátku to může být velká pomoc, protože máte aspoň střechu nad hlavou. Je to pro hodně lidí opravdu jediné ubytování, které je dostupné a neptá se, jestli jste Rom, kolik máte dětí nebo kolik vyděláváte. Berou všechny, ale jsou drahé a to hlavně pro lidi chudé na sociálních dávkách. Ze svého životního minima doplácejí za služby, které jim žádné sociální dávky nepokryjí a tak často radši nejí, než aby museli jít na ulici.

Mnoho lidí ale říká, že to je podobné jako dávat hlavu do lví tlamy – není odtud úniku a musíte přistoupit na všechny podmínky, zvlášť když máte děti.

Co je však asi nejdůležitější: Přátelé, kteří vám vždy pomůžou nejvíc!