Technika kolem nás Kolo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Tření Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Vzájemné působení těles - síla
POHYBOVÉ ÚČINKY SÍLY NA TĚLESO
Fyzika Klid a pohyb.
Pascalův zákon.
Fyzika Účinky síly.
Třecí síly v denní i technické praxi
Newtonovy pohybové zákony
Vývoj člověka Lidé i jejich život na Zemi se postupně mění, vyvíjejí se. Gorila Gorila je jedním z lidoopů, který žije volně v některých pralesích. U nás.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_ZVLASTNI.
ODPOROVÁ SÍLA …a související jevy.
Třecí síly Třecí síly působí při libovolném pohybu dvou dotýkajících se těles. Zejména je můžeme pozorovat při libovolném druhu pohybu po povrchu země.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Smykové tření, valivé tření a odpor prostředí
Smykové tření, valivý odpor
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Vzájemné působení těles. Síla
Tato prezentace byla vytvořena
Elektroskop, elektrometr a zdroje elektrického náboje
Mechanika tuhého tělesa
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
my.cz Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Luboš Bělohrad Název šablony.
Gravitační síla. Gravitační pole
Nerovnoměrný a rovnoměrný pohyb
Shrnutí učiva IV Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
O rovnoramenných vahách
STROJÍRENSTVÍ Technologie Montáž strojů a potrubí (ST8) Převodovky
Název úlohy: 5.7 Smykové tření
MEZISTROJOVÉ A MEZIOPERAČNÍ DOPRAVNÍKY .
Shrnutí učiva IV Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
SÍLA TŘECÍ SÍLA VY_32_INOVACE_09 - SÍLA - TŘENÍ.
ŘEMENICE.
Co je převodovka a převodový poměr?
Převody a jejich součásti
Tření smykové tření směr pohybu ms – koeficient statického tření
Teorie frézování – stroje
Ostatní strojní součásti, převody
UŽITÍ TŘENÍ Odporová síla prostředí Umíš odpovědět ? Kdy je tření užitečné a potřebné Kdy je neužitečné a nepotřebné Co je to odporová síla prostředí.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM TŘENÍ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Mechanické převody. Seznámení studentů se základními stavebními prvky strojů a strojního zařízení. Úvod do problematiky mechanických spojů.
Stroje a zařízení – části a mechanismy strojů
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_13 Název materiáluSmykové.
Soustružení Úvod Co se tím dělá Čím se to dělá. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru Strojírenství Vzdělávací.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338 Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_A_16.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Ivana Nováková NÁZEV:Význam třecí síly TÉMATICKÝ CELEK:Pohyb těles.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k naučení nového učiva. Žák se seznámí třením, sílou, která brzdí pohyb těles. Vysvětlení.
Číslicově řízené stroje, technické vybavení NC a CNC strojů.
KATEDRA FYZIKY, CHEMIE A ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGICKÁ FAKULTA MU PŘEDMĚT: UOPK 8009 Části strojů 2 VYUČUJÍCÍ: Mgr. Ing. Kateřina Šmejkalová VYPRACOVAL:
KATEDRA FYZIKY, CHEMIE A ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGICKÁ FAKULTA MU PŘEDMĚT: UOPK 8009 Části strojů 2 VYUČUJÍCÍ: Mgr. Ing. Kateřina Šmejkalová VYPRACOVAL:
Části strojů Zbožíznalství 1. ročník. Části strojů Zbožíznalství 1. ročník.
VY_32_INOVACE_ Snímače zrychlení
VY_32_INOVACE_ ROČNÍK Brzdné síly Název školy
Gravitační síla, gravitační pole. Vypracoval: Lukáš Karlík
9. Dynamika – hybnost, tření, tíhová a tlaková síla
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Posuvné účinky síly Vypracoval: Lukáš Karlík
Urychlující a brzdné účinky síly na těleso
Urychlující a brzdné účinky síly na těleso
Co nás obklopuje?.
Tření smykové tření pohyb pokud je Fv menší než kritická hodnota:
JEDNODUCHÉ STROJE KLÍN, KOLO NA HŘÍDELI, NAKLONĚNÁ ROVINA
1. Newtonův pohybový zákon – Zákon síly
Transkript prezentace:

Technika kolem nás Kolo

Kolo Asi 6 tisíc let se používá především při dopravě nákladů. Kolo snižuje tření po podložce, proto nám ulehčuje práci. Tření při pohybu kola je menší, než kdybychom vlekli předmět o stejné hmotnosti a kvalitě povrchu, jako má kolo.

První kola byla dřevěná a plná, postupně se zdokonalovala. Kolo První kola byla dřevěná a plná, postupně se zdokonalovala. Lehčí kola umožňovala zvýšení rychlosti pohybu.

Využívají se při výrobě mnoha složitých strojů. Kolo Kola a tělesa kulovitého tvaru při svém pohybu po podložce snižují tření. Využívají se při výrobě mnoha složitých strojů.

Ozubené kolo a převodovka Ozubená kola převádějí síly. Využijeme zde řetěz a řemen. Nejčastější použití ozubených kol je v převodovce.

Technika kolem nás Do sešitu si zakresli jízdní kolo. Využití kola Do sešitu si zakresli jízdní kolo. Barevně si vyznač použití kola v něm. Jak je zde vyřešeno možné zvýšení rychlosti jízdy? Jak to funguje u motocyklu? Zapiš si, v jakých strojích a přístrojích u vás doma je využito kolo. Ve kterém stroji máte kuličková ložiska?