Žahavci Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Otáčivé účinky síly PÁKA
Advertisements

ŽAHAVCI kmen.
Oceány a moře HYDROSFÉRA
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: ŽAHAVCI VY_inovace_32_PR6_18
Živočichové rybníka Žahavci.
POLYPOVCI.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Adriana Janáčová Zš Ilji Hurníka 6.A 2009/2010
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Žahavci - Cnidaria HCl, BIGY, 2009.
VÝVOJ ZEMĚ I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Obr. 1 Obr. 2 Opakování Žahavci.
Kmen: PRVOCI.
ŽAHAVCI Žijí ve sladké i slané vodě Většina žije trvale přisedle
Mnohobuněční živočichové.
Kmen: Žahavci vodní mnohobuněční živočichové sladké i slané vody
Základní škola Kladruby
Žahavci.
Kmen: Žahavci /Cnidaria/ /Moře a oceány: Larousse,nakl. SLOVART/
Žahavci Mgr. Iva Havlíková ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_309.
Puzzle – jehličnaté stromy
Přírodopis – 6. třída Autor: Mgr. Hana Makovičková
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: prosinec 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací.
BAJKAL Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ZOOLOGIE VÝVOJ NOHOBUNĚČNÝCH ŽIVOČICHŮ
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Žahavci Šablona:III/2.
6.1 Žahavci, ploštěnci, kroužkovci
Žahavci Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př4
Žahavci.
kmen. Žahavci vodní mnohobuněční živočichové
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Půdní typy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
What Time Is It? – Part 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
ŽAHAVCI MNOHOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ
Žahavci mořští – žahaví dravci
Mnohobuněčné organismy
Žahavci mořští – žahaví dravci
ŘÍŠE: živočichové (bezobratlí)
Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově
Přírodopis – 6. třída Autor: Mgr. Hana Makovičková
Stavba těla  tělo tvořeno řadou speciálních buněk, netvoří ani tkáně ani orgány  pohárek s mnoha drobnými otvory = póry (ostie) ve stěnách, které nasávají.
VY_32_INOVACE_32_Žahavci - 2.část Šablona Identifikátor školy:
ŘÍŠE ŽIVOČICHOVÉ. výživa: ……………………….. …………….. – …………… – ……………. – …………………………….. – ………………………. rozdělení: obratlovci: ……………………., ……………………………., ……………………….….,
ŽAHAVCI - ŽAHAVÍ DRAVCI (po výkladu si zapiš do sešitu)
VY_32_INOVACE_31_Žahavci – 1.část Šablona Identifikátor školy:
Žahavci – žahaví dravci
Žahavci 24. listopadu 2013 VY_52_INOVACE_210204
Kmen: Žahavci /Cnidaria/ /Moře a oceány: Larousse,nakl. SLOVART/
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Žahavci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Kmen: Žahavci /Cnidaria/
Kmen : HOUBOVCI Nejprimitivnější živočichové.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Přírodopis: ŽAHAVCI.
Žahavci.
zpracovaný v rámci projektu
Oceány a moře HYDROSFÉRA
6.ROČNÍK Žahavci VY_32_INOVACE_ Název školy
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Žahavci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Odpověz na otázky v pracovním listu:
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Transkript prezentace:

Žahavci Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Žahavci Setkali jste se někde (na dovolené, v televizi apod.) s živočichy, o nichž se říká, že žahají? Jsou žahavci mnohobuněční, nebo jednobuněční? V jakém prostředí tito živočichové žijí? (1) (2)

Žahavci Žahavci jsou vodní mnohobuněční živočichové (3) (4)

Žahavci – nervová soustava Na obrázku v učebnici nebo ZDE vidíte nervovou soustavu žahavců (nezmara). Jakým přídavným jménem byste ji popsali? Žahavci mají rozptýlenou nervovou soustavu

Žahavci Název skupiny žahavci je odvozen od slova žahnout nebo žahavý. K čemu podle vás slouží žahání a jak může fungovat? Žahavci mají na povrchu těla tzv. žahavé buňky. Pokud se žahavé buňky podráždí, z buňky je vymrštěno duté vlákno, které se zabodne do těla kořisti a vpraví do ní jed (žahnutí). (5)

Žahavci – trávení Z toho, co jsme si již o žahavcích řekli, se pokuste odvodit, čím se živí. Žahavci jsou dravci Živí se obvykle drobnými živočichy, některé druhy odumřelými částmi rostlin a živočichů Mají vakovitou trávicí dutinu – láčku Potravu přijímají i vyvrhují jediným otvorem (6)

Žahavci – tělní typy Žahavci mají 2 hlavní tělní typy: Polyp (přisedlá forma) Medúza (plovoucí forma) (7)

Žahavci – rozmnožování Polypy se obvykle rozmnožují nepohlavně pučením, kdy na těle jedince nejprve vzniká vyvýšenina, která se postupně zformuje do nového jedince. Medúzy se rozmnožují obvykle pohlavně. (8)

Skupiny žahavců Polypovci Medúzovci Korálnatci

Polypovci Žijí ve sladkých vodách nezmar obecný Co znamená, když se o člověku řekne, že je nezmar? Co z toho můžeme usoudit o nezmarovi? (2)

Medúzovci Žijí především v moři Některé mohou ohrozit i člověka talířovka ušatá kořenoústka plicnatá Podle čeho myslíte, že tyto druhy medúz dostaly svoje jméno? (9) (10)

Korálnatci Žijí výhradně v moři Rozeznáváme 2 základní typy: (11) Korálnatci Žijí výhradně v moři Rozeznáváme 2 základní typy: sasanky koráli Koráli tvoří kostry z uhličitanu vápenatého a žijí většinou v koloniích Z koster odumřelých korálů vznikají korálové útesy a korálové ostrovy (atoly) sasanka koňská sasanka hnědá větevník Víte, kde bychom na Zemi našli největší korálový útes? Věděli jste, že je viditelný až z Měsíce? (12) (13)

Zdroje obrázků Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2009-27-01]. Dostupné pod licencí Creative Commons – na http://www.wikipedia.org/ (1) - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jelly_cc1.jpg (2) - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hydravulgaris.jpg (3) - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Coral_Garden.jpg (4) - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chrysaora_jelly.jpg (5) - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hydra_nematocyst_firing_01.png (6) - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Coral_polyp.jpg (7) - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cnidaria_medusa_n_polyp.png (8) - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hydra_biology.jpg (9) - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Qualle_Ohrenqualle_2006-01-01_215.jpg (10) - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rhistozoma_pulmo.jpg (11) - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Actinia_equina_%28Boulogne-sur-Mer%29.jpg (12) - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Anemone_de_mer_P1010222.JPG (13) - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Acropora.JPG