Evropská perspektiva Strategie a lobování pro knihovny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

PKML.
Klub UNESCO Kroměříž byl založen dne 9. září 1991 představiteli společenského, kulturního a politického života Kroměříže s cílem naplňování programu UNESCO.
Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Města ČR – orientace na mapě
Zpracování informací a znalostí Další přístupy k vyhledávání textových dokumentů Doc. RNDr. Jan Rauch, CSc. Katedra informačního a znalostního inženýrství.
ECVET v Programu celoživotního učení
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Český Internet po (uši v?) krizi Marek Antoš. snímek |datum |dokument | 1. Internetové prostředí 2.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR SPOLEČNOST VĚDECKOTECHNICKÝCH PARKU ČR Mezinárodní spolupráce AIP ČR a SVTP ČR v rámci programu INGO Pavel Švejda řešitel.
Ostrava, BA-CPVŠK 2007 Bibliotheca academica – CPVŠK 2007 Proč změna zavedené značky… A co obsah? Iva Prochásková, Univerzita Pardubice.
Personální managament
Urči název a zařaď do příslušné skupiny
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B14 Příkazový řádek: obsah souborů PŘÍKLADY AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníLeden 2013 Ročník / věková kategorie3.
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
Animace Demo Animace - Úvodní animace 1. celé najednou.
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
SCIENTIX - online komunita pro vzdělávání v oblasti STEM The work presented in this document is supported by the European Commission’s FP7 programme –
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Zábavná matematika.
Mládež v akci Neformální volnočasové vzdělávání pro všechny mladé lidi.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
OMC Pracovní expertní skupina
Nejmenší společný násobek
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Únorové počítání.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
52_INOVACE_ZBO2_1364HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
TRUHLÁŘ II.ročník Výrobní zařízení Střední škola stavební Teplice
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
RPS/CSF Budoucnost politiky HSS / Cohesion Policy Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj.
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
„Budování rozvojového partnerství za účelem posílení kapacity při plánování a realizaci programů v kraji Vysočina“
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
MS PowerPoint Příloha - šablony.
Program celoživotního učení Ústí nad Labem
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
OMC Pracovní skupina pro součinnost ve vzdělávání, zejména uměleckém.
Vývoj Evropské integrace
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Technické kreslení.
E-knihovna pro knihovníky Seminář E-knihy III, NTK,
Úkoly nejen pro holky.
Aplikace DVB-T Český Telecom, a.s.. 2 Agenda DVB-T MHP Platforma ČTc DVB-T MHP Platforma ČTc – aplikace Shrnutí cílů společnsti Český Telecom, a.s.
KONTROLA A MĚŘENÍ Měření součástí ve 3D
END 1.Přítelem 2.Druhem 3.Milencem 4.Bratrem 5.Otcem 6.Učitelem 7.Vychovatelem 8.Kuchařem 9.Elektrikářem 10.Instalatérem 11.Mechanikem 12.Návrhářem 13.Stylistou.
Přednost početních operací
DĚLENÍ ČÍSLEM 5 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ Zpracovala: Mgr. Jana Francová, výukový materiál EU-OP VK-III/2 ICT DUM 50.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
KONTROLNÍ PRÁCE.
Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě
© Adolf Knoll National Library of the Czech Republic The Digital Library Initiative Adolf Knoll.
Usability Workshop Zpráva ze semináře Vilnius, 1.– Ing. Jan Kaňka Krajská knihovna Františka Bartoše
The Calimera Project is funded under the European Commission, IST Programme The Calimera Project is funded under the European Commission,
Strategie EK v oblasti digitalizace, zpřístupnění, sdílení a dlouhodobého uchování dat z oblasti kulturního dědictví.
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
Transkript prezentace:

Evropská perspektiva Strategie a lobování pro knihovny

2 O čem bych chtěla hovořit  Lobování za evropské knihovny EBLIDA  Strategie pro evropské knihovny NAPLE LIBER Evropská komise: EUROPEANA  Národní strategie evropských knihoven Finsko Velká Británie Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva

3 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  Kdo na evropské rovině lobuje pro knihovny?

4 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  Co to vlastně znamená EBLIDA? E uropean B ureau of L ibrary, I nformation and D ocumentation A ssociations

5 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  EBLIDA – kdo jsou její členové? Zastřešující organizace národních knihovnických svazů (knihovnické svazy a další spolky z informačního odvětví) z 27 států EU přes 100 přidružených členů: instituce, knihovny všech oborů, archivy, informační centra atd.

6 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  Co je EBLIDA? EBLIDA ( European Bureau of Library, Information and Documentation Associations) je od svého založení roku 1992 nezávislou evropskou organizací zastřešující národní knihovnické, informační, archivní a dokumentační svazy v Evropě. EBLIDA, se sídlem v Haagu, zastupuje zájmy knihoven na evropské úrovni při Evropské komisi, v Evropské radě a v Evropském parlamentu. Tématy jsou evropská informační společnost, vzdělávání a celoživotní vzdělávání, autorské právo a udělování licencí, volný přistup k informacím a digitalizace, rozšíření EU a role knihoven a archivů v tomto procesu.

7 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  Jaké cíle má EBLIDA? – 1 - In broad terms the strategy continues to focus on issues of copyright and intellectual property rights in order to promote and fight for libraries and their central role in providing information and materials for the European citizen. Developments in digitization, online accessibility and issues of preservation also feature strongly in the strategy, not least in regard to the European Commission’s focus in this area and the establishment of the European Digital Library (EDL). To ensure the necessary competence in this area EBLIDA has established an expert group on digitization and online accessibility in 2007.

8 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  Jaké cíle má EBLIDA? – 2 - EBLIDA will continue to work with and form strategic alliances with other library and information organizations to ensure coordination in our efforts to provide the best possible framework for the institutions and organizations we serve. The present European copyright legislation is, in many ways, ill equipped to deal with the future challenges of an online and digital environment and EBLIDA will continue to lobby for those changes which are necessary to ensure the best possible conditions for the user of library and information services in Europe.

9 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  Jaké cíle má EBLIDA? - 3 -

10 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  EBLIDA - organizační struktura Orgány - Představenstvo - Valná hromada - Ředitelka Skupiny odborníků (stálé) Pracovní skupiny (dočasné) Různé formy spolupráce na evropské i národní úrovni 

11 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  Jak EBLIDA funguje? – 1 -  

12 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  Jak EBLIDA funguje? – 2 - 

13 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  Jak EBLIDA funguje? – 3 - 

14 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  Jak EBLIDA funguje? – 4 - Konference věnované strategiím

15 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  Jak EBLIDA funguje? – 5 - Konference věnované strategiím

16 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  Jak EBLIDA funguje? – 6 - Konference věnovaná strategiím 2009

17 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  Jak EBLIDA funguje? – 7 - Závěrečný dokument konference EBLIDA – STRATEGIE – 2009 Vídeňská deklarace– 1 -

18 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  Jak EBLIDA funguje? – 8 - Závěrečný dokument konference EBLIDA – STRATEGIE : Vídeňská deklarace– 2 -

19 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  Jak EBLIDA funguje? – 9 - Závěrečný dokument konference EBLIDA – STRATEGIE : Vídeňská deklarace – 3 -

20 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  Jak EBLIDA funguje? – 10 - Strategická partnerství v knihovnickém sektoru

21 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  Jak EBLIDA funguje? – 11 - Strategická partnerství v knihovnickém sektoru

22 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  Jak EBLIDA funguje? – 12 - Strategická partnerství v knihovnickém sektoru: LIBER

23 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  Jak EBLIDA funguje? – 13 - Strategická partnerství mimo knihovnický sektor

24 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  Jak EBLIDA funguje? – 14 -      Strategická partnerství mimo knihovnický sektor

25 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  Ideální scénář!!! Spolupráce mezi nezávislými organizacemi a státními institucemi na evropské úrovni pro knihovny Evropský parlament LIBER NAPLE EBLIDA Evropské projekty Evropská komise Evropská rada

26 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  Knihovnický program Evropské komise z let 1993 až 2000, zejména pak PLIS – Public Libraries in the Information Society, na podporu spolupráce evropských knihovníků PULMAN CALIMERA

27 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  Současné iniciativy a projekty Evropské komise obecného rázu, které jsou pro evropské knihovny důležité: Podpůrné programy EU i Europeana - Media Literacy Initiative

28 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  Podpůrné programy Evropské komise a Generálního ředitelství pro vzdělání a kulturu Témata: obnova knihovního fondu/ kulturní dědictví, digitální knihovna, knihovna obecně, kultura, podpora čtení/ literatura, politické vzdělávání/porozumění mezi národy, technologie, děti a mládež, informační gramotnost / E-Learning  Programy eLearning KULTURA ( ) Celoživotní vzdělávání (Vzdělávací program EU) Celoživotní vzdělávání : V rámci programu COMENIUS Celoživotní vzdělávání : V rámci programu GRUNDTVIG Celoživotní vzdělávání : V rámci programu LEONARDO DA VINCI PLL - V rámci programu Leonardo da Vinci Sokrates Sokrates: V rámci programu Comenius Sokrates: V rámci programu GRUNDTVIG Sokrates: V rámci programu Leonardo da VinciSokrates Sokrates: V rámci programu Comenius Sokrates: V rámci programu GRUNDTVIG Sokrates: V rámci programu Leonardo da Vinci atd.

29 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  Knihovní projekty Generálního ředitelství pro vzdělání a kulturu (2005 a dále) Projekty BIBLEX: Bibliothèques publiques et lutte contre les exclusions Building Cooperative Academic Library Network in Serbia Ebooks on Demand - a European Library network (EOD) e-urals.com Evropské knihovnické systémy pro FAMI-učně (odborníci na média a informační služby) European InfoNet Adult Education I European InfoNet Adult Education II Libraries for All / European Strategy for Multicultural Education (ESME) MUZLS: A Model of the University of Zagreb Library System NEOTHEMI: The new Network Of Thematic Museums and Institutes (NEOTHEMI) PULLS: Public Libraries in the Learning Society (veřejné knihovny v učené společnosti) Stone - Relief - Inscription (Kámen- Reliéf - Nápis) (SRI) Web Based Interuniversity Library Network

30 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  Podpůrné programy Evropské komise a Generálního ředitelství pro informační společnost a média Témata Digitální knihovna, digitalizace/ dlouhodobá archivace, Informační gramotnost/ E-Learning, obnova knihovního fondu/ kulturní dědictví Programy - 6. rámcový program pro výzkum a technologický vývoj (FP6) 7. rámcový program pro výzkum a technologický vývoj (FP7) Competitiveness and Innovation Framework Programme ICT Policy Support Programme (Rámcový program reklama a inovace; CIP ICT PSP) eContent ( ) eContentplus [eCp] ( ) eTEN 6. rámcový program pro výzkum a technologický vývoj (FP6) 7. rámcový program pro výzkum a technologický vývoj (FP7) Competitiveness and Innovation Framework Programme ICT Policy Support Programme (Rámcový program reklama a inovace; CIP ICT PSP) eContent ( ) eContentplus [eCp] ( ) eTEN

31 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  Projekty Generálního ředitelství pro informační společnost a média ARROW - Accessible Registries of Rights Information and Orphan Works towards Europeana ATHENA - Access to cultural heritage networks across Europe BAMBI: Better Access to Manuscripts and Browsing of Images BERNSTEIN: The Memory of Paper: Collaborative Systems for Paper Expertise and History BIBLING: Elektronische Bibliothek für Ingenieure Building a prototype for a distributed digital Mathematics Archive Library CACAO: Cross-language Access to Catalogues And On-line libraries CALIMERA: Cultural Applications: Local Institutions Mediating Electronic Resource Access CANAL / LS: Catalogue with Multilingual Natural Language Access / Linguistic Server CDBIB: National Libraries Programme on CD-ROM CECUP: Central and Eastern European Copyright User Platform CELIP: Central and Eastern European Licensing Information Platform CHILIAS: Children in Libraries: improving multimedia virtual library access and information skills

32 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  Projekty Generálního ředitelství pro informační společnost a média 

33 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  Projekty Generálního ředitelství pro informační společnost a média

34 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva Knihovny v projektu EUROPEANA  Projekty Generálního ředitelství pro informační společnost a média

35 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva Knihovny v projektu EUROPEANA  Projekty Generálního ředitelství pro informační společnost a média

36 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  Iniciativa EU - mediální gramotnost

37 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  (1) schválila komise sdělení „Evropského konceptu mediální gramotnosti v digitálním prostředí“, kde jsou prioritou následující oblasti:  Mediální gramotnost ve vztahu k obchodním sdělením, kde hraje důležitou roli reklama; mediální gramotnost ve vztahu k audiovizuálním dílům, kde se mimo jiné jedná o lepší informovanost o evropském filmu a o podporu kreativních schopností  Mediální gramotnost ve vztahu k obsahu online, která zahrnuje například lepší znalosti fungování vyhledávačů na internetu.  (2) Evropský parlament ve své zprávě o mediální gramotnosti v digitálním světě povzbudil komisi k tomu, aby rozšířila svoji politiku podpory mediální gramotnosti ve spolupráci se všemi orgány EU a s lokálními i regionálními správními orgány  (3) Rada (pro vzdělání, mládež a kulturu) přijala na svém zasedání z května 2008 závěry týkající se mediální gramotnosti, ve kterých podpořila „strategická stanoviska přijatá Evropskou komisí, podle kterých je mediální gramotnost významným faktorem pro aktivní občanskou angažovanost v dnešní informační společnosti.  Iniciativa EU – mediální gramotnost

38 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  Strategické aktivity Evropské rady pro kulturu/knihovny

39 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  Strategické aktivity Evropské rady pro kulturu/knihovny

40 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  Strategické aktivity Evropské rady pro kulturu/knihovny

41 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  Příklady národních strategií evropských knihoven: Finsko Velká Británie

42 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  Finsko: Strategie knihovny Ministerstva školství

43 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  Finsko: Strategie knihovny Ministerstva školství

44 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  Finsko: Strategie knihovny Ministerstva školství   

45 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  Finsko: Strategie knihovny Ministerstva školství    

46 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  Anglie: Strategie knihovny Ministerstva kultury prostřednictvím NNO

47 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  Anglie: Strategie knihovny Ministerstva kultury prostřednictvím NNO

48 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  Anglie: Strategie knihovny Ministerstva kultury prostřednictvím NNO

Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva 49  Anglie: Strategie knihovny Ministerstva kultury prostřednictvím NNO

Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva 50  Anglie: Strategie knihovny Ministerstva kultury prostřednictvím NNO

51 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva  Jak se z tohoto můžeme poučit? Lobbing jako strategie pomáhá při prosazování cílů Knihovny musí doložit své potřeby a dopady své činnosti na společnost a její rozvoj Dobrá politika knihovny je systematická a plánovaná na delší období. Teprve pak funguje trvale. Státní agentura nebo instituce (NNO) je důležitá pro zavedení a prosazení knihovnických strategií

52 Strategie a lobování pro knihovny: evropská perspektiva DĚKUJI ZA POZORNOST!!! TĚŠÍM SE NA VAŠE OTÁZKY!!!