VY_32_INOVACE_14 Asie - Jihovýchodní Asie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 Asie - Japonsko
Advertisements

VY_32_INOVACE_20 Opakování Asie
JV Asie Autor: Mgr. Marian Solčanský
VY_32_INOVACE_20 Jižní Amerika - Karibské, Andské, Laplatské státy
AMERIKA.
VY_32_INOVACE_ 10 Asie - Jihozápadní Asie
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
VY_52_INOVACE_03/2/13_ZEMĚPIS J a JV Asie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladan Chlumský ŠABLONA: III/2 – Inovace.
Oficiální název: Malajsijská federace Hlavní město: Kuala Lumpur Rozloha: km2 Počet obyvatel: 24,5 mil. (2002) Oficiální jazyk: Malajština (Bahasa.
AMERIKA.
JIHOVÝCHODNÍ ASIE.
Mimoevropské regiony – Jihovýchodní Asie - Úvod Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Jižní Asie Se rozkládá na poloostrově Přední Indie a v přilehlých regionech a ostrůvkách v Indickém oc. Tvoří ji Indická tabule, která se připojila v III.horách.
VY_32_INOVACE_15 Střední Amerika
Jihovýchodní Asie.
VY_32_INOVACE_12 Amerika - Kanada
VY_32_INOVACE_01 Asie - úvod do Asie
JIHOVÝCHODNÍ ASIE zahrnuje státy, které leží východně od Indie a jižně od Číny je geograficky rozdělená do dvou oblastí, jmenovitě Indochina a Malay souostroví.
JIHOVÝCHODNÍ ASIE.
Jihovýchodní Asie Barma Brunej Filipíny Kambodža Thajsko Vietnam Laos
ČÍNA – ŘÍŠE STŘEDU rozloha Číny je asi 9,5 mil. km² (4.největší stát)
ASIJŠTÍ TYGŘI. Tyto státy se nacházejí v monzunové oblasti. Mají dobrou polohu na pobřeží Tichého oceánu. V posledních letech se velice rychle zlepšilo.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
VY_32_INOVACE_19 Střední Amerika - Mexiko
LATINSKÁ AMERIKA 5. DÍL B R A Z Í L I E
AUSTRÁLIE.
Jižní Asie Anotace Prezentace zpracovává informace o regionu Jižní Asie i jednotlivých státech této oblasti. Obsahuje mapy, fotografie a křížovku. Autor.
VY_32_INOVACE_12 Asie - Jižní Asie
AFRICKÉ REGIONY.
VY_52_INOVACE_03/2/12_ZEMĚPIS
Viet Nam.
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
OCEÁNIE.
KANADA Státní uspořádání: F _ _ _ _ _ _ E _ _ provincií a _ teritoria
- Oblast poloostrova Zadní Indie a Malajského poloostrova
JV Asie Zabírá poloostrov Zadní Indie, Malajský poloo. a souostroví v Tichém oc. (Sundy, Filipíny). Menší část regionu leží již na jižní polokouli. Povrch.
Hospodářství - průmysl a zemědělství Soňa Medlová, 3.C
ASIE Přírodní podmínky.
VY_32_INOVACE_13 Asie - Jižní Asie - pracovní list
Malajsie.
JIŽNÍ ASIE Indický subkontinent.
OBLASTI ASIE Podle tradičního dělení se Asie člení na 7 oblastí
Asie Jihovýchodní. Přírodní podmínky  Poloostrovy  Zadní Indie, Malajský X  Ostrovy  Sundy  Velké - Borneo, Sumatra, Jáva, Celebes,  Malé,  Filipíny.
ASIE.  Největší světadíl (8,6% povrchu Země, 29,9% souše)  Nejlidnatější – cca 4 mld. (60% populace)  ½ obyvatel – do 20 let  Hlavně S a V polokoule.
AFRIKA VY_32_Inovace_01TR-1 autor : Mgr. Trčková Ivana ZŠ a MŠ Nedašov.
11. STŘEDNÍ AMERIKA PEVNINSKÁ ČÁST VY_32_INOVACE_12_Z5
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie – Jihovýchodní Asie Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_JIHOVÝCHODNÍ ASIE ROČNÍK: 7. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
VY_32_INOVACE_143_Státy JV Asie Šablona Identifikátor školy:
JIHOVÝCHODNÍ ASIE Do JV Asie řadíme: Barmu, Laos, Thajsko, Vietnam, Kambodžu, Malajsii, Indonésii a Filipíny.
INDONÉSIE.
Nejlidnatější světadíl
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
JIHOVÝCHODNÍ ASIE.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_INOVACE_Z7. 17 ASIE Autor: Mgr
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
VY_32_INOVACE_Fi_I_16 Název Asie – přírodní podmínky
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 2
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_Světadíly
ASIE Přírodní podmínky.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
ASIE – JIHOVÝCHODNÍ ASIE
Melanésie
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_14 Asie - Jihovýchodní Asie

VY_32_INOVACE_14 Asie - Jihovýchodní Asie PŘÍRODNÍ POMĚRY JV Asie se skládá z pevninské části, zabírající poloostrov Zadní Indie a Malajský poloostrov, a z rozsáhlé ostrovní části tu tvoří mnoho skupin velkých i menších ostrovů, největší spadají do souostroví Velké Sundy – Borneo, Sumatra, Jáva Celebes, dále sem patří souostroví Malé Sundy a ostrovy tvořící Filipíny ostrovy prostupují sopečná pohoří, v nichž je řada dosud činných sopek ostrovní částí prochází rovník, což ovlivňuje charakter podnebí, celé území patří k tropickému pásu jsou zde stále vysoké teploty s malými rozdíly během dne i během roku a velké dešťové srážky ve větší vzdálenosti na jih a na sever od rovníku převládá tropické střídavě vlhké podnebné pásmo, zde se naplno uplatňuje pravidelný chod monzunů se střídáním suchého a vlhkého období VY_32_INOVACE_14 Asie - Jihovýchodní Asie

VY_32_INOVACE_14 Asie - Jihovýchodní Asie OBYVATELSTVO má velmi pestré složení národnostní i rasové obyvatelé severní pevninské části oblasti přišli většinou z hornatých oblastí asijského vnitrozemí, později byli ovlivňováni ze severu čínskou a ze západu indickou kulturou v jižní části Malajského poloostrova a na většině indonéských ostrovů převládají Malajci a jim velmi příbuzní Indonésané malajského původu je i většina Filipínců, na Filipínách žijí malé zbytky prapůvodních obyvatel oblasti – jsou to nevelké kmeny trpasličího vzrůstu patřící k černé rase většina obyvatel žije na venkově do hlavních měst jednotlivých zemí se stěhuje stále větší množství obyvatel, vedle moderních středů měst , připomínajících americká či japonská velkoměsta, tu existují chudinské okrajové čtvrtě, kde přistěhovalci z venkova žijí velmi chudě VY_32_INOVACE_14 Asie - Jihovýchodní Asie

VY_32_INOVACE_14 Asie - Jihovýchodní Asie HOSPODÁŘSTVÍ podnebí této části světadílu určuje i podobu zemědělství, pěstuje se zejména rýže, která je tu hlavní potravinou, a mnoho tropických plodin – cukrová třtina, palma kokosová a olejná, kaučukovník, různé druhy tropického ovoce z přírodních zdrojů jsou v tropických lesích velké zásoby dřeva těžba však v některých oblastech postupuje velmi nešetrně a tropické deštné lesy rychle ubývají. Nejvíce lesů zůstalo zachováno na Borneu, naopak na Jávě byly lesy většinou přeměněny na zemědělskou půdu z nerostných surovin je jihovýchodní Asie na prvním místě na světě v těžbě cínu /těží se v Indonésii, Malajsii, Thajsku/ významná je těžba ropy na souši i z mořského šelfu /Indonésie, Brunej/, těží se i rudy některých kovů, např. nikl, mangan se získává i z mořského dna u břehů Filipín průmysl je ve srovnání se zeměmi východní Asie méně rozvinutý, hospodářská i životní úroveň většiny zemí je zatím nízká, Výjimkou jsou země patřící mezi tzv. asijské tygry VY_32_INOVACE_14 Asie - Jihovýchodní Asie

VY_32_INOVACE_14 Asie - Jihovýchodní Asie ZLATÝ TROJÚHELNÍK v hornatém vnitrozemí pevninské části jihovýchodní Asie leží oblast, která bývá označována jako ZLATÝ TROJÚHELNÍK je to území ležící na pomezí tří států – Barmy, Thajska a Laosu, proto trojúhelník zlatý se označuje proto, že malé skupině lidí přináší bohatství, větší skupině však přináší tvrdou, nepříliš výnosnou práci a podstatně větší skupině utrpení a smrt je to území známé jako hlavní oblast pěstování máku, určeného pro získání opia, které je výchozí surovinou pro výrobu nebezpečné drogy – heroinu skutečný „zlatý důl“ je obchod s heroinem pro malou skupinu těch, kteří drogu prodávají dále do světa mnoho problémů přináší obchod s drogami těm, kteří se nechají zlákat k pašování narkotik ze zemí Zlatého trojúhelníku – za to jsou v zemích jihovýchodní Asie velmi přísné tresty, dokonce i trest smrti VY_32_INOVACE_14 Asie - Jihovýchodní Asie