Digitalizace díla Vladimíra Helferta Digitalizace díla Vladimíra Helferta.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Open source systémy pro digitální knihovnu Martin Lhoták, Knihovna AV ČR, v.v.i. AKP, 16. května 2007, Liberec.
Advertisements

Praha, Brno Nové komunikační možnosti systému Kramerius © Qbizm technologies, a.s. René Michálek
OPEN REPOSITORIES 2010 MADRID, 6. – MGR. LENKA NĚMEČKOVÁ ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT.
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava
2005 Elektronické vysokoškolské kvalifikační práce.
1/11 VŠB-TUO Ostrava AMU = DAMU + FAMU + HAMU Dspace na AMU (budování repozitáře pro VŠKP) 1.Výchozí situace na AMU 2.Úpravy Dspace 3.Vazby.
Dana Sigmundová E-books jako zdroj odborných informací ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Internetový průvodce po fondech
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Bc. Vladimíra Kováříková Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava 1. setkání českých uživatelů systému 24. dubna 2008 DSpace na VŠB-TU Ostrava.
Digitální publikace a e-knihy v Ústavu pro českou literaturu AV ČR Pavel Janáček, Michal Kosák, Praha,
Moravská zemská knihovna a zpřístupňování starých map.
Digitální zemědělská knihovna on-line. ÚVOD ČZU SIC a KBFR – dlouhodobá koncepce rozvoje „snadného“ přístupu k informacím podpora FRVŠ –616/ Digitalizace,
Eva Filípková Informační zdroje = zdroje, který přináší uživatelům informace, = zdroje, který přináší uživatelům informace, poznatky.
Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR
8. prosinec 2009, PrahaSeminář ASEP Spolupráce Národního úložiště šedé literatury (NUŠL) a ústavů AV ČR Iveta Fürstová
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
1 Martin Vojnar Indexy a uživatelé paměťových institucí IKI, 17. ledna
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
13. února 2007Systém Kramerius, Martin Lhoták, KNAV1 Systém Kramerius aktuální stav a vývoj v roce 2007 Martin Lhoták, Knihovna AV ČR, v.v.i. SDRUK – IT,
DSPACE na ZČU v Plzni 5. setkání uživatelů Dspace, Ostrava Ing. Radka Tichá Mgr. Anna Andrlová.
Digitální knihovna AV ČR a vývoj nové verze systému Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě
Projekt MEMORIA MEMORIAE MUNDI SERIES BOHEMICA databáze MANUSCRIPTORIUM Národní knihovna ČR AiP Beroun s.r.o.
Bibliotheca Academica Zlín Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze Zpráva o činnosti komise Ing. Jan Mach Vysoká škola.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Historické fondy VKOL - ukázky
Knihovědné oddělení KNAV a Bibliografie cizojazyčných bohemikálních tisků století on-line Lenka Veselá.
Jednotná informační brána (JIB) Umožňuje souběžné vyhledání v několika českých i zahraničních informačních zdrojích. Vyhledávací nástroje:
Projekt FRVŠ 1547/2007/E/b Budování digitální knihovny starých a vzácných dokumentů Řešitel: Ing. Věra Svobodová Ústav vědecko-pedagogických informací.
Zpřístupnění elektronických zdrojů z digitálního archivu - jak a pro koho - Mgr. Ludmila Celbová Markéta Simonová Martina Tatranská.
Co po nás zbyde… ISSS 2005 WebArchiv digitální archiv českého webu Markéta Škodová, Národní knihovna ČR.
1 Dspace na AMU – Ostrava 2012 AMU = DAMU + FAMU + HAMU Dspace na AMU Jakub Ivanov PhDr. Iva Horová.
Informační kulturní portál
AKM'06 Praha NA Nové nástroje pro archivaci webu Ing. Petr Žabička, MZK Mgr. Jan HUTAŘ, NK.
Digitalizace knihovních fondů – praktické postupy
Dana Sigmundová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Mazancová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, 8. a Ústřední knihovna FSS MU.
Jednotná informační brána (JIB) Umožňuje souběžné vyhledání v několika českých i zahraničních informačních zdrojích. Vyhledávací nástroje:
Projekt MEMORIA MEMORIAE MUNDI SERIES BOHEMICA databáze MANUSCRIPTORIUM Národní knihovna ČR AiP Beroun s.r.o.
Projekt Digitální knihovna AV ČR a vývoj systému Kramerius Martin Lhoták, Knihovna AV ČR AMK v digitálním světě 2005, Praha.
Archiválie a archivní pomůcky na portálu Badatelna.cz
TŘI ROKY DIGITÁLNÍHO UNIVERZITNÍHO REPOZITÁŘE UNIVERZITY KARLOVY Eliška Pavlásková, Andrea Fojtu Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě.
Dana Sigmundová Jak najít plný text článku nebo kompletní číslo odborného časopisu aneb článkové databáze a jak v nich vyhledávat ÚK FSS MU,
Elektronická podoba evidence, ochrany a zpřístupnění sbírky matrik SOA v Plzni PRAHA
Možnosti spolupráce při vytváření digitálních sbírek Ing. Martin Lhoták Knihovna AV ČR.
Ústřední knihovna FSS MU Zprávám z médií a tisku na stopě!
Kramerius 4 – nová generace systému pro digitální knihovnu Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě ,
Archiv českého webu Petr Žabička, Moravská zemská knihovna a Masarykova Univerzita v Brně Ludmila Celbová, Národní knihovna ČR.
Digitální knihovna UPa možnosti dalšího rozvoje na vlně trendů open access 3. setkání českých uživatelů systému DSpace VŠB-TUO Ostrava, 19. květen 2010.
Digitalizace a zpřístupňování dokumentů na AMU Iva Horová: Digitalizované primární dokumenty zpřístupněné prostřednictvím prvků informačního systému školy.
Národní digitální knihovna
Projekt „Příprava národního registru vysokoškolských kvalifikačních prací“, Jan Mach Říjen 2006, Olomouc Celostátní porada vysokoškolských knihoven Projekt.
Digitální autoarchiv Národní lékařské knihovny Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna.
EBooks on Demand – projekt evropské kooperace Věra Pospíšilíková – MZK, Kateřina Kamrádková – NTK AKM 2010.
Petr Žabička Moravská zemská knihovna v Brně Možnosti technického řešení.
Dana Mazancová Databáze Anopress a ČTK ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Historické a hudební fondy. Organizační struktura.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
Inf Normy pro citování knih a dalších zdrojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Co nového na "obálkách ...“ Seminář SK ČR Jiří Nechvátal
Sbírka evangelických časopisů z 19. a přelomu 20
VIKBA20_Elektronické informační zdroje Klára Zemanová, UČO
Průběh importu dat z programu VISK 7 do systému Kramerius NKP
Historické fondy VKOL - ukázky
PRŮBĚH DOKUMENTACE UNIVERZITNÍHO INFORMAČNÍHO SYSTÉMU MZLU V BRNĚ
Elektronické prezenční zpřístupňování dokumentů a jejich tisk Věra Jurmanová Volemanová Dr. Ing. Zdeněk Kadlec Martin Krčál E-prezenční výpůjčka / M.Krčál.
Ústřední knihovna FSS MU
Prezentace univerzitního informačního systému
MOŽNOSTI PORTÁLU KNIHOVNY.CZ NEJEN PRO KNIHOVNÍKY
Transkript prezentace:

Digitalizace díla Vladimíra Helferta Digitalizace díla Vladimíra Helferta

popis projektu (o co se jedná) popis projektu (o co se jedná) co přináší digitalizace (výuka, věda) co přináší digitalizace (výuka, věda) rozsah díla a jeho klasifikace rozsah díla a jeho klasifikace problémy sběru materiálu problémy sběru materiálu volba formátu pro digitální podobu volba formátu pro digitální podobu stanovení metadat a volba SW prostředí pro zveřejnění digitalizace stanovení metadat a volba SW prostředí pro zveřejnění digitalizace ukázky ukázky

Popis projektu digitalizace díla VH jednoho z nejvýznamnějších českých hudebních vědců digitalizace díla VH jednoho z nejvýznamnějších českých hudebních vědců Plánice u Klatov – † Praha Plánice u Klatov – † Praha hudební vědec, skladatel, profesor hudební vědy na FF MU v Brně, zakladatel Hudebního archivu Moravského zemského muzea v Brně, dirigent Orchestrálního sdružení v Brně hudební vědec, skladatel, profesor hudební vědy na FF MU v Brně, zakladatel Hudebního archivu Moravského zemského muzea v Brně, dirigent Orchestrálního sdružení v Brně

1921 se habilitoval na brněnské univerzitě a položil zde základy brněnské muzikologické školy 1921 se habilitoval na brněnské univerzitě a položil zde základy brněnské muzikologické školy V letech vydával v Brně časopis Hudební rozhledy. V letech vydával v Brně časopis Hudební rozhledy. Podstatným způsobem se podílel na vydání Pazdírkova hudebního slovníku naučného Podstatným způsobem se podílel na vydání Pazdírkova hudebního slovníku naučného

Co přináší digitalizace umožňuje přístup ke kompletnímu Helfertovu dílu na jednom místě jak pro studijní, tak badatelské účely umožňuje přístup ke kompletnímu Helfertovu dílu na jednom místě jak pro studijní, tak badatelské účely zachování pro budoucí generace zachování pro budoucí generace umožňuje díky digitální podobě textů v Helfertových dílech vyhledávat (a to v kompletních textech jakémukoliv zájemci) umožňuje díky digitální podobě textů v Helfertových dílech vyhledávat (a to v kompletních textech jakémukoliv zájemci) lze očekávat i zvýšený zájem o tohoto zakladatele brněnské muzikologie, díky snadné přístupnosti jeho textů lze očekávat i zvýšený zájem o tohoto zakladatele brněnské muzikologie, díky snadné přístupnosti jeho textů

Ukázka využití projektu výuka např. US_44 (Kapitoly z dějin hudby II)

Rozsah díla celkem se jedná o 829 položek číslováno dle soupisu prof. Poledňáka celkem se jedná o 829 položek číslováno dle soupisu prof. Poledňáka Knihy a samostatně vydané publikace (záznamy 1—33) Knihy a samostatně vydané publikace (záznamy 1—33) Stati a články ve sbornících a podobných publikacích (34—70) Stati a články ve sbornících a podobných publikacích (34—70) Časopisy hudební (71—297) Časopisy hudební (71—297)

Časopisy ostatní — zde též časopisy divadelní ( ) Časopisy ostatní — zde též časopisy divadelní ( ) Denní tisk — zde též týdeník Směr ( ) Denní tisk — zde též týdeník Směr ( ) Hesla ve slovnících ( ) Hesla ve slovnících ( ) Revize a úvody k hudebním edicím ( ) Revize a úvody k hudebním edicím ( )

Různé tištěné programy a nedokončené práce ( ) Různé tištěné programy a nedokončené práce ( ) Vydání Helfertovy korespondence ( ) Vydání Helfertovy korespondence ( ) Redakce památníků ( ) Redakce památníků ( ) Redakce sborníků (825) Redakce sborníků (825) Redakce edicí ( ) Redakce edicí ( )

Co bylo zjištěno Nepřesnosti v použitém soupise Nepřesnosti v použitém soupise Podařilo se nalézt 2 články Vl. Helferta, které původní soupis vůbec neobsahuje. Podařilo se nalézt 2 články Vl. Helferta, které původní soupis vůbec neobsahuje.

/232/browse-subject /232/browse-subject

Problémy sběru materiálu problém dohledání položek problém dohledání položek problémy legislativní problémy legislativní problémy technické...jak digitalizovat problémy technické...jak digitalizovat problémy s kvalitou dochovaného materiálu problémy s kvalitou dochovaného materiálu problémy s převodem problémy s převodem

Volba formátu využili jsme skenování, focení + OCR SW využili jsme skenování, focení + OCR SW problém s výběrem formátu pro prezentaci materiálu problém s výběrem formátu pro prezentaci materiálu PDF PDF

Volba formátu metadat považovali jsme za rozumné dodržet některý z mezinárodních standardů pro popis metadat považovali jsme za rozumné dodržet některý z mezinárodních standardů pro popis metadat OAI (open archives iniciative) pro formát metadat OAI (open archives iniciative) pro formát metadat případně respektovat Dublin core případně respektovat Dublin core

Volba prostředí Kramerius Kramerius D-space D-space vlastní vlastní

KRAMERIUS Systém Kramerius byl vyvinut jako open source systém na základě zadání Národní knihovny ČR. Systém pro svou digitální knihovnu od počátku jeho vývoje využívá také Knihovna Akademie věd. Systém Kramérius měl podporu v rámci programu Ministerstva kultury VISK 7. Pro tuzemské knihovny je to poměrně častá volba pro zpřístupnění digitalizovaných tisků. Systém Kramerius byl vyvinut jako open source systém na základě zadání Národní knihovny ČR. Systém pro svou digitální knihovnu od počátku jeho vývoje využívá také Knihovna Akademie věd. Systém Kramérius měl podporu v rámci programu Ministerstva kultury VISK 7. Pro tuzemské knihovny je to poměrně častá volba pro zpřístupnění digitalizovaných tisků.

Výhody Kramerius Výhod, které poskytuje řešení digitální knihovny systémem Kramerius, je několik: Výhod, které poskytuje řešení digitální knihovny systémem Kramerius, je několik: kompatibilita s Národní knihovnou ČR a Akademií věd ČR kompatibilita s Národní knihovnou ČR a Akademií věd ČR relativně nízké náklady na zprovoznění relativně nízké náklady na zprovoznění podpora OAI-PMH, která umožňuje zapojení digitální knihovny např. do větších informačních portálů typu Jednotné Informační Brány podpora OAI-PMH, která umožňuje zapojení digitální knihovny např. do větších informačních portálů typu Jednotné Informační Brány neustálý vývoj systému orientovaný na maximalizaci podpory světových standardů neustálý vývoj systému orientovaný na maximalizaci podpory světových standardů

...jeví se řada problémů složitost složitost používá plug-in používá plug-in je třeba starat se o jeho provoz..to jest potřeba odborníka je třeba starat se o jeho provoz..to jest potřeba odborníka několikanásobně prodlužuje zadání každé jednotlivé stránky...nemožné stihnout několikanásobně prodlužuje zadání každé jednotlivé stránky...nemožné stihnout

D-space – jaké byly zvěsti neustále se protahuje, doposud jsme neviděli...k využití panuje prozatím skepse neustále se protahuje, doposud jsme neviděli...k využití panuje prozatím skepse ztratíme možnost pružných úprav a změn ztratíme možnost pružných úprav a změn

Vlastní prostředí je problém, že s tím není v rámci projektu primárně počítáno co se týče prostředků je problém, že s tím není v rámci projektu primárně počítáno co se týče prostředků přineslo by řadu zjednodušení a pružnou možnost konfigurací se zachováním všech standardů přineslo by řadu zjednodušení a pružnou možnost konfigurací se zachováním všech standardů

Zveřejnění projektu /232 /232 /232 /232