Úvod do mezinárodních vztahů 2011

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Obchodní politika.
Advertisements

Zahraniční obchod.
Vlivy vnějšího a vnitřního prostředí
Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství.
Ing. Daniel Konczyna U Prostředí marketingu Ing. Daniel Konczyna U
Ekonomická geografie Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
Globalizace Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Mezinárodní ekonomické právo 1.
SVĚTOVÁ EKONOMIKA 3 Světová ekonomika OPF.
Globalizace Konflikty 20. století
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
Strukturální politika. STRUKTURÁLNÍ POLITIKA POLITIKA SCHOPNOSTI PŘIZPŮSOBENÍ SE MĚNÍCÍM PODMÍNKÁM VE STRUKTUŘE EKONOMIKY STRUKTURA – VNITŘNÍ ČLENĚNÍ.
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
Ruská federace x WTO a OECD
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Globalizace Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
Historie hospodářského rozvoje Hegemonie Evropy a USA.
Přednáška: DISTRIBUCE Distribuce - soubor všech podniků a jednotlivců, kteří se stanou vlastníky nebo budou nápomocni při převodu vlastnictví produktů.
Mezinárodní obchod.
Strategie hospodářského rozvoje ( ) Idustrializace nahrazováním importů.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
III. TEORIE MEZINÁRODNÍHO OBCHODU
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
VY_32_INOVACE_ Mikroekonomie.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Vnější hospodářská politika
Vnější hospodářská politika1 VI.b NEDOKONALÁ KONKURENCE.
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
Úvod do mezinárodních vztahů 2011
V. Informace pro marketing Otázky: 1.K čemu slouží systémy market.informací 2.K čemu slouží market. Výzkum 3.Jak řešit market. Problém 4.Jak získat primární.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
Ekonomická dimenze mezinárodních vztahů
NEDOKONALÁ KONKURENCE
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Faktory ovlivňující využívání ložisek. Faktory – rizika, vnitřní faktory interní (geologická rizika) externí (technologická, ekonomická, strategická,
III. TEORIE MEZINÁRODNÍHO OBCHODU
Inovační procesy Modely inovací – v RR ® 2004 – přednáška č. 3.
Hospodářství.
Globalizace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Světové hospodářství.
Trh a tržní systém Trh směna místo, kde se dochází ke střetu poptávky a nabídky oblast ekonomiky, ve které dochází k výměně činností mezi.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_2101_GLOBÁLNÍ E. Téma: Pojem F. G._ GLOBÁLNÍ EKONOMIKA Číslo.
Vnější hospodářská politika1 VI.b NEDOKONALÁ KONKURENCE.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_26_01_Z9_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Globalizace Základní škola Libina, příspěvková.
Společná dopravní politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná dopravní politika Důvody pro společnou politiku: Důvody pro společnou politiku: Postupující ekonomická.
Soudobý svět Ekonomický pohled
Regionální politika EU v období
Globalizace kapitálových trhů VOKT (P-13)
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Regulační teorie, od fordistické dělby práce k flexibilní výrobě
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Globalizace.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR
Společné a koordinované politiky EU
Úvod, základní principy a cíle
Politická ekonomie mezinárodního obchodu
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
III. TEORIE MEZINÁRODNÍHO OBCHODU
GLOBALIZACE.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
GLOBALIZACE.
Globalizace kapitálových trhů VOKT (P-11)
Transkript prezentace:

Úvod do mezinárodních vztahů 2011 Globalizace Úvod do mezinárodních vztahů 2011

Historické epochy Období před průmyslovou revolucí „Pax Britanica“ Lokální a regionální trhy. „Pax Britanica“ Imperiální dělba práce. Volný obchod a pohyb kapitálu. Geograficky omezeno. Období světových válek Dezintegrace světové ekonomiky a protekcionismus. Konfliktní povaha mezinárodních ekonomických vztahů. „Pax Americana“ Kapitalistická ekonomická soustava. Hegemonie USA. Liberalizace obchodu, kapitálových toků a rychlý hospodářský růst. Intenzivní interdependence Jednotná integrovaná světová ekonomika (integrace východního bloku). Volné kapitálové, investiční a obchodní toky. Nerovnoměrná konvergence.

Ideové uchopení fenoménu globalizace Liberalismus Všichni získávají – i když rozdílně… Stačí se jen přestat bránit ekonomickým silám a flexibilně se přizpůsobovat požadavkům… Rychlé přizpůsobení se trendům světové ekonomiky je základní požadavek úspěchu (občané, firmy, státy). Ekonomický nacionalismus Některé státy (skupiny) vítězí a jiné prohrávají… Snaha o minimalizaci rizik a maximalizaci zisků z hospodářské arény… Obecný recept na úspěch je maximalizace (strukturální) moci. Marxismus Jde o ideový konstrukt kapitalistických zemí… Globální ekonomika programově generuje vítěze a poražené… Výsledná distribuce bohatství a chudoby se nemění… Je třeba změnit systém.

Trend nebo projekt? Globalizace jako trend Dokončení procesu zahrnujícího inkorporaci lokálních, regionálních a národních ekonomik do ekonomiky světové. Spontánní a logické prohlubování procesů specializace a dělby práce. Globalizace jako projekt Konkrétní charakter mezinárodního prostředí vyhovující zájmům dominantních států a jejich zájmovým skupinám. Specifická etapa vývoje mezinárodního prostředí mezi jeho odlišnými podobami odpovídajícímu jinému rozložení moci a zájmů mezi národní státy.

Statika a dynamika globalizace Globalizace jako výsledek GE v níž vládní politiky produkují relativně málo překážek… Technologie a integrované trhy umožňují rozsáhlé mezinárodní transakce… Jediný trh a jediná cena… Globalizace jako proces Zrychlující se toky zboží, služeb, lidí, kapitálu a technologií ke kterým dochází v jediné světové ekonomice… Transformace národních ekonomik a jejich přizpůsobování se logice GE… Politické konsekvence těchto procesů: Lokální důsledky globálních aktivit; Dopad na příjmy konkrétních skupin; Poptávka po veřejné asistenci; Omezená účinnost vládních politik.

Komponenty globalizace Internacionalizace Geografické šíření ekonomických aktivit přes hranice (není nový fenomén- mezinárodní dělba práce – národní základ (jednotlivé státy jsou na sobě závislé - interdependence).. Kvantitativní nárůst objemu toků.. Transnacionalizace Nadnárodní produkce - vnitrofiremní trhy – proces odpoutání se od národního základu… Integrace (trhů) Funkční integrace – integrace trhů, jednotná světová cena… Výsledek deregulace a liberalizace… Regionální integrace =regionalizace Strukturování globálního světa.. Progresivní trend – vyvažování?

Oblasti ekonomické globalizace Kapitálové toky (vysoce rozvinutá) Informačních toky (vysoce rozvinutá) Obchodu (rozvinutá) Investiční toky (rozvinutá) Energetické zdroje (omezená) Trh práce (velmi omezená)

Specializace dle komparativních výhod (?) Globální dělba práce Specializace dle komparativních výhod (?) Vyspělé průmyslové země (AIC) Kapitálově a kvalifikačně náročné zboží (léky, software, biotechnologie, telekomunikace, letectví, výzkum a vývoj).. Nově industrializované země (NIC) Dospělé a relativně standardizované zboží kapitálově náročné (polovodiče, počítače, automobily, ocel) – ještě ne inovace.. Druhá vlna NIC Zboží náročné na práci (obuv, textil, montované produkty) – ještě ne kapitálově náročné zboží.. Ostatní rozvojové země (LDC) Komodity využívající přírodní zdroje (paliva, nerosty, zemědělské plodiny)..

Kritika aspektů globalizace Rozšiřuje příjmovou nerovnost (?) Umožňuje zneužívání a vykořisťování (?) Zhoršuje životní prostředí (?) Upřednostňuje korporátní a komerční zájmy (?) Zvyšuje pravděpodobnost nepředvídaných změn a šoků... Zvyšuje riziko kulturní a sociální vykořeněnosti… Zvyšuje sociální a politické pnutí v rámci států a napětí mezi státy… Zrychluje pohyb informací (ale neusnadňují jejich interpretaci)… Podporuje uniformitu namísto různorodosti… Globalizuje se terorismus, kriminalita a zdravotní rizika, degradace životního prostředí…